HessunKahvila -podcastin jaksossa #70, paitsi normaaliin tapaan kohellettiin, myös keskusteltiin vinhasti GPS -navigaattoreista. Onhan nyt kesä ja veneilykausi. Myös kaikenlainen matkailu muissa muodoissaan on vilkkaampaa näin kesällä. Silloinhan jos koskaan sitä navigaatioapua tarvitaan. Mihinkäs sitä ihminen kotisohvalla istuessa talvellla….niin no…vaikka reittien suunnitteluun ja muuten vaan teknofiilistelyyn…mutta noin periaatteessa 🙂 Uutta navigaattoria olisi siis tarvis. Nörttejä kun ollaan, ja asioita pitää tutkia ynnä teknologia itseisarvona on jees, ei tämäkään projekti ole osoittaunut kovinkaan suoraviivaiseksi. Teknologia ennen tarkoitusta…vai oliko se tyyli..no anyway. Asiaan.

Alussa oli tarvekartoitus
Navigaattorihankintaa suunniteltaessa on ensiksi tietenkin kartoitettava laitteen tarve. Toki on myös ymmärrettävä, onko tarve navigaattorille, vaiko vain GPS-laitteelle. Niissä on vissi ero. Siinä missä navigaattori neuvoo mihin tulee mennä ja mitä kautta sinne pääsee kätevimmin, näyttää GPS -laite vain pakkatietoa (nykyään kartalla) ja osoittaa itsepintaisesti suorinta reittiä (linnuntietä) haluttuun kohteeseen tai reittipisteeseen. Oman tarvekartoitukseni tuloksena olen ollut olevinani ymmärtää, että haluan GPS -laitteen, joka on samalla karttaplotteri. Tarpeeni ei käsitä autonavigaattoria, sillä kuten tunnettua olen jo vankka (ja tanakka) sekä pitkäaikainen Navicore -suunnistusapumenetelmän käyttäjä autoillessa. Hyvä niin. Olisiko tarve siis tässä? Ei ihan. Laitteen olisi syytä toimia veneilyn ja mahdollisen autokäytön yms. lisäksi myös retkeilyssä ja vesitiiviskin se saisi olla. Iso näyttö pitää tietenkin olla myös, että näkee kovemmassakin kelissä ja tyrskyssä. Tietokonelinkit yms. systeemit pitää löytyä (tietenkin) jne. Josko nyt? Ehkä.

Markkinakatsaus
Puuh. Voi tätä runsauden pulaa. GPS -markkinat ovat räjähtäneet käsiin viime vuosina. Näkeehän sen jo otsallaankin, kun vilkuilee ympärilleen kaduilla. Kokolailla jokaisessa vastaantulevassa autossa on jonkinlainen navigaattori nokalla. SA-häirinnän poistuminen muutamia vuosia sitten, sekä laitteiden halpeneminen (=tuleminen kännykkään yms.) räjäyttivät pankin. Kuinka me ennen löydettiin perille? No ainakin monta perheriitaa on vältetty näillä kätevillä apureilla. Pitää vain uskoa, mitä laite sanoo ja ajaa orjallisesti Pertti Salovaaran tai muun äänen johdattamana perille.

Paitsi itsenäisinä laitteina ja kännykkäsoftina markkinoitavia autolaitteita, on markkinoilla myös valtaisa joukko eri käyttötarkoituksiin tehtyjä GPS-laitteita ja plottereita. Tässä yhteydessä lienee syytä kertoa, mikä on plotteri. Se on GPS, jossa on jokin kartta sisään ladattuna. Esim. kaikki Suomen järvet. Plotterin ruudulta näkee, missä on menossa. Se ei kuitenkaan, käsitykseni mukaan, reititä eli kerro mistä käännytään jne. No mitenkäs sitä metsässä tai järvellä selaista tekisikään…ainakaan ilman reittipisteitä (puuh..sekin termi pitäisi varmaan selittää..no ehkä toiste).

Plottereiden (kiinteästi ajoneuvoon/alukseen asennettava möhkö) lisäksi markkinoilla on tietenkin niitä “oikeita GPS-laitteita, eli kannettavia about. kännykän kokoisia GPS-laitteita. Näissäkin on nykyään kohtuu tehokkaat prosessorit (näytön päivitys ja kartta-aineistojen käsittely on vinhaa) sekä SD tai muu korttipaikka karttapohjille. Enään käsi gps:kään ei ole vain laite, joka näyttää ruudussa koordinaatit ja ehkä suunnan, mihin tulisi mennä, vaan näet ruudulta kaiken karttainformaation, Point Of Interest -paikat, kuten Alkon ja Uimahallin sijainnin yms. Kätevää kuin saippua. Kaiken hyvän lisäksi GPS on kohta vakiokamaa jo kännyköissäkin. Parhaimmat laitteet sisältävät jo sisäisen GPS-modulin (N95 ja E90…mmmm..). Muihin GPS:n saa bluetoothilla.

Valinnan mahdollisuudet ovat siis lähes rajattomat. Valmistajien ja mallien lista on loputon. Laitteiden ominaisuukisien yksityiskohtainen vertailu on lähes mahdotonta.
Miten tästä hädellistä voi löytää hyvän laitteen? Pitää vain tietää mitä haluaa ja kuinka paljon siitä on valmis maksamaan. Tämän jälkeen marssii kauppaan ja TESTAA laitteita. Siinäpä se. Kauhee homma…

Mitä nyt?
Jos vielä jatkaisin seikkaperäisempää selvitystä aiheen tiimoilta (jota muuten riittäisi), ne muutamat hassut tilaajat jota tällä blogilla on irtisanoisivat tilauksensa ja kehottaisivat kavereitaankin olemaan lukematta tätä jorinaa. Siksipä joviaalina miehenä kerronkin lopuksi vain, mitä meinasin asian osalta tehdä (pähkäilyn jatkamisen lisäksi). Teen sen lyhyesti ja vertailevan luettelon tyyliin. Saapas nähdä onnistuuko. Vaihtoehdot vene/retki -navigaattorikseni ja niiden plussat ja miinukset olisivat seuraavat:

Nokia E61 kännykkä (Series 60) ja NautiGo -niminen navigaatiosofta
+ Voisin käyttää olemassa olevaa puhelinta ja Bluetooth GPS-modulia
+ Yksi laite, jossa puhelin ja navigaattori
+ Kaikki Suomen järvet mukana
– Ei kestä vettä ilman pussia
– Erillinen GPS moduli..mihin sen keikkuvassa veneessä laittaa? (kiinteällä GPS:llä varustetuissa puhelimissa toimisi ehkä paremmin joka paikassa)
– Softa maksaa lähes 300e..siis pelkkä softa. Jösses! Sillähän saa jo GPS-laitteen.
– Ei worki oikein retkeilykäytössä, vaikka hankkisi retkeilykartat (sama vesi-ongelma). Lisäksi maastokartat maksavat tietysti erikseen, kuten aina.

Kiinteä karttaplotteri
+ Suunniteltu venekäyttöön
+ Iso näyttö (yleensä 5″ +)
+ Saa kaikki järvikartat muistikortilla
+ Yhdistelmälaitteissa mukana myös kaikuluotain (=yksi laite siinä kaikki -ajattelu)
– Yleensä kallis (1000e + jos kaiku mukana)
– Kiinteä ja venekäyttöön suunniteltu –> ei toimi retkellä

Käsi-GPS
+ Kestävä ja pestävä
+ Parhaissa malleissa iso näyttö (3″/Magellan Explorist XL)
+ Kartat, niin järvelle kuin maalle saa koko Suomesta muistikortilla
+ Yleensä sisältää jo ilman korttia perus tiekartan Suomesta
+ Toimii retkellä, ulkomailla ja vaikka missä (= kulkee mukana)
+ Erikseen saatavissa reitittävää kartastoa autoiluun/moottoripyöräilyyn niin Suomessa, kuin ulkomaillakin
– Parhaat kallitta
– Kartat aika kalliita
– Edulliset laitteet pieninäyttöisiä
-/+ Näytön päivitys / prosessoriteho. Riittääkö isojen kartta-aineistojen pyörittelyssä reaaliaikaiseen näytön päivitykseen??

Että semmonen tapaus! Valitse sitten noista!? Jokaisessa mallissa on puolensa ja parhaiten jokainen sopiikin omaan käyttötarkoitukseensa. Onko kompromissia olemassa ja jos on, niin haittaako se? Onko oikea vastaus “navigaattori per tarve?”. Hjälp! Kerro oma mielipiteesi blogin kommenteissa. Mikä on Sinun näkemyksesi/kokemuksesi aiheesta.

Laitteita, joita tätä tuumiessa on tsiigailtu: Magellan, Garmin, Lowrance, NavMan, Eagle. Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että olisin päätymässä Magellan Explorist XL -malliin. Vai onko asianlaita sittenkin, kuten Erkka mainiossa haikussaan taannoin kiteytti? Mene ja tiedä. Go och veta.

Erkan navigaattorihaiku (HessunKahvila #70)

Hessulla vene.
Navigaattoripuute.
Laite per tarve.

3 thoughts on “Navigaattori per tarve?

 1. Tulkitsisin nyt tarpeeksesi laitteen, jota haluaisit käyttää pidemmällä aikavälillä, eli silloin kännykkä tippuu laskuista. Olet mies, joka vaihtaa kännyjään kuin sukkia, joten pitkän tähtäimen ratkaisuja ei kannata sitoa puhelinkalustoon.

  Sitten kannattaa tarkastella tuota paattiasi, se ei vaikuta kulkupeliltä, jossa nukutaan ja jolla tehdään useiden päivien reissuja päijänteen päästä päähän, silloin ei välttämättä ole järkeä investoida pelkkään venemalliin tai kaikuluotainoptioihin. Tai jos meinaat istua päivät pitkät veneessä virvelin kanssa, niin ehkä sitten.

  Sinun tekniikkahörhöilyäsi tuntien voisin veikata, että eniten riemua repisit erillisestä käsi-gepsistä, jonka voit sitten kiinnittää kulkupeleihisi tai kantaa taskussa.

  Flickr-miehenä kannattaa silmäillä ominaisuutta, joka tallettaa kulkemasi reitin sellaisessa muodossa, että jokin sopiva softa osaa lisätä geodatan päivän aikana ottamiesi kuvien exif-tietoihin. Tällainen toiminta tietenkin edellyttää, että laitteen akku jaksaa olla tracking-moodissa koko päivän.

  Mitenkäs se sinun N800? Saako sen valjastettua navigaattorikäyttöön myös järvi- ja maastokarttojen kera?

 2. Morjens!

  Viiltävää analyysiä ja täyttä faktaa. 🙂 Juurikin näin. Käsigepsi voisi olla minut tuntien ehkä se otollisin laite. Veneenikin kun on enemmän sport und tsemppis, kuin matkailuvene. Reissut sillä ovat joko kalastusta tai retkeilyä…vesihiihtoa ja muuta spedeilyä unohtamatta.

  Ja mitä puhelimiin tulee. Se on totta. Ne vaihtuvat aina silloin tällöin. Puhelimessa olen kyllä kokenut hyväksi Navicoren. Se on siirtynyt jo mukana Communicatorista E61:een ja S60 alustalla kun pysytään, niin nemas broblemas.

  Tuo käsigeepeeäs kulkisi mukavasti mukana myös vaellus, fillarointi yms kohellushommissa. Se kestäisi vettä yms rytkettä. Lisäksi Magellan Explorist XL on myös oiva peli Geocachingiin ja sen sellaiseen peeloiluun. Tuo Flickr aspekti on kyllä erinomaisen mielenkiintoinen ajatus. Pitääpä tuumailla.

  Ja sokerina pohjalla..tadaa.. N800. Se on periaatteessa platform, johon saa mitä vaan. Sen ongelmana tässä “seikkailupainotteisessa menossa” on juurikin tuo säänkestävyys. Mulla on tässä ollut projektina leipoa siihen pakettiin Merenkulkuhallituksen MeriCD:n kartat Päijänteeltä. Ne ovatkin jo siellä muistikortilla, mutta Gropesinn, tuo Linux-karttasofta-projektin konffaus ei oikein ottanut mulla tuulta alleen. Yritin kysyä apua projektin kehittäjiltäkin, mutta mailit vaan bouncaa. Pahkeinen. Se olisi mielenkiintoinen hanke. Em. hankkeen lisäksi olen menestyksekkäästi käyttänyt ko. laitteessa Maemo Mapper -projektin GPS-softaa. Se käyttää avoimen “lähdekoodin” karttoja, kuten Google Mapsia. Ajelin tässä taannoin ympäriinsä Jyväskylää autolla ja N800 oli kytkettynä BT-GPS -moduliin. Laite oli myös BT-yhteydellä kiinni E61 -puhelimessa ja latasi netistä Google karttoja sitä mukaa kuin matka eteni. About 100km/h vauhdissa kartat putoilivat vielä netistä ihan mukavasti 3G -alueella, mutta siirryttäessä GPRS -datasiirtoon, jäi kartat ikävästi vajaiksi. Muuten oikein mielenkiintoinen kokeilu.

  Yritin myös kerran ladata etukäteen Maemo Mapperilla koko Suomen Google -kartat laitteeni 2gt muistikortille. Kone puksutteli yön karttoja netistä. Aamulla tsekkasin, levy oli täynnä ja kartat eivät olleet kaikki latautuneet. Taisin vähän innostua zoomaus -tasojen kanssa…yritin ladata tarkimmat mitä löytyy..hehe.

  Että tälläistä tarinaa…kylläpä pukkaa tarinaa nyt kommenttiinkin. Hyvä niin. Tässä hieman tarinaa GPS -sektorilta. Ehkä se Magellan Explorist XL olisi oiva lisä gadget -perheeseen, kuten ehdotitkin.

Leave a Reply