The Black Beast. A.K.A My DIY e-bike. Converted my trusty ol' Trek FX 7.3 Disc with 500w rear hub motor (15Ah/36V battery). I'm loving it! #latergram @trekbikes #ebike #sähköpyörä

Hep, valmis!! Tai no.. Valmistahan tässä on ollut jo jonkin aikaa. Pyöristä tuli hienot ja nopeet, kuin mitkä. Muutamia lenkkejä on tullut ajeltua (itseasiassa kerkisin kiertää jo reippaat 100km) ja mukavaa on ollut. Niin mukavaa, että yhden lenkin ajoin jopa kaatosateessa. Tai no kaatosade yllätti lenkillä, mutta se ei haitannut… tai niin luulin. Tai mistäs minä tiedän. Tämä vaatii hieman avautumista. Vielä on sanottava kärkeen, että se vaimon pyörä, se se vaan toimii moitteetta edelleen.

Niin, mutta se lenkki.. Sateeseen osittain osuneen lenkin jälkeen pyöräni teki tenän seuraavana päivänä: Ensin pyörä lähti itsestään pyörimään täysillä lenkille lähtiessä. Ajattelin, että kaasukahvassa on vettä. Sain kuin sainkin pyörän kuitenkin aisoihin ja pääsimme lähtemään matkaan. Pyörä muuten vääntää aika pirun väkevästi, kun yrität pidellä pyörää paikallaan ja täydet 500w ryntäävät takarenkaaseen. Etenkin kun se sattuu täysin yllättäen (ja lapsi on tietenkin jo kyydissä jne). Huh!

Kaikki meni siis alun härdellistä huolimatta hyvin, kunnes.. Noin 20km jälkeen, liikennevaloista lähtiessä, pyörä ilmoitti LCD näytössä “01 INFO” ja moottori ei reagoinut enään mihinkään (eikä myöskään pyörinyt, mitä se hetkeä ennen oli vielä tehnyt). Sen verran olin manuaalia (vahingossa) silmäillyt, että tiesin tuon olevan jokin virhe järjestelmästä. Kännykän iBooks kirjahyllystä löytyi LCD -näytön “Kiinalaisittain kirjoitettu” manuaali, josta pääsin tarkistamaan, että kyseessä on “throtthle abnormality”. Kaasukahvan vika siis..luulin..ja luulisi moni muukin :-). Paluumatka kuluikin mukavasti kauramoottorilla ja toimimatonta kaasukahvaa “kliksutellessa”, ikäänkuin varmuuden vuoksi. Vaimo ampaisi omalla pyörällään jo etukäteen kotiin. Siinä huomasin kouriin (tai reisiin) tuntuvasti kuinka iso ero kaura- ja sähkömoottorissa oikein onkaan. Etenkin kun kyydissä on vielä 4v taapero omassa istuimessaan (mikä on siis normaali asiaintila myös muilla pyörälenkeillä, että ensikertaa ei olla pappia..tai siis taaperoa kyydissä, mutta tässä sähköhommassa kontrasti kauran ja sähkön välillä vaan on niin käsittämätön). Lenkin profiilin ollen 90% ylämäkeä ero vielä korostuu. Mikä siinä muuten onkaan, että täällä keskeisessä Suomessa on aina ylämäki joka suuntaan?

Sen koommin ei pyöräni olekkaan sitten toiminut. Sain tänään debugattua tai oikeammin toistettua tuon virhetilanteen. Saan tilanteen aina aikaiseksi kun vähän aikaa heiluttelen pyörää, ikään kuin liikkeellelähtöä simuloiden. Olen raportoinut kaikki tiedot Greencyclelle ja he ovatkin jo auliisti toimittaneet minulle uuden LCD -yksikön. Josko siitä olisi apua. Siitä ei ollut apua, kokelin tänään. Uusi “aivo” eli pyörän ohjainyksikkö on myös tulossa tännepäin. Sen vaihto on debuggauksen seuraava vaihe. Ongelmani on kuulema ainutlaatuinen, johon ei ole aiemmin vielä törmätty. Kuinka ollakkaan saan aikaiseksi tälläistä! Jatkan siis harjoitusa, kunhan saan sen uuden aivon…pyörään.

Pyörä muuten menee aina sekaisin tuon episodin jälkeen. LCD jää vain vilkuttamaan 01 info -virhettä, eikä siitä pääse ohi. Jonkin aikaa “levättyään” pyörän saa jälleen käyntiin, mutta vain päätyäkseen samaan automaattikäynnistykseen tai hyytymiseen matkanpäällä. Tästä syystä debuggaus on aika hidasta, kun pitää aina odotella, että fillari tokenee.

Niin se kaasukahva.. Siinä ei ainakaan testeissäni ollut mitään havaittavaa vikaa. Pyöräni kaasukahva toimi vaimon pyörässä ja vaimon pyörän kaasukahva minun pyörässäni, paitsi tuon virheilmoituksen jälkeen. Sen jälkeen mikään ei toimi. Kaasukahvan vaihtelu tai kahvan poistaminen järjestelmästä ei myöskään korjannut mitään, vaikka manuaalissa sanotaan virheilmoituksen poistuvan kun virhe on poistettu järjestemästä (öö..no jotain sellaista, Kiinalaisittain juu sii).

Että mielenkiintoisia ovat sähköiset tiet. Toivotaan, että tämä alkukankeus tästä oikenee ja pääsen jälleen rullailemaan tien päälle. On se nimittäin sen verran hienoa! Siis aivan hemmetin hienoa, jos sallitte tälläisen ilmauksen 🙂

Leave a Reply