Kuten tänään kuulimme, Nokia aloittaa strategisen yhteistyön Microsoftin kanssa. Tämä ei lienyt yllätys kenellekään, sillä onhan Eeloppi ex M$ -mies. Kummaa hätäilyä näkyy kuitenkin tästä liikkeestä johtuen mm. pörssissä (jännä nähdä, miten Ameriikan markkinoilla reagoidaan, kun Nasdaq aukeaa..). Nokia on tätä kirjoitettaessa syöksykierteessä OMX:ssä  ja kurssi painuu kohti pohjalukemia. Miksi? Olisiko Eelopin pitänyt sanoa, että “eeikun me panostetaan Symbianiin?” tai että “Meego on tossa valmiina, me ei vaan olla viittitty julkaista sitä…niin ja OVI storekin on täynnä sovelluksia”. Noh, ehkä tuo jälkimmäinen, mutta entä jos se ei ollutkaan mahdollista?

Microsoftin valinta kumppaniksi on mun mielestä monellakin tapaa hyvä asia. Tunnettuusmielessä se takaa ohituskaistan mm. Amerikan markkinoilla. Ei pidä aliarvioida Microsoftin voimaa, tunnettuutta ja mahdollisuuksia, vaikka ei siitä aina niin pitäisikään. Kuka muuten tuntee Nokian Amerikassa, käsi ylös? Mihin se siellä assosioituu…kökkö luureihin. Kuka siellä tietää, että Nokialla on älypuhelimia tarjolla? Entä kuka maailmalla tuntee Microsoftin ja Windows Phone 7:n. Entä kuinka helppoa sovellusten teko onkaan Visual Basicilla / .Netillä? Vain muutamia ajatuksia mainitakseni.

Windowsista ollaan montaa mieltä. Itsekin olen sitä ollut useasti. Etenkin olen ollut negatiivisella kannalla sen suhteen. Windows 7:n myötä asenteeni on alkanut hieman “korjaantumaan”. Ehkä sitäkin enemmän asenteeni on korjaantunut päästessäni itse todistamaan Microsoftin ratkaisujen kätevyyttä ja toimivuutta etenkin suuremman luokan yrityskäytössä. Peräkylän nyrkkipajalle on lopulta ihan sama, mikä platform koneessa on, mutta kun puhutaan tuhansien ihmisten organisaatioista…tai vaikkapa satojen, tulee Erkillekin jo ihan erilainen Twist. Sen enempää yksityiskohtiin menemättä, voin näin Mac käyttäjänä todeta, että Microsoftin tuotteissa ja platformissa on valtava voima ja hyöty kun sen näkee. Se kotona yskivä Windows ja tämä on vähän eri asia. Mä esim. joudun itse tekemään voimisteluliikkeitä aika usein ja aika paljon, koska olen se Mac -käyttäjä Windows verkossa. Jos minulla olisi esim. Windows -puhelin, voisi moni asia olla ehkä helmpommin toteteutettavissa sen kautta ja voisin silti nauttia Macin tarjoamista hyvistä on-demand työkaluista. Noin esimerkkinä mainittakoon…

Miten sitten käy Meegon, se jää nähtäväksi. Uskon, että se jatkaa Maemon viitoittamalla propelli-pipohattu linjalla. Siinä on omat hyvät puolensa ja vahvuutensa viihteen, internetin ja embeddauksen saralla. Windowsin veroiseksi business -puhelinten platformiksi siitä ei mun mielstä ole. Sellaiseksi ei muuten ole myöskään Androidista, eikä iOS:stäkään sen puoleen…jopa BlackBerry saa todennäköisesti väistyä WP7 tieltä, kun Nokia pääsee jyräämään kunnon Hardwarea kehiin.

Noh. Kyllähän hommat voi toki aina tyriä, vaikka speksien valossa kaikki näyttäisikin valoisalta. Näin voi toki käydä tässäkin tapauksessa, mutta mun mielestä kannattaa lähtökohtaisesti välttää asian dissaamista vain siksi, että vastapuolena on Microsoft. Tiedän..pata kattilaa soimaa, sillä olen itse syyllistynyt samaan useasti ja ajoittain olen edelleen sitä mieltä (kun tämä Mac käynnistyykin jo niin paljon nopeemmin…).

Toisaalta olen sitä mieltä, että “työkalu per tarkoitus” ja minusta tuntuu, että sitä tässäkin kombinaatiossa varmasti haetaan. Eli sijansa eri platformeilla, koska niillä on eri fokus. Windowssia bisnekseen, Meegoa tulevaisuuteen. Se, että kannattaako Nokian puuhastella niin monen platformin kanssa näyttää aika. Jos pitäsi veikata, niin jäljelle siellä leirissä jäävät Meego ja WP7. Symbian on..no…Koreassa ne 1e maksavat puhelimet tehdään jollekin alustalle, joten kannattaako siellä heilua kilpasilla?

Tällaisia ajatuksia herättää tämä uutinen. Mitäs oot itte mieltä aiheesta? Niin..ja omia ovat mielipiteeni, kuten aina. En edusta mitään yritystä, enkä instanssia. Pidätän myös vapauden olla erimieltä itseni kanssa. 🙂

 

2 thoughts on “Microsoft + Nokia = Business

  1. Hessu, olen samoilla linjoilla. Tämä oli hyvä muuvi Nokialle yrityksenä, vaikka nyt onkin oletettavaa, että R&D menee amerikkaan ja Suomessa tämä näkyy ikävästi irtisanomisina. Olen itse koodannut iOS-laitteille. Oli kova homma opetella mm. uusi kieli (objective-C), mutta tein sen, koska 1) alusta on hyvä (rauta + OS + frameworkit + ohjeet + koodarituki + esimerkkikoodit)2) Kehitin on hieno: Yhdessä työkalussa (xcode) löytyy kaikki oleellinen. Nätti editori, versiohallinta, objektimallieditori, tietokantamallinnin, debuggausvälineet, simulaattorit, IDE-editori, testasframework… 3) Tuotosten julkaisumalli on erinomainen–> Ekosysteemi on kunnossa. Kun nyt olen tutustunut WP7:aan samasta näkövinkkelistä se näyttää ihan superhienolta. En ole vielä tehnyt päätlstä alanko koodaamaan myös sille, mutta se on toisaalta toinen arkkitehtuuri jolle edes harkitsen sitä.

  2. Moro Ile,Näinhän se on. Tuo tarkasteluni oli puhtaasti yhtiön näkökulmasta. Suomelle, kilpailukyvyllemme ja taloudellemme (ihmisistä puhumattakaan) tämä on tosi kova isku. Isku, jonka olisi suonut jäädä tulematta. Mutta liekö kuitenkin niin, että parempi kerta rytinä, kuin ainainen kitinä. Jos homma ei toimi, niin se on muutettava. Meidän pitää nyt kiivaasti keksiä uusia juttuja pärjäämiseen täällä pohjolan perukoilla. Nokian pitäis mun mielestä vaatia Microsoftilta osa WP7 kehityksestä tänne Suomeen, noin ens alkuun…jne.Tuo on totta mitä sanot ja kuvaa myös hyvin sitä tuskaa, joka varmasti monilla QT:n luottavilla matkapuhelin koodareilla nyt on. Olisipa muuten aika ikävää, jos / kun Qt ja QML eivät workkisi WP7:ssa… Mutta totta myös se, että WP7 vaikuttaa mielenkiintoiselta platformilta ja Microsoftilla on kyllä IDE -hommat kunnossa varmasti, joten siinäkin mielessä (OVI -storen täyttymistä ajatellen) toi on hyvä homma…taas noin teknologian sekä sijoittajan/yhtiön näkökulmasta.

Leave a Reply