Viikko 7 / 2010 oli aika vaikea treeniviikko. Kuten aiemmin kirjoitin, harjoittelua haittasivat flunssa ja sydämen rytmihäiriöt. Viikon saldoksi kertyi kuitenkin ihan kohtalainen määrä PK -harjoittelua.


Polar Pro Trainer
Viikko 7/2010 Yhteenveto:
Harjoituksia: 4 kpl
Harjoitusaika: 3:41h
Matka: 21,3km
Energian kulutus: 1937kcal
Tehoalue 1: 0:11h
Tehoalue 2: 2:24h
Tehoalue 3: 1:03h
Tehoalue 4: 0:00h
Tehoalue 5: 0:00h

Lisätietoa Polar tehoalueista (Sport Zones) täältä


Aiempien viikkojen tehoalueet ja harjoitusajat suhteessa viikkoon 7 näyttävät tältä:

Lisää harjoitusten historiatietoja kuvina Flickr -palvelussa. Kuvien joukossa on myös yksi kuva harjoitustietojeni yhteenvedosta Polarpersonaltrainer.com -palvelussa. Siihen palveluun olen kerännyt dataa hieman pidemmältä ajalta, kuin tähän uusimpaan Polar Pro Traineriini. Lisäksi sieltä löytyy kaikki uusimmatkin datat, koska ne ovat tuplana kahdessa eri järjestelmässä. 🙂

Aiempien vuosien harjoitusdata (jota on aika pitkältä aikaa) on “tallessa” vanhassa Polar Precision Performance -softassa … jossakin levyn kulmalla. Se onkin jo niin historiallista tietoa, ettei siitä sen enempää 🙂

Tälläistä yhteenvetoa siis tällä erää. Kommentit ovat enemmän kuin tervetulleita. Olisiko tämä viikottainen yhteenveto hyvä tapa raportoida treenidataa. Lisäksi voisin tarinoida aina eri aiheista akuutimmin viikon mittaan, mikäli aikataulut ja ideat antavat myöden. Eller hur?

9 thoughts on “TreeniBlogi: Viikko7 yhteenveto

 1. Itsekin liikun aika paljon – hyötyliikuntaa, kuten työmatkapyöräilyä tulee yli 100 km viikossa. Lisäksi viikkoihin kuuluu ”oikeaa liikuntaa”, niin lihaskuntoharjoittelun ja vauhti-/maksimikestävyysharjoittelun muodossa. Treenitasoja tulee seurattua silloin kuin kyse ei ole hyötyliikunnasta.

  Yhä enenevissä määrin olen kuitenkin ruvennut miettimään, kuinka tärkeää on koko paletin tasapainoisuus. Onko oikein, että hampaat irvessä ja veren maku suussa kerään treenitunteja Polariini samalla kun muu elämä kärsii? Pikku hiljaa olen oppinut antamaan keholle myös lepohetkiä, kun se niitä tarvitsee. Vielä pitäisi pystyä joustamaan ainaisesta tehokkuusajattelusta, ja käyttää aikaa enemmän myös liikkuvuusharjoitteluun ja lihashuoltoon. Ne on ovat ihan yhtä tärkeitä kuntoa ja terveyttä ylläpitäviä toimia kuin ”oikea” liikuntakin.

  Liikkuvuuden ja kehonhuollon lisäksi olen ruvennut ajattelemaan ruuan merkitystä. Kauppojen hyllyt on pullollaan elintarvikkeita joka lähtöön, mutta voisin väittää, että monien ihmisten ruokavalio on nykyisin hyvin ravinneköyhää. Syömme paljon, mutta saammeko ruuasta kaikkea sitä, mitä tarvitsemme? Aiheutammeko ruualla itsellemme fyysisen pahan olon lisäksi myös henkistä pahaa oloa? Heräsin pohtimaan ruokakysymystä joutuessani taannoin sairaalahoitoon, jossa sain muutaman pussin lisäverta hirveän huonojen veren rauta-arvojen takia. Ongelmaan ei löydetty mitään syytä. Ongelman takia, olen kuitenkin kahlannut joitakin ravitsemustieteeseen liittyviä opuksia lävitse ja väitän, että minä – terve nuori nainen – olen väärin syömällä aiheuttanut itse itselleni mm. edellä mainitun anemian. Vielä pahemmalta tuntuu ajatella, mitä me nykyvanhemmat teemme lapsillemme kun annamme heidän syödä päivästä toiseen käytännössä valkoista vehnäjauhoa ja sokeria…

  Kolmas asia, joka syketasojen tuijottelun lomassa pitäisi muistaa, on henkinen hyvä olo. Terveysliikunta ei ole enää terveysliikuntaa, jos siitä tulee negatiivisella tavalla pakko. Emmehän halua palaa loppuun urheiluharrastuksemme takia? Liika on aina liikaa. Joskus vähempi on parempi. Välillä on hyvä pysähtyä päivän jälkeen miettimään, mikä henkinen olotila on – treenikilometrit on tulleet täyteen, mutta mikä on fiilis.

  Tässä joitain ajatuksia miksi treeniblogit ovat välillä ahdistavaa luettavaa. Toinen toistaan suurempia harjoitustuntimääriä, kilometri tolkulla juostua maantienlaitaa… Kukaan ei kerro, onko kokonaisuus balanssissa. En tiedä, onko se treeniblogien tarkoituskaan, mutta tätä pohdintaa olen itse jäänyt useasti kaipaamaan.

 2. Itselläni on tuo viikottainen tuntimäärä tippunut talven mittaan melkoisesti. Joulun aikoihin tuli myös 4 viikon “lepojakso”, johon kyllä mahtui kävelylenkkejä, mutta ei lihaskuntoharjoittelua eikä hikilenkkejä. Talven tullen fillarilenkit ovat vaihtuneet aika pitkälti juoksulenkkeihin, mikä näkyy harjoitustuntimäärän pudotuksena. Muutamia lenkkejä on tullut nastarenkaiden vaihdon jälkeen poljettuakin, mutta aika vähiin se on jäänyt. Kovilla pakkasilla juoksupaikkana on palvellut 400m sisärata, joka ei ole niin paha miltä kuulostaa. Itse asiassa se on ollut mukavaa vaihtelua pakkasessa tarpomiseen, ja tekniikkakin tuntuu hioutuneen mukavasti.

  Susannan kommenteissa on mielestäni viisaus ravinnon laadun ja harjoittelun monipuolisuuden osalta. Liikunnalla kun ei pysty kompensoimaan huonoa tai epätasapainossa olevaa ruokavaliota, vaan molempien pitää olla balanssissa.

  Iän myötä oma liikkumiseni on taas monipuolistunut, mikä on kyllä hyvä ihan harjoittelun tehokkuudenkin, mutta ennenkaikkea sen mielekkyyden kannalta.

  Ehdottomasti hauskin “aluevaltaus” tuli uintitekniikkakurssilta, vaikka siellä aluksi tunsikin itsensä todella kömpelöksi. Nyt vain hakemaan nautinnollista rytmiä kolmiyhteydestä maantiepyörä-tossut-simmarit 😉

  Tämän viikon ohjelmana on saada nuha ja köhä pois, että pääsisi takaisin aktiviteettien pariin. Käytännössä on jo selvää, että tämä viikko menee aika lailla lepuutellessa, joten nyt on aikaa nauttia vaikka muutamasta kirjasta. Ja ensi viikolla taas hauska miksta lihaskuntoa sekä kestävyyttä…

 3. Kävin vuosi sitten juoksukoulua, jossa Matti Jääskeläinen (http://tesku.markkina-avain.fi/) teki kuntotestin perusteella ohjelman. Juoni oli se että pitäisi treenata alhaisilla sykkeillä (alle 68%) minulla. Se on juostessa aika vaikeata kun kävelijät menee ohi. Tuollaista peruskestävyyttä varten kuitenkin datan kerääminen on ihan hyödyllistä, jotta näkee ettei riuhdo liikoja. 1-2 kertaa viikossa voi sen ohjelman mukaan olla kovempi treeni. Miehillä varsinkin on taipumusta mennä hieman liian kovaa.

  Idea tuossa Jääskeläisen systeemissä on, että maitohappoa ei kerry oikeastaan lainkaan. Sen sijaan rasvaa palaa ja syntyy uusia hiussuonia verenkiertoon.

  Jos muistan oikein, Paavo Nurmi pääasiassa käveli treenilenkit paitsi sitten kesää kohden vauhti kiristyi.

  Paneppa Hessu ylös myös päivän CrossFit-treeni jos joskus teet.

 4. Tuo kyllä motivoisi tälläistä nörttiä, kun saa vaikka millaista dataa esim. noilla Polarin tuotteilla. Itsellä on ollut vaan esteenä se ettei nuo Polarit mäkkiä tue. Joo, virtuaali winkkarin kautta kyllä toimisi, mutta se ei innosta 🙂 Mutta nyt näkyy tunnelin päässä valoa (ehkä). Tälläiseen postaukseen törmäsin: http://getsatisfaction.com/polarelectro/topics/make_some_mac_software Eli tuolla sivun lopussa lupaillaan tukea syksyksi 2010. Postauksen luotettavuudesta ei mitään takuita 😉

 5. Morjens,

  Ja ensin: kiitos kaikille hyvistä kommenteista. Arvosta näitä suuresti. Viimeaikojen härdellistä (miten niin vain viimeaikojen) oma kommenttikeskusteluni on ollut …hmm…kehnoa.

  Ruoka ja balanssi: Olen samaa mieltä. Itse olen myös kiinnittänyt viimeisen puolen vuoden aikana enemmän huomiota ruokavalioon. Oikeastaan alunperin homma lähtikin ruokakylki edellä. Olen useampaan otteeseen puhunut tästä audio-ohjelmassani, mutta ehkä lienisi syytä hieman tarkastella aihetta joskus täällä bloginkin puolella. Tähtäimessäni on kokonaisvaltainen terveys. Ei ehkä niinkään ne valtaisat kilometrit…

  Eri lajit, tekniikkaharjoittelut ja liikkuvuus täydentäisivät mukavasti harjoittelua. Junnaamista kannattaa välttää. Näin olen asian ymmärtänyt. Vauhteja pitää vaihdella, kuten myös lajeja. Hyötyliikuntaa pidän liikuntana siinä, missä lenkinkin tekoa. Mikäs sen parempaa oikeastaan kuin se hyöty-sellainen. Eilenkin kului 1500Kcal katolla lumitöissä huhkiessa. Kaikki kirjataan harjoituspäiväkirjaan…ehkä sitä pitäisi sanoa vain päiväkirjaksi…

  Cross-fittiä on tullut tehtyä viimeaikoina luvattoman vähän. Tai ehkä sitä on tullut lumitöiden ja lapioinnin merkeissä tehtyä, mutta muutoin ei. Pitääkin pistää korvan taakse aihe taas.

  Mielenkiintoinen tuo getsatisfactionin linkki. Kiitos. Pitää tutustua tarkemmin. Mulla pyörii setupit juurikin virtuaali PC:ssä Macissa. Siitäkin voisin tarinoida joskus myös täällä blogissa. Toimiva setuppi, joskin natiivi Mac-tuki olisi kyllä loistava homma. POLAR HERÄTYS! 🙂

  Palataan asiaan ja hyvää treeniä! Nyt pitää taas juosta…ei lenkkiä vaan paikasta toiseen. 🙂

 6. No niin, enpä tietysti itsekkään malttanut olla tilaamatta Polarin mittaria (rs300x). Parallelsin kautta pitää sitten pyöritellä. Vuoden ajan yrittänyt säännöllisen epäsäännöllisesti liikkua, katsotaan mitä sykkeet ja muut käppyrät näyttää. Pelottaa ja hävettää jo valmiiksi 😀

 7. http://www.crossfit.com/cf-info/faq.html#WOD0 Tuolta voi tarkastella noita crossfit nimitreenejä ja sitten aikaa vastaan vaan rempomaan. 🙂

  Hessuhan voisi tehdä omia wodeja ja haastaa näin blogin lukijoita jne. Esim. polje viisi kilometria, 100 heilautusta kahvakuulalla, kyykkyjä 100 ja vatsoja 100 🙂 mikä nyt tuntuu sopivan haastavalta. Aika kommentteihin.

 8. Jii75: Onneaa!! Polar on aina hyvä valinta 🙂 (ei maksettu mainos…). Sykemittari ja käppyrät antavat meille nörteille aina hyvää tsemppiä. Auttaapa myös ehkäisemään ylirasitusta. Muista myös kuunnella kehoa ja vertailla tuntemuksia mittarin kertomaan dataan. Sykemittari on hyvä renki, mutta huono isäntä. Hyviä treenejä…palataan asiaan.

  Jussi: Ohhhoh. Siinäpä kelpo WOD! Jos vaikka ottaisin nollan pois noista vatsoista ja kyykyistä..hih. Mielenkiintoisia treenejä kyllä. Ylävartaloa pitäisi jotenkin saada enemmän treenattua…muttakun se on niin hankalaa… 🙂 Pitää yrittää motivoitua kyllä, ettei käy niin, että kohta on Arnoldin pohkeet mutta Bill Gatesin haubersonit 😀

 9. Kuulin eilen Polarin edustajalta pari asiaa tässäkin keskusteltuun liittyen:

  1. W.i.n.d.=Bluetooth

  2. Uusi pyöräilymittari ja muut BT mallit (kuten RS800CX) tulevat olemaan muutaman kuukauden sisällä Mac yhteensopivia 🙂 Eli Jii75 aiemmin postaama Polarin getsatisfaction -linkki on nyt verifioitu Suomenkin päästä GoExpo -messuilla.

  3. juttu jonka kuulin vasta em. messuilla (ja löytyihän se sitten myös Polarin FAQ -sivuiltakin) oli häkellyttävä. BT -mallit eivät toimi vedessä!!! Näin Polarin lippulaiva, Triathlon / cross training mittari RS800CX ei toimi uidessa!!!

Leave a Reply