N800 Skype!

Originally uploaded by Hessuj

Aamun kahvi-ja-feedi-fixiä nauttiessani rupesin taas miettimään (TÖÖT–TÖÖÖT–TÖÖÖT…varoitus sireenin ääni kuuluu taustalla)…

Viimeaikoina olen toistuvasti törmännyt eri paikoissa (1,2,3) erinäisiin tarinoihin Nokia Internet Tabletista, Nokian puhelimista yleensä (etenkin E71) ja tietenkin iPhonesta. Olen törmännyt tarinoihin, jotka kertovat ihmisten epävarmuudesta ja havainnoista siitä, mitä mikäkin on ja mitä mihinkin tarvitaan. Tarinoihin siitä miten tuotteet pitäisi/olisi pitänyt suunnitella ja mistä tässä kaikessa oikein onkaan kysymys.

Okei…okei. Olen taas aika abstrakti, mutta asia on niin laaja ja minä liian laiska kirjoittamaan. Yritän kuitenkin. Rajusti yksinkertaistettuna tässä kaikessa on kysymys siitä, että featureiden-ujutusmarkkinointi alkaa käydä koko ajan hankalammaksi. Laitteet alkavat lähentyä saturaatio pistettä, jossa feature-vs-kilpailjia ratio käy liian ahtaaksi.

Eli…Apple sekoitti pakan tekemällä sen, mitä Nokia turhan pitkään pihtasi. Nyt jengi huomaa, että oho…ei ookkaan kätevää, että on Symbian S60 puhelin yhdessä taskussa ja Linux Tabletti N800 / 810 toisessa. Niillähän pystyy tekemään samoja juttuja. Ja oho..Applen iPhone tekee kans tän kaiken, paitsi että siinä on myös puhelin (ja huono kamera, mutta sou). iPhonessa on myös virkistävän erilainen GRAAFISEKSI suunniteltu käyttöliittymä, iTunes integraatio, YouTube integraatio…jne… eikä se pode mitään Linux-app-porttaus syndroomaa, kuten N800 potee jonka takia laitteen pitää olla kuin mini-tietokone vaikka siinä ei kaikkia sen ulottuvuuksia olekkaan. AUTS. Apple on taas kerran tajunnut, mitä “oikeasti” tarvitaan ja miten se voidaan tehdä helposti. Ei ehkä kannata yrittää tarjota hirveetä läjää mahdollisuuksia ja rajapintoja, vaan tehdä tuotteita. Kaikki ei ole koodareita ja pujoparta-linuxhippejä (sorry pujoparta-linux-hippi-ystäväni…tämä oli ihan kunnitoitusta teitä kohtaan vaan).

Sit mä rauhotuin. My dear Nokia. Mä edelleen tykkään teistä. Mä tajuan teidän markkinoinnin ja tuotekehityksen feature-ujutus-logiikan. Mä tajuamasta päästyänikin taas kerran tajuan. Ei siinä mitään. Te ootte kurkoja monella sektorilla ja Applella on hitosti vielä tekemistä, että oppii yhtä käteviksi puhelinsepiksi kuin te. Mutta….älkää nyt vain enään ylenkatsoko tuota Applea (ja kohta myös muita). Vaikka te myyttekin vielä yhtä monta puhelinta päivässä, kuin Apple vuodessa, niin se ei tee teitä autuaiksi. Teillä on kaikki menestyksen avaimet edelleen hallussa. Julkaiskaa nyt äkkiä se iPhone killeri, josta niin pitkään olemme saaneet jo huhuta.

Yhdistäkää myös Internet Tabletti siihen…tai sitten laittakaa Internet Tablettiin se puhelin. Muuten NIT -posse ratkee liitoksistaan, kun VIMAXIstakaan ei tuu mitään. Walk-around-web on muuten vain haavekuvissa olevaa höpötystä.

Symbian puhelimet, “comes with music” ja muut ponnistukset on tosi hienoja juttuja ja askeleita oikeaan suuntaan. Jotenkin musta vaan tuntuu kuitenkin, että ujutus-markkinointi on nyt saturaatiopisteessä ja on aika tehdä oikeasti hyviä puhelimia. Kerta rykäisyllä sellaiset rojut tarjolle, että loppuu se vatulointi. Kyllä te keksitte uusia featureita sitä tahtia, että ei ne kesken lopu. Ja liekö myös muitakin ansaintalogiikoita kulman takana, joita web ja walk-around-web tuovat tullessaan.

I still believe in you! 🙂

Yours,

Hessu

Ps. Andrea…I will get back to you. 🙂

4 thoughts on “Haloo…Kuuleeko NOKIA?

 1. Ja toisaalta… Kaikki edellä mainittu on vain nykyisyyden optimointia, kuten eräskin ystäväni sanoisi. Siihen perään kuuluu sanonta: Entäs sitten?

  Ujutus-markkinointi, nykyisyyden- ja tulevaisuuden optimointi. Siinä sitä riittää sarkaa kaikille meille. Tähän kun yhdistää vielä kassan kautta ajattelun (yrityksessä) sekä ansaintalogiikat, niin ollaankin takaisin alkupisteessä.

  Ei ole helppoa ei. Silti olis kiva, jos aina olis tuotteita, joissa olis ne “kaikki featuret” kohdallaan. 🙂 Vai mitä?

 2. Pingback: Hessun Blogi » Blog Archive » iPod, maailmanloppu ja Armstrong

 3. “Ja huono kamera, mut sou?”
  Sanoo meille henkilö, jolla oli kova hinku aikoinaan vaihtaa E61 -> E61:hin. Ja hetkinen, mitenkäs nua nyt eroavat toisistaan? 😉

 4. Moro Happosade,

  Nyt en ehkä ihan ymmärrä kysymystä, mutta vastaan silti 🙂

  Mä vaihdoin just E61:stä E61i:n suurimmaksi osaksi juurikin kameran takia.

  Eli “huono kamera, mutta sou” tarkoittaa sitä, että kameran ei tarvi olla high-end, että sillä pystyy tekemään sen mitä kännykkäkameralla pitääkin. Eli osallistumaan ja julkaisemaan webissä. E61:ssä *ei* ollut kameraa ollenkaan ja E61i:ssä on 2mpix kamera. Siksi vaihdos ja sillä juuri pystyy osallistumaan.

  Jotain tällästä siis…

Leave a Reply