Kuten kaikki varmasti tietävätkin jo, perustimme @jiiin kanssa taannoin uuden Suomalaisen kansalaismediaradion striimi.netin. Palvelun ideana on tarjota uusi kanava kansalaisten tuottamille ohjelmille netissä. Yleensä ohjelmat julkaistaan myös podcasteina ja ovat siksi ladattavissa myös tarpeen vaatiessa (on-demand). LIVE lähetyksissä ja samanaikaisuudessa on kuitenkin oma viehätyksensä ja hommaan tulee omanlaistaan kipinöintiä, kun kuuntelijoilla on mahdollisuus osallistua ohjelmaan silloin kun sitä tehdään.

Eli lisäväriä oksennukseen, sanoisivat eräät ja taputtaisivat käsiään. Sittemmin striimi.net löysi tiensä myös Nokia Internet Radio -sovelluksen radiolistalle ja sitä kautta kansan syvien rivien vallitsevaan tietoisuuteen. Samaan paikkaan, josta löytyvät myös muutamat muut kovan luokan Suomalaiset nettiradiot, kuten Bassoradio. Itseämme paremmassa seurassa siis ollaan 🙂

Kovaa on paitsi seura, on sitä myös elämä. Aikaa on nimittäin osoittautunut olevan aina liian vähän. Yllätys! Tai sitten mielenkiintoisia asioita vain on liikaa. Niin tai näin, Striimin kehitykselle on ollut viimeaikoina aivan liian vähän aikaa. Pahoittelut siitä. Saimme toki värkättyä keväällä striimille nettisivut, soittolistan ja keskustelualueet sekä ircci -kanavan (#striimi.net). Jaiku -kanava löytyy myös. Ahkerat uusmediaharrastajat ovatkin päässeet kommunikoimaan toistensa (ja kuuntelijoidensa) kanssa sekä tietysti tekemään LIVE lähetyksiä heti alkumetreistä lähtien. Soittolista vain on välillä pykinyt. Siihenkin on syynsä.

Eilisen illan uurastinkin sitten pitkästä aikaa soittolistan automaation kanssa. Lyhyesti sanottuna homman ideana olisi saada striimin ohjelmakarttaan jotain järkeä, pelkän randomilla soivan musiikin sijaan. Asiaan vihkiytymättömille lukijoille tiedoksi: Radiostamme tulee siis tulee soittolistamusiikkia (tai vikatiedotetta) aina silloin, kun uusmediaharrastajat eivät satu tekemään LIVE lähetystä. Uuden uljaan automaattisen radioaseman ja soittolistan ajatus olisi lyhykäisyydessään se, että ennalta ohjelmoituun ja soittolistana soivaan ohjelmavirtaan voitaisiin varata segmenttejä kaikille halukkaille ohjelmatuottajille. Ohjelmat tehtäisiin joko LIVEnä tai sitten soiteltaisiin listalla aikataulutettuina ei-liveinä.

Aikataulutus koskisi siis lähinnä nätä listalle laitettuja ohjelmia, sillä LIVEhän ajaa aina soittolistan yli ja voi tapahtua lähes milloin vain. Tätä ajatusta “helpottaa” se seikka, että Mp3 -muotoiset ohjelmat ovat meidän tapauksessamme yleensä myös podcasteja. Näin ollen ohjelmien haku ohjelmavirtaan olisi kohtuu ponnistuksin myös automatisoitavissa automaatiosoftan, iTunesin podcast-tilausten ja älykkäiden soittolistojen avulla. Enään tarvittaisiin vain se softa…käyttääkkin sitä pitäisi kai osata.

Eilisillan tutkimuksissa sitten löysin kuin löysinkin pari mielenkiintoista softaa em. käyttöön. Molemmat vieläpä Mac-alustalle. Jihuu! Softista ensimmäisenä tutkailin MacInMindin tuottamaa Radio Logik -softaa. Tuote on shareware, joskin hinnakas. Sitä voi kuitenkin käyttää ilman rajoituksia ilmaiseksi tutustuessaan. Softassa on hyvän näköinen ja toimiva dj-player-softa sekä erikseen aikataulutukseen tehty moduli. Molemmat integroituvat iTunesiin ja osaavat hyödyntää mm. edellä mainittuja älykkäitä soittolistoja. Erittäin hyvä softa – teoriassa. On vain hemmetin vaikea selkoinen ja oudosti toimiva. Pitänee lukea ohjeet. Se saattaisi auttaa. Ehkä.

Edellisen kanssa tunteja pähkäiltyäni googletin jälleen. Löysin toisen tuotteen nimeltään MegaSeg. Pikaisella vilkuilulla tuote näytti enemmänkin DJ-työkalulta, mutta customer testimonials sivu kertoili muutamankin radioaseman käyttävän tuotetta ja olevan iloisia. Tähän en sen kummemmin ehtinyt vielä tutustumaan, mutta aion kyllä.

Että hitto, kun olis enemmän aikaa. Auttaisi ehkä myös, jos olisi meedio ja wizard yhdessä persoonassa ja osaisi kaiken aina heti. Ei luulisi, että moinen asia olisi kovin vaikea, mutta yllättävän kimurantiksi se on osoittautunut. Ja nyt puhutaan “vain” tuosta aikataulutuksesta ja softien käytöstä. Ei siitä, miten se aikataulutettu kama sitten saadaan soimaan siellä radiossa. Se on jo hallussa, joskin siinäkin on variaatioita ja erilaisia konsepteja ja mahdollisuuksia toteuttaa se. Eli jutut vaan pitää tietää. Siitä kai ei pääse mihinkään.

Nettiradion perustaminen on siis helppoa, kun sen näkee tietyssä valossa. Kohtuu ponnistuksin saat kyllä mp3-virran soimaan eetteriin ja LIVE-lähetykset lentämään. Ohjeitakin tähän perusjuttuun löytyy netistä. Kaistan kulutuskaan ei ole ongelma, jos käytät valmiita serveripalveluita kuten Live365 -palvelua (maksullinen). Tosi-mediaintoilija liittyy tietenkin (Suomessa) Striimin kasvavaan tuottajajoukkoon ja tulee mukaan härdelliin. Sehän on tunnetusti paras kuunnella. Vaihtoehtoista kanavaa julkaisun nälkään tarjoilee myös Radio Hear. Sitten kun rakennetaan soittolistaa, automaattisesti toimivaa radioasemaa ja sen sellaista lisähärpäkettä, niin ollaankin tässä tilanteessa.

Tutkimus on hauskaa ja mukavaa. Koittakaa siis sinnitellä mukana. Älkää hermostuko, vaikka soittolistasta “ajoittain” kuuluukin, että striimissä on ongelmia. Kehitys kehittyy ja yhdessä rakennamme tästäkin roikaleesta paremman.

Miksi kirjoitan tätä HessunBlogiin, enkä striimin kehitysblogiin? En tiedä. Ehkäpä siksi, että huvitti. Toisaalta ajattelin kertoa aiheesta hieman yleisemminkin ja halusin jakaa tämänkin tiedon kenties aivan uusille lukijoille ja kuulijoille. Onnistuinko siinä? Se onkin toinen asia. Sitäpaitsi striimin kehitysblogissa ei toimi vielä kommentointi. Ainiin! Sillekin pitäisi tehdä jotain…kääk! To-do-lista on loputon…uuh. Sellaista se on kaiketi se “startupin” -elämä …noh..sen jaksaa, kun tietää että miljoonat eurot odottavat ottajaansa…*puf*…heräsin…enpä olekkaan aikoihin nukkunut näin hyvin. Kukas te olette?

Leave a Reply