Testikuva

Originally uploaded by Hessuj

Tämänviikkoisessa Valokuvatorstaissa aiheena oli “kuva, jota kenenkään ei pitänyt nähdä”. Niitähän varastoissani riittää. Minä kun olen varsinainen todellisuuden tallentaja ja kuvahamsteri. Näpsin kuvia ihan joka paikasta.

On hauska tallentaa mitä erilaisia tilanteita valokuvan tai videon avulla (ja ääninauhalle). Sitten joskus aikojen päästä on mukavaa löytää joku kumma yksityiskohta tai tilanne arkistojen kätköistä. Yleensä ne vähiten stailatut ja suunnitellut kuvat ovat sitten niitä kaikkein tärkeimpiä. Monesti filmille, kortille tai nauhalle on tuolloin tarttunut jotain ainutlaatuista ja korvaamatonta. Sellaista, jota ei silloin osannut edes ajatella saati arvostaa.

Esimerkiksi tämä on joskus kauan sitten otettu kuva, jota ei koskaan varsinaisesti tarkoitettu nähtäväksi tai julkaistavaksi. Sen synnyttämisessäkään ei ollut mitään sen syvempää filosofiaa. Kokeilin vain tuolloin uudehkon kamerani valoitusominaisuuksia ja nappasin kuvan työpöydällä lojuneista tavaroista. Lopputuloksen näet tässä. Ihan hauska valomaalaushan siitä tuli.

Jotenkin tykkään noista väreistä, heijastuksista ja utuisesta fiiliksestä. Kuvassa näkyy myös jotain laitteita tai viittauksia niihin, joita minulla silloin oli käytössä. Vanha työpöytäkin kajastelee kuvassa. Silläkin oli oma tarinansa. Ajan henki on siis tallettunut tähän satunnaisotokseen, vaikka se ei ollutkaan kuvan perimmäinen tarkoitus.

Jännä juttu, mitä kaikkea yhteen kuvaruutuun voikaan tallentua ja mitä kukin siinä näkee.

Muut Valokuvatorstain pläjäykseni löydät täältä

Leave a Reply