Päätinpä sitten päivittää blogini ulkoasun jälleen kerran. Syitä oli muutamakin. 1) kyllästyin vanhaan ja 2) se ei toiminut kunnolla kaikilla selaimilla (lähinnä IE:llä). 3) Eikä se tukenut WordPressin widgettejäkään kunnolla, 4) linkit erottuivat huonosti..jne..jne.. Nyt on hieman freesimpi ilme, oikeen sellanen Apple FanBoy -tyyppinen ratkaisu. Lisäksi widgetit toimii ja selaimet rallattaa. Kyllä nyt kelpaa taas kirjoitella.

Lay-Out
Minäkö tämän sitten tein? No se on suhteellinen käsite. Kuten sivun alalaidasta on luettavissa, graafinen ulkoasu ja taideteoksen yleinen toiminta ei tällä(kään) kertaa ole omani, vaan WordPress -teeman on suunnitellut melkomoisen taitava heebo, taho tai instanssi nimeltään N. Design Studio. Jo on valtaisan mageet sivut ko. firmalla muutenkin. Kannattaa käydä tsekkaamassa.

Mikä julkaisualusta, WordPress asennus, mitää??
Vähemmän WordPressin saloihin perehtyneille lukijoilleni kerrottakoon, että WordPress on web-julkaisualusta. Ilmainen sellainen ja asennettavissa omalle / vuokratulle palvelimelle, jossa pyörii PHP ja MySQL -tietokanta. Alustan asennus on hyvin suoraviivaista ja alusta tarjoaa lähes rajattomat mahdollisuudet sivuston muunteluun. Muuntelu on mahdollista vähäisinkin taidoin. Riittää kun esim. lataa tälläisiä hienoja Lay-Outteja sivuilleen, joita joku taitava on kehitellyt. Lay-Outin lataus on helppoa ja asentaminen vielä helpompaa. Onhan WordPressissä web-pohjainen hallintasivusto, jossa asennukset tehdään “nappia painamalla”…kunhan tarvittavat tiedostot on ensin ladattu omalle serverille FTP:n avulla.

Sivuston muokattavuutta lisäävät Widgetit. Näiden avulla sivuston ylläpitäjä voi muokata sivun sisältöä koodiin koskematta. Esim. tässä blogissa kaikki oikean reunan laatikot ovat em. widgettejä. Näin esim. Jaiku -tietojani näyttävä Jaiku Badge on sujahtanut sivulleni koodiin koskematta. Kätevää. Smoin singahtavat del.icio.us -palveluun listaamieni internet-kirjanmerkkien kymmenen viimeisintä löydöstä tämän sivun laitaan. Ja niin edelleen…ja niin edelleen. Syndikointi, se on päivän sana. Ehkä jopa kahden.

Pidemmälle ehtineet web-harrastajat voivatkin sitten toteuttaa itseään lähes rajattomasti WordPressin tarjoaman koodipohjan -platformin- suojissa. Olemassa olevia palveluita ja moduleita voi hyödyntää ja tietokantaa käytää, kunhan vain taitaa PHP -ohjelmoinnin salat. Kaikessa tässä auttavat toki hyvät, kattavat ja ilmaiset ohjeet, niin PHP -ohjelmoinnista, kuin WordPressin rakenteesta ja toiminnasta.

Jos siis olet suunnittelemassa blogaamisen aloittamista ja olet luonteeltasi näpräilijä ja teknoystävä, suosittelen tutustumista WordPress -julkaisualustaan ja etenkin sen käyttämiseen oman domainin alla. Valmiit blogauspalvelut, kuten Blogger ja muut (myös wordpressiltä löytyy palvelu) ovat erinomaisia, mutta itse päädyin aikanaan parin muun oma-alustaisen blogisysteemin kautta WordPressiin, enkä ole katunut. Sen verran versatiili ja mainio tämä alusta on, että parempaa en ole osannut kaipailla. Suosittelen.

5 thoughts on “Uusi leiska ja wordpressin ylistyslaulu

  1. Uusi layoutti on hieno!

    Ja teksti hyvä on (wikipediatyylinen), jos ei satu tietämään mistään mitään. 🙂

  2. Hienot sivut hessu.helppolukuiset, selvät ja reippaasti linkkejä+haikujaikuja niille kun kiinnostaa.
    Samalla kommentti seuraavan päivän tekstiin: totta kai jokaiselle sopii eri juttu, mutta jos applen laite olisi ollut viime keväänä hankittavissa niin se olisi hankittu.
    Ehkä pitäisi perustella väitteensä , en jaksa. Kyllä te tiedätte mikä applen tuotteissa yleensä on ollut hyvää.

Leave a Reply