WLAN tukiasema

Originally uploaded by Hessuj

Kuten blogini lukijat tietävät, muutimme kesän lopulla rivitalosta omakotitaloon. Tämä aiheutti monenmoisia mukavia muutoksia. Yksi tälläinen muutos oli tilan lisääntyminen exponentiaalisesti ja sen mukana myös tehon tarve WLAN -verkolle. Olenhan jo vuosia ollut kotona pelkän WLANin varassa, joten miksi muutaa tottumuksia. Piuhojen veto olisi uudessa ympäristössä ollut valtava urakka, koska paitsi talossa, WLANia tarvitaan myös HessunKahvilan -studioilla. Studiot sijaitsevat erillisessä rakennuksessa, johon on matkaa kymmeniä metrejä.

Tutkin erilaisia vaihtoehtoja verkon rakentamiseksi. Käytännössä vaihtoehtoja oli kaksi. 1) Powerline ethernet tai 2) tehokkaampi WLAN. Powerline ethernet -laitteiden heikko kestävyys käytösä käänsi ajatukseni pelkästään WLANin varaan rakentuvaan verkkoon. Powerlinellä olisi toki voinut rakentaa toisen WLAN-verkon studiolle ja tuoda yhteyden sieltä pääreitittimelle sähköverkossa, mutta ei. Koko “kartanon ja sen maat” kattava WLAN tuntui järkevämmältä.

Pienen tutkimustyön ja kaupoissa ravaamisen jälkeen löysin paikalliselta diileriltä (VeoPC) tehokkaan suunta-antennin (kuvassa). Antenni on todella tehokas, olematta kuitenkaan jätti iso tai hankala sijoittaa. Tämän lisäksi maltillinen alle 100e hinta puolsi myös sen hankintaa. Antennin vahvistus on 14 desibeliä, kun myyjän kertoman mukaan yleisin WLAN -purnukan vakioantennin vahvistus on 1 desibelin luokkaa.

Tämäniltaisten testien mukaan purkki ja antenni toimivat loistavasti ja netti kuuluu studiolla 1 pykälää vaille täydellä teholla. Matkalla pääkallon paikalta studiolle on yksi sisäseinä ja kaksi ulkoseinää sekä kymmeniä metrejä pihamaata, jossa kuitenkin näköyhteys rakennusten välillä. Nyt vain sitten surffaillaan ja ihmetellään toimintaa. Hyvältä vaikuttaa tähän asti 🙂

One thought on “WLAN -tukiasemassa löylyä

  1. Pingback: Powerline Ethernet

Leave a Reply