Pitäisköhän opetella lukemaan? Tai ainakin lukemaan ohjeita. Ai miten niin? No tarina menee jotakuinkin näin:

Jokin aika sitten Apple julkaisi MacBook -koneille (myös Pro) ns. akkupäivityksen. Se on/oli ohjelma joka ladattiin Applen sivuilta tai Macin automaattisen ohjelmistopäivityksen avulla. Ohjelmalla oli joku tarkoitus, joka selvisi minulle vasta myöhemmin. Lue siis eteenpäin.

Latasin ohjelman Macin automaattisen ohjelmistopäivityksen avulla. En kuullut siitä ennemmin lainkaan. Onneksi Maccini tiedotti minua tämän ongelman olemassa olosta. Tässä kohdassa tapahtui tietotekniikan approbatur tason virhe: Lopetin ajattelemisen, jos sitä oli tapahtunut sitä ennenkään.

Kuten sanottua latasin ohjelman, asensin sen ja kone boottasi. Perus kuvioita päivityksissä. Sen verran kuitenkin lukaisin ruudussa vilahtanutta ohjetta, että tajusin osapuilleenmistä on kyse. Tai niin luulin. Tajuntaani jäi mielikuva ohjelmasta, joka jotenkin tsekkaa koneen akun. “Se kai tsekkaa onko akussa mitään vikaa” ja kertoo sitten onko vaiko eikö, ajattelin. Buutin jäkeen ohjelma ei ilmoittanut mitään. Ajattelin mihen logiikallani kaiken siis olevan kunnossa. Suoraviivaista, niin Applea. Hymyilin. Meni päivä pari ja kaikki oli ok. Tässä välissä lienee syytä sanoa, että Maccini on minulla todella ahkerassa tuotantokäytössä jatkuvasti. Usko tai älä, mutta en pelkästään puunaa sitä ja testaile sen eri ominaisuuksia ja vertaile niitä vanhoihin testituloksiin ja piirrä niistä diagrammeja, kuten äkkinäinen voisi into-Macistin ajatella tekevän. Minä käytän konetta ja kovasti käytänkin. No joskus kyllä tulee ehkä piirettyä pari diagrammia, mutta ei niitä lasketa…

Kerran sitten puolen yön aikaan tapahtui jotain kummaa. Olisikohan ollut joku hektinen podcastin julkaisu tai vastaava menossa, kun Mac yhtäkkiä ja varottamatta sammutti itsensä. Helv..perk…tapailin voimasanoja. Niinkuin tässä ei nyt olisi tarpeeksi puuhaa muutenkin…Hyväksi onnekseni ehätin painamaan shöynöytsien tai blogikirjoituksen tiimellyksessä juuri “save and continue editing” -nappia ennenkuin tämä “sudden shutdown” tapahtui. Ihmettelin hetken ja totesin hiljaa mielessäni “onko kiire, vai tehdäänkö tietokoneella” ja käynnistin koneen uudestaan.

Tätä toistui satunnaisesti muutamia kertoja muutamina päivinä. Oudoksuntani kasvoi kasvamistaan. Takaraivossani alkoi jyskyttää outoja mielikuvia jostain ohjeista tai keskusteluista, jotka olivat tallettuneet verkkokalvolleni ja sieltä alitajuntaani, itse sitä sen kummemmin edes tajuamatta. Ohjeita ei lueta, mutta päätin mennä kuitenkin tarkastamaan vaivihkaa Applen ohjeet sen Support -sivustolta vielä kerran. Ja siellähän se seisoi. Vieläpä selvällä Suomen kielellä:

    …Tämä akkupäivitys tulisi suorittaa kaikille MacBook- ja MacBook Pro -tietokoneille sekä helmikuun 2006 ja huhtikuun 2007 välillä ostetuille lisäakuille.

    Jos akussa ilmenee mitään seuraavassa mainittavia oireita akkupäivityksen asentamisen jälkeen, otatta yhteyttä Applen valtuutettuun huoltoliikkeeseen (AASP) tai soita paikalliseen Applen tukikeskukseen….

Boom! Tajuntani avautui. Ymmärsin lukemani. WOW. Brio, osaamisen iloa..ja kaikki muut sloganit vilahtelivat silmieni editse sekunneissa. Lataamani ohjelma ei siis tehnytkään varsinaisesti mitään, vaan sen asentaminen vasta aloitti ongelmat. Eli Applen ideana oli siis asennuttaa ohjelma, joka ryhtyy aiheuttamaan ongelmia viallisen akun omaaville koneille. Nerokasta, ajattelin. Näin tyhmempikin tajuaa, että akussahan se vika on. Jopa Hämeestä kotoisin olevat, kuten minä.

En kuitenkaan kiireiltäni ehtinyt asiaa sen kummemmin hoitamaan, vaan päätin käyttää tilapäisratkaisua: pitää konetta sähköpiuhassa. En voi olla ilman konetta (en pelkästään siksi, että se on minulle rakas, vaan se on myös tärkeä tuotantolaite kuten sanoin..usko nyt) siksi en voinut ajatella lähettäväni sitä mihinkään. Tajusin kyllä, että akkuhan se vaan vaihtuisi, mutta jotenkin sen vaihtaminen vain jäi muiden asioiden alle. Muutaman päivän jälkeen panin myös merkile, että akun kestoaika oli lyhentynyt huomattavasti, kun irroitin sen välillä piuhasta (tämäkin ns. tunnettu vika ks. lista). Sen lisäksi havaitsin muuta kummallista käyttäytymistä akun saavuttaessa 100% lataustason. Tässä tilanteessa virtapiuhassa oleva merkkivalo välkkyi vuorotellen vihreänä ja punaisena. Ikäänkuin kone olisi osannut päättää onko akku täynnä, vai ei.

Tänään sitten havaitsin viimeisen listassa mainitun ongelman. Sekin tunnettu vika…mutta minunhan pitää aina itse keksiä kaikki ja ohjeita ei lueta. Koneeni akku on siis myös silmin nähden muuttanut muotoaan. Se alkoi jo tuntumaan sen verran HC-ongelmalta, että kohta pitää varmasti ottaa yhteyttä Applen Supporttiin. Onneksi tämä vika ei kulema aiheuta vaaratilanteita. HUOH! Ainakin näin Applen insinöörit vakuuttelevat sivuillaan. Akun pullistuminenhan oli kyllä yksi oire niissä akuissa, jotka räjähtelivät…Scary!

Tässä vielä kuva akusta tällä hetkellä. Kuvasta näkyy selvästi, että akku on pullistunut ja sen kulma “törröttää” koneen pohjan tason yläpuolella (kun kone on väärin päin pöydällä). Että semmonen tieteellinen tutkimus tällä kertaa. Toivottavasti tästä tarinasta on apua Sinulle, jos olet äimistellyt tätä samaa aihetta.

MBP 17" Akkuvika

Linkki Applen tukisivulle, jossa tästä aiheesta kerrotaan lisää:

http://www.apple.com/fi/support/macbook_macbookpro/batteryupdate/

UPDATE 29.5.2007: Uusi akku tuli tänään UPS:llä. Vanha lähtee samassa paketissa takaisin Applelle. Ripeää toimintaa. Taisin soittaa Applelle viime perjantaina ja tänään on vasta tiistai. Hienoa!

One thought on “MacBook Pro, akku ja ajattelu

  1. Applella(kin) on ollut melkoisesti huonoa Karmaa näiden akkujen kanssa. Lasken itseni kohtuullisen tuoreeksi Mac-käyttäjäksi (eikös kolmevuotinen ole tuore :P), mutta olen silti kiikuttanut jo _kolme_ akkua Applen kuriirin toimesta vaihtoon.

    Täytyy kuitenkin sanoa, että wanhan kannettavan omistajana on oikeastaan kivaa kun akku lähtee vaihtoon. Pari vuotta vanha akku on ainakin meitsin käytössä jo ihan loppu, joten kun tilalle saa ilmaiseksi uuden, ei kyllä harmita yhtään =)

Leave a Reply