Kasvu

Originally uploaded by Hessuj.

Valokuvatorstain tämänkertainen aihe oli kasvu. Tämä ankean harmaa betoniklöntti on kuvattu Jyväskylän keskustan ytimessä, Tawastinkulmassa. Kyseessä on vanha parkkihallin sisäänkäynti, joka on purettu kasvun tieltä.

Kaupunki kasvaa, kuten rauta betonissa. Sitä on kasvu kaupungissa.

5 thoughts on “Valokuvatorstai: Kasvu

 1. Kaikki kasvu ei ole kaunista. Hämmästyttävän usein nykyrakennukset ovat edelleen rumia ja purettavat talot kauniita vielä rapistuneinakin.

 2. Terveeks taas kaikille. Ja kiitokset kommenteistanne jälleen kerran.

  Tuntuu tosiaan siltä, että ihan kaikkialla rakennetaan nyt ja kiivaasti. Kasvua siis on. Valitettavan usein uudet rakennukset ovat visuaalisesti köyhempiä, kuin entiset. Joskus jopa teknisestikin (vrt. Hometalot, joita Jyväskylässäkin löytyy, ihka-uusienkin joukosta).

  Jyväskylän keskustassa tuo rakentaminen eritoten tälläkohtaa on mielestäni hyvä asia (tai näin uskon, kun en täysin edes tiedä speksejä :-)). Aktiiviseen ydinkeskustaan saadaan lisää uutta liiketilaa ja toimivampia kokonaisuuksia. Vanha parkkihalli vain raivataan pois alta. Kadun toisella puolella myös Sokos valtaa korttelin. Nikolainkulmaa ei kuitenkaan pureta..sehän olisi jo pyhäinhäväistys.

  Jyväskylässä on tällä hetkellä lähes koko keskusta täysin paketissa, kun kaikkialla todellakin rakennetaan. Sama oli viimevuonna jne. Tosin samahan se on ollut esim. Helsingin keskustan kanssa viimevuosina. Kaikki kadut ja talot koko ajan paketissa. Onneksi yleensä on syntynyt entistä ehompaa näissä tapauksissa. Jyväskylän osalta harmittelen vain sitä legendaarisen Reimarin kohtaloa..se purettiin mielestäni aivan turhaan. Kaunis ja idyllinen vanha rakennus.

  Mutta enpä tiedä tuosta kannanotosta. Ehkä olin vain “sanataiteilija” 😀 Reimarin (R.I.P) puolesta kylläkin…niisk. No ehkä hieman paikkakuntakeskeistä näin globaalissa viestintätilanteessa, mutta ymmärettäköön se. Ollaanhan kansalaismediassa…vai ollaanko? 🙂

 3. Reimarista vielä. En löytänyt kuvia, mutta päätöksiä kuitenkin. Eli mistä horisinkaan:

  5.02.2002 Reimari puretaan – pysäköintiä tilalle
  Kilpisenkatu 6:ssa sijaitsevalle huoltoasemalle (Reimari) on haettu purkulupa ja saatu 31.5.2000. Purkuluvasta tehtiin valitus, jonka korkein hallinto-oikeus hylkäsi päätöksellään 11.12.2001. Purkutoimenpiteet on käynnistetty tammikuussa 2002 asbestieristeiden poistamisella ja itse rakennuksen purkutyö käynnistetään tiistaina 5.2. illalla katoksen purkamisella. Ajankohta on valittu siksi, että näin aiheutetaan vähiten haittaa Vapaudenkadun liikenteelle erityisesti jalankulkijoiden turvallisuus huomioon ottaen. Purkutyöt valmistuvat 15.2.2002 mennessä. Tämän jälkeen keväällä 2002 tontilla jatketaan rakennuksen perustusten purkutöitä ja saastuneen maan puhdistustoimenpiteitä siten, että ne valmistuvat kesällä 2002. Tämän jälkeen aluetta käytetään pysäköintitarkoituksiin kunnes päätös lopullisesta käyttötarkoituksesta tehdään. Voimassa olevassa asemakaavassa tontti on kaavoitettu yleisten rakennusten korttelialueeksi käsittäen myös ns. valtiontalon.

  Lähde: http://www.jyvaskyla.fi/tipa/sivu.php?p=uutisarkisto

Leave a Reply