Jihuu! Nyt se on sitten jo lähes totta. Pitkäaikainen haave omasta “radio-ohjelmasta” nimittäin. No ei ihan vielä ole kuitenkaan kyse “oikeasta” radio-ohjelmasta, mutta aika lähellä ollaan jo.

Kaikki lukijani jo varmasti tietävätkin podcast -ohjelmani, HessunKahvilan. Niin. Juuri sen saman, jonka banneri komeilee tämänkin viestin yläpuolella (tätä kirjoitettaessa ja viestin ollessa pääsivulla). Ohjelma on ilmestynyt reilun vuoden ajan ja kaikkiaan 57 kertaa. Homma eikun jatkuu ja nyt 58:n kerran kunniaksi aloitamme myös podcastin ohessa samanaikaisesti live nettiradio lähetykset. Mistä oikein on kyse?

HessunKahvilan tuotanto on lähes aina tehty livenä. Eli olen pistänyt käytännössä “nauhurin päälle” ja alkanut pulisemaan mikkiin. Tästä on syntynyt HessunKahvila podcast, joka on jaettu podcastkanavia myöden kaikelle kansalle. Tämän lisäksi podcastia on voinut kuunnella suoraan osoitteessa www.hessunkahvila.com painamalla vain sitä “play” -nappia, joka jokaisen jakson shöynöytsien alapuolelta löytyy. Shöynöytsithän ovat se teksti, jossa kerrotaan, mistä ohjelmassa on kyse. Eli ts. ne ovat blogin postaus…no mutta.

Olen aina messunut itseni ja muiden kanssa käymissäni mediakeskusteluissa myös jakelukanavista ja siitä, että haluaisin HessunKahvilan tavoittavan mahdollisimman monta kuulijaa ja korvaparia. Siksihän sitä ohjelmaa teen ja kuulijat ovat se tärkein osa koko ohjelmaa. Tästä syystä olen koittanut mietiskellä uusia jakelukanavia ohjelmalle jo pidempään. Tässä prosessissa törmäsin taannoin myös Suomalaiseen Radio Heariin, vaihtoehtoradioon netissä. Hear on web-radio, kuten niin monet muutkin web-radiot. Sitä voi kuunnella webissä…mutta miten tämä eroaa podacstista ja HessunKahvilasta? Lyhyesti sanottuna se eroaa podcastingista reaaliaikaisuudellaan. Hearin lähetykset ovat “tässä ja nyt” kun taasen podcast lähetyksiä voit kuunnella koska haluat ja missä tahansa haluat. No..onhan web-radiossa, radiossa ja podcastissa monta muutakin eroavaisuutta, mutta tämä nyt näin päälimmäisenä.

Reaaliaikaisuudessa on monen muun hyvän lisäksi oma erikoinen viehätyksensä ja jännityksensä. Kuten aiemmin sanoin, HeKan tuotanto on ollut jo valmiiksi lähellä tälläistä live-lähetystä, on tämän jakelukanavan hyödyntäminen Kahvilan osalta kohtalaisen helppoa. Nämä syyt ja ajatukset mielessäni päädyin keskustelemaan Radio Hearin ja Hear Ry:n puheenjohtajan kanssa mahdollisista yhteistyökuvioista jokin aika sitten. Nyt tämä keskustelu alkaa sitten kantamaan hedelmää… HessunKahvilaa aletaan lähettämään livenä podcastin lisäksi myös nettiradiossa…JIIHAA! Tämä on erittäin mielenkiintoinen kokeilu ja olen innosta soikeana. Homma käynnistyy huomenna sunnuntaina 8.4.2007

Reaaliaikaisuus antaa ohjelmalle täysin uuden vireen ja tuo mukanaan monia mainioita mahdollisuuksia perinteiseen podcastaukseen verrattuna. Nyt esim. kuuntelija interaktio nousee uudelle tasolle ja keskusteluun tulee uutta syvyyttä, kun ohjelman kuulijat voivat kirjaimellisesti esim. soittaa suoraan lähetykseen, tietäen mistä siellä puhutaan. Tässä menettelytavassa yhdistyy siis normaalin radion ja podcastauksen hyvät puolet. Kuulijalle jää valinnan mahdollisuus joko kuunnella ohjelmaa perinteisesti podcastina tai välillä / aina myös livenä. Olen erittäin innoissani tästä ajatuksesta.

Joten lähdenpä tästä virittelemään uusia tekniikoita, joita tässä toiminnassa tarvitaan. Kerron lisää aiheesta ja aikeista sitten ohjelmassa sunnuntaina 🙂 Tässä välillä sinä voit ohjelmoida kännykkäsi kellon tai herätyskellon pirisemään aina HeKan livelähetyksen aikaan, joka on

SUNNUNTAISIN Kello 20:00 – 21:00

HeKa -Studio1

TERVETULOA KUULOLLE!!

3 thoughts on “Tärkeää: HeKa LIVE 8.4.2007 –>

  1. Mainiota – onnea uudelle aluevaltaukselle! Täytyypä viritellä HeKa -aiheinen merkintä lentopäiväkirjaan.

    Oletkos muuten ajatellut osallistua Mediamessuille ensi viikonloppuna? Lauantain ilmiölavan ohjelmassa esim. on kiinnostavia ulkomaisia nimiä Weinbergeristä Gillmoriin.

  2. Kiitosta vaan! Ja tervetuloa reaaliaikasumpille huomenissa. Toivotaan, että saadaan tekniikka kuntoon ja homma käy ja kansa viihtyy. 🙂

    Toi Mediamessu-juttu olis kyllä äärimmäisen mielenkiintoinen häppeningi. Kovia nimiä tarinoimassa ja vaikka mitä. Harmi vain, kun on tullut jo aikaa sitten bookattua ko. ajankohta muuhun menoon.

    Kuulin tästä tapahtumasta myös Henrikiltä, joka on käsittääkseni menossa paikalle. Suomipod -areenalla tästä aiheesta on viritelty myös hieman keskustelua (=suomalaisten podcastaajien kokoontumisfoorumi, HeKa -foorumeiden syövereissä). Josko tästä kehkeytyisi vaikka podcastaajien kokoontumistapahtuma samalla ja saisimme sieltä vaikka lähetystä ilmoille…toivotaan näin. Ainakin reportaasit vaikka HesunKahvilaan ovat tervetulleita mestoilta, jos ei muuta. Mielenkiintoinen homma, mutta en valitettavasti ehdi mukaan tällä kertaa :-/ Voi kun olisi mahdollisuus hankkia ne 50 tuntia vuorokauteen 🙂

  3. Hyvä ohjelma oli! Toivottavasti näitä live-lähetyksiä tulee jatkossa lissää!

Leave a Reply