Hooh. Onhan se nyt tätäkin uutista hieman edes kommentoitava… 🙂

Tämän aamun sanomalehti Keskisuomalainen (ja Rouva jo eilen) kertoo, että Suomessakin kuluttaja-asiamies (lue: virasto) on herännyt Applen iTunesin suhteen talviunestaan. Ihme, että se tapahtui vasta nyt, kun juurihan se talvi vasta alkoi…keh. Puujalka. Tämä taitaa olla taas sitä ruotsalaisten (ja Norjalaisten) talutusnuorassa kulkemista. Kun nekin räyhää, niin mekin kyllä ollaan samaa mieltä. Eihän tästä ole ollut kuin …mitä….puoli vuotta vai enemmän, kun samoista asioista rähistiin mm. Norjassa ja Ranskassa.

Ei sillä, etteikö asiassa perää olisi. Onhan se ikävää, kun Apple on keksinyt hyvän busineksen ja haluaa sitä suojella. Eli tehnyt helppokäyttöisen, hyvin toimivan ja hienon musiikkikaupan, jonka musiikkia voi soittaa vain Applen soittimissa -iPodeissa. Kuulostaa lähes Alkon tasoiselta monopolilta. Voi voi, sanon minä. Jos se niin paha asia on, niin älä mene iTunesiin ostoksille. Kuluttajat voivat äänestää jaloillaan…tai sormillaan tässä tapauksessa (näppäimistö näetsän).

Oikeasti harmoonista tuossa Applen asetelmassa on kyllä parikin juttua. 1) Bitrate ja 2) Applen oikeus muuttaa sopimusehtoja yksipuolisesti jälkikäteen. Tuo Bitrate myydyissä kipaleissa on tosiaankin jopa ihmiskorvalla aistittavissa huonommaksi, kuin normaali CD-äänite (tosin hintakin on CD:tä edullisempi). Tämä ero ei ole järin suuri ja tuskin haittaa useimpia. Itsekin olen ostanut useamman sata biisiä iTunesista, joten ei taida siis haitata minuakaan. Jälkikäteen mahdollisesti muuttuva käyttöoikeus fairplay -tekniikalla suojattuihin biiseihin on tylsää. Eli jos Apple joskus keksii esim. ruveta rahastamaan vaikka kk-hintaa kerran jo ostamistani biiseistä, on se periaatteessa mahdollista. Kovinkaan todennäköistä se ei varmastikaan ole ja mitä todennäköisimmin se on levy-yhtiöiden painostuksesta johtuvaa häröilyä, joten ehkä sen riskin voi ottaa.

Mutta eipä tästä nyt enempää tälläerää. Kuulette *varmasti* lisää aiheesta tulevissa HessunKahvilan jaksoissa 🙂 Listen around.

2 thoughts on “Kuluttaja-asiamies heräsi

  1. Jep jep. Tästähän laitoin aiemmin tuonne SC:n tuotantopalstalle aiheentynkää. Josko sitten kornerissa lisää aiheesta.

  2. Nonniin! Siellähän sitä sitten puidaan…tässä sitä puimista taas riittääkin 🙂

Leave a Reply