Viimeaikoina mediassa on käynyt kova “buzz” ns. transrasvojen tiimoilta. Itseänikin on tämä aihe ruvennut kiinnostamaan aina vain enenevissä määrin. Sitä kun yrittää syödä muka terveellisesti, mutta syö kuitenkin väärin…eli läimii naamariin BigMaccia sen, minkä ehtii. Viimeaikoina on tullut läimittyä ehkä hieman vähemmän, mutta välillä tulee kyllä sellaisia BigMac -kausia, että alta pois…heh. Ja ranskanperunoissa…huh…niissä kun tätä transrasvaa on vaikka muille jakaa…Mistä oikein on kysymys?

Viimeaikaisten tutkimusten mukaan Transrasvat ovat ihmiselle pahaa myrkkyä. Ne ovat joidenkin lähteiden mukaan lähes yhtä paha ongelma, kuin lyijymaalit ja muut ympäristömyrkyt. Tiedotusvälineissä väitetään toistaiseksi, että Euroopassa ja etenkin Suomessa, transrasvojen saanti henkilöä kohden on vielä hyvin vähäistä. Tämä on taas tosi, epätosi, tilasto -tyyppien vastaus. Näinköhän nimittäin on, kun mietitään miten amerikkalaistunut Suomi mättää naamaansa hampurilaisia, ranskanperunoita ja muita tuotteita alati kiihtyvällä vauhdilla. Karua, mutta totta.

Pitäisiköhän Suomen tai vaikkapa nyt ensialkuun Jyväskylän (Suomen Ateenan) ottaa mallia tässä asiassa New York Citystä. Siellä on nimittäin otettu ensimmäisenä USAssa käyttöön laki, jonka nojalla näiden rasvojen osuutta ravinnossa säännellään. Mielenkiintoista! Eli jossain on siis jo olemassa laki, joka rajoittaa tämän rasvan käyttöä elintarvikkeiden valmistuksessa. Tietääköhän joku nyt jo vähän enemmän tämän rasvan haittavaikutuksista, kuin tavallinen kuluttaja?? Koskahan tämä sama laki saadaan aspartaamille ja muille hermomyrkyille? Vai joko se on? Pistä kommenttia, jos tiedät tästä lisää.

    Two days after New York City adopted the nation’s first major municipal ban on all but tiny amounts of artificial trans fats in restaurant cooking, Michael S. Schwartz lined up Crisco, coconut oil, canola oil, peanut oil, butter and lard on a counter. Lähde: http://www.nytimes.com/

Puuh..Tässähän tulee ihan X-Files olo. Taidankin lähteä tästä syömään porkkanaa. Lue lisää aiheesta (ei mun porkkanan syöninstä, vaan Transrasvoista) seuraavista linkeistä:

New York Times – In City’s Trans Fat Ban, a Challenge Fit for a Chef
Wikipedia
bantransfats.com

Leave a Reply