Kävipä sitten ekassa mikkitestissäni sunnuntaina sillä tavalla, että siinä testin tiimellyksessä hajotin oman Shure BG 2.0 mikrofonini. 🙁 Mikin sisuskalut tulivat ulos mikkipiuhaa irrottaessa. Juuri äsken juttelin Shuren maahantuojan kanssa puhelimessa ja näyttäisi siltä, että mikkiä ei todennäköisesti kannata edes korjata. Harmi, sen verran hyvä ja pitkään palvellut vehje oli kuitenkin kyseessä. Rest In Peace Shure BG 2.0…
No koettelemuksissa on tietysti aina jotain hyvääkin 🙂 Episodi antoi vauhtia uuden mikrofonin hankintaan. Joskin AKG Perception 200 oli kyllä jo 1. testissä vakuuttanut minut toiminnallaan ja ostopäätös kolkutteli jo ovella.

Maanantaina (eilen) oli ekan testikierroksen testimikin palautuspäivä. Päivällä tuumailin vielä asiaa kiivaasti ja mietin mielessäni, että 200:n “spaideri” eli vaimennin on jokseenkin isokokoinen ja siksi hankala käytössäni. Tutkailin vaihtoehtoja netistä ja kuinka ollakkaan Musapörssissä oli tarjouksessa AKG C 2000 B -malli, jossa on paremman oloinen spaideri minun käyttööni.

No tämäpä loistavaa ajattelin ja marssin palauttamaan 200:sta Musapörssiin. Muutamaa minuuttia myöhemmin päädyin lähtemään kaupasta molemmat mikit mukanani (200 ja 2000). Oli siis toisen testin aika.

Tämä se vasta hankala testi olikin. Jos Shure ja AKG 200 olivat molemmat hyviä, niin tällä erää molemmat mikit olivat niiiiiin hyviä, että paremman erottaminen oli todella vaikeaa. Pitkällisten testien ja kuunteluiden tuloksena sain kuin sainkin jotain pientä puristettua eroiksi näistä laatu laitteista. Seuraavassa lyhyt listaus molempien mikkien plussista ja miinuksista:

AKG Perception 200

+ Aivan LOISTAVA soundi (dynaaminen, kirkas ja vahva)
+/- Herkkä mikki, kerää pienetkin äänet ilman vaimennusta aika kaukaa
+ Hyvät säädöt (samat kuin 2000:ssa) Bassoleikkuri ja se toinen…käppyrä/suora viiva
– Kolinanvaimennus yksikkö (=”spider”) on juuri nimensä veroinen hämähäkki. Hankala käsitellä. Tämä on makuasia
– Kerää ehkä jopa liiankin hyvin hälyääniä huoneesta kun on niin herkkä (vaimennus-säätö auttaa)

AKG C 2000 B

+ Huippuhyvä spider kiinnitys. Mikki käy jopa ilman spideriä normaaliin mikkikouraan tarvittaessa (ja sitä voi tosiaan käyttää ilman spideriäkin)
+ Aivan erinomainen soundi niin musiikin kuin puheenkin nauhoitukseen (dynaaminen ja vahva, hieman tummempi, kuin 200:ssa)
+ Ei aivan niin herkkä hälyäänille, kuin 200:n
– Ilman leikkuri säätöä tummempi soundi kuin 200:Ssa (makuasia jälleen)

Mikkien tekniset tiedot eroavat hieman toisistaan. Koska en niistä juuri mitään ymmärrä, en osaa sanoa, kumpi niiden valossa olisi parempi. Ja korvahan se on tärkein tuomari tässä asiassa. Audiofiilit kuitenkin haluavat tsekata lukemat, joten ne löytyvät mm. AKG:n nettisivuilta. Molemmissa mikeissä oli vielä hyvänä plussana kunnon laukku mukana. ‘Kakssatasen’ spideri tosin on mielestäni hankala laittaa laukkuun ja ottaa pois laukusta.

Summa summarum: Pitkällisen kuuntelun ja nauhoitusrupeaman jälkeen voisin jopa sanoa, että mikit ovat soundiltaan lähes identtiset. Mun valinnan 2000:n eduksi ratkaisi tuo jo mainittu spiderin -malli. Se vaan toimii paremmin mun käytössä. Ja kun hintakin on näillä sama, niin what a heck.
Jos haluat kuulla mikkien eroja nauhoituksessa, pistä mailia hessu@hessujarvinen.com Voin lähettää sulle 12 minuuttia pitkän testipätkän aiheesta 🙂 Se on sen verran geek-kamaa, että en nyt ainakaan heti postaa sitä tähän blogi entryyn 🙂

Sensijaan läiskäsen kuitenkin kuvan testisetupistani tähän:

AKG -testailua06032006

AKG Perception 200 on tuossa kuvassa pöytätelineessä näppiksen edessä ja AKG C 2000 B mikkipuomissa ilmassa. Kuvasta näkee hyvin erityyppiset spiderit. Liekkö tuo isompi spideri sitten parempi, jos polkee lattiaa tanakasti jazzin tahdissa tai potkii mikkiständiä. Pienempikin kyllä riittää normaaliin rymistelyyn 🙂

Leave a Reply