Lumia 800, haz it

Yaahooo! Huusi eräskin suu, kun Lumian tapasi. Nokian loistavat “candy manit” lähettivät minulle ystävällismielisesti käpistelyyn upo-uuden Lumia 800 telefoonin HessunKahvilan ja -Blogin armotonta mutta tiukkaa testiä varten.

Nyt kun olen käpistellyt tuota ah niin mahtavan suloista turkoosia polykarbonaattiunelmaa kaarevine lasipintoineen ja super amoled näyttöineen…NAPS…HERÄTYS.. Niin nyt kun olen siis käpistellyt tuota laitetta noin parisen viikkoa, niin lienee paikallaan listata ensimmäisiä fiiliksiä tästä Nokian uudesta lippulaivasta. Lisähuomiona kerrottakoon vielä, että testin aikana hiplasin myös hoteissani olevaa Nokia N9:ä, joka on siis se Lumian hippiserkku, eli saman näköinen linux puhelin. Tuntuma kenttään on siis sangen laaja.

Siis asiaan:

Plussat

1.) Mahtava design..siis AIVAN MAHTAVA!!

Tämä jos mikä on makuasia, mutta mielestäni Lumian (ja N9:n) hardware design kuvastaa pohjoismaista karaktääriä ja luo freshin ja luokseen kutsuvan meiningin ympärilleen. Laite on äärimmäisen mukava kädessä ja KAUNIS. Melkein voisin syödä sen (ja ehkä syönkin, jotta sitä ei tarvitse palauttaa Nokialle..my precious).

2.) Super responsiivinen ja nopea käyttöliittymä

Vaikka Lumia 800 ei pröystäile ylisuurilla prossutehoilla ja state-of-the-art hardiksella, on käyttöliittymän nopeus jotain aivan käsittämättömän sulavaa. Suomeksi sanottuna: homma tapahtuu silloin kun pitää. Tämä on tuttua varmasti muillekin Windows Phone 7 -puhelimen käyttäjille. Ehkä se moniajon “puute” auttaa. Fiilis on kuin iPhonessa tai iPadissa niiden parhaina päivinä (BTW iPadin “vanha” 1. versio ainakin mulla on alkanut pykimään pahasti iOS 5 myötä…niisk). Tässä kohdassa Lumia muuten antaa lumipesun (eh..puujalka) ainakin mun kokemusten perusteella N9:lle. Eli nopeampi on fiilis.

Muutenkin Windows Phone 7 käyttöliittymä on mielyttävän fresh kokemus. Sen Live Tiles on jotain muuta kuin application gridit tai widgetit, silti ollen kuitenkin jotain samaa kuin ne. Hämmentävän tuore tunnelma sanoisin. Ja Nokia blue väriteema on harmoniassa kauniin turkoosin kuoren kanssa. IhQ 🙂 People hub ja SOME integraatio on mahtavalla tasolla. Puhumattakaan Outlook, SkyDrive, Office tai muusta M$ maailman kytkennästä. Tämä platformi on SE platformi, joka tarjoaa sulavimman fiiliksen business käyttäjille (huomioiden leisure-käyttäjät toki myös…sillä se on se helpompi juttu nääs…tästä joskus lisää ehkä myöhemmin).

3.) Nokia Maps ja Nokia Navigointi

Tuttu ja turvallinen Nokia Maps ja luotettava Navigointi, internentti ja puhelin. Kaikki yhdessä taideteoksen kauniissa (turkoosissa tai pinkissä..eh) kuoressa! Voiko sitä ihminen enempää toivoa. No sen verran, että kartat vois ladata off-lineen suoraan puhelmiesta. Ohoh..no TÄSSÄHÄN VOI tehdä just niin! Siitä vaan nips-ja-naps ja pian on halutut kartat koneessa. Sitten vaan Roomaan tai New Yorkkiin kartat taskussa ja operaattorien huimat data roaming maksut voi käyttää ravintolan notkuvissa herkkupöydissä (koska sinne myös löytää helposti ja datan voi pitää kiinni…what say you Google Maps?). Tämä feature setti myös erottaa Nokia Lumian edukseen muusta WP7 telefoonien massasta (kuten myös se aivan mahtava design. Pistäppä LG tai mikä tahansa muu WP7 puhelin ja Nokia rinnakkain, niin tiedät mitä tarkoitan..nuf said).

4.) Sovelluskauppa

Mullikkablaadetista, eli Keskarista (joo ihan siitä paperisesta…no äläpä) luin taannoin että Windows Phone Market Placeen tulee noin 300 appista per päivä lisää. Niin tai näin, niin uskon että jotain tälläistä sen täytyy olla sillä: Aatteleppa ite, mikä business vallitsee tällä alustalla (etenkin leisuren puolella). Kaikki idikset voi kopioida Android / iOS puolelta ja implementoida WP7:lle. Sitten vaan katselee, kun 0,99:t tipahtelee tilille. Saat käyttää vapaasti tätä ideaa…kunhan muistat mainita, että mä keksin sen..hih (ja ehkä douneittaat mulle tonnin sit joskus kun oot massiimo). Ostaminen on sulavaa ja mukavaa. Niin ja jotain audio recorder softiakin löytyy jo (vrt podcastaus). Niistä voi synkata audiot jopa suoraan SkyDriveen. Tätä pitää tutkia lisää.

5.) Skydrive

25 gigaa ilmaista tilaa. Tartteekohan sitä muuta ihmisen sanoa. Sinne voi synkata aika paljon kaikkea. Esim. kuvat suoraan kamerasta. Ne näkyy sitten vissiin myös Windows koneella. Macciinkin tais olla joku kytkös (tätä en oo vielä ehtinyt testata kunnolla). Pilvihommia siis. Ring any bells?

Kehityskohteet

Ei niin hyvää, etteikö aina jotain kehitettävääkin.

1.) Soittoäänien ja profiilien hallinta (ja herätyskello)

Soittoääni on joko pääällä tai sitten puhelin vain värisee. Ei ole piippausta, ei profiileita joilla vois säätää kuka pääsee soimaan keskellä yötä. Kaikki vaan värisee tai sitten telefooni huutaa niin kuin päivällä. Sanalla sanoen: puhelimen hallinta, se on kehitysasteella. Aiemmin testaamaani HTC:n Titan puhelimeen verrattuna Nokia on tehnyt cleverin homman herätyskelloon. Ovat ilmeisesti tehneet oman miedosti soivan (voimistuvan?) soittoäänen sitä varten. Sitä kun ei nääs pysty Windows Mobilessa säätämään että sois vaikka voimistuen. Herätyskello huutaa HTC:ssä täysiä heti alkuinahduksesta lähtien. Tämä on siis platformin asia ja toivottavasti kehittyy yhdessä muun puhelimen soundimaailman hallinnan kansa myöhemmin. Nokialla tässä hyvä aloitus kuitenkin!

2.) Sovelluskauppa

Kaikki hörhöimmät softat puuttuu vielä. Kuten esim. mun sääaseman dataa näyttävä softa tai vaikka jotain radioamatöörisoftaa (satelliittiseurantaa jne). Tai sitten vähän “mainstreamimpaa” tähtitaivaan tulkkaus softaa (ala Skywalk tjms.). Kaikki some systeemit yms. perusjutut kyllä löytyy ja paljon tosiaan tulee lisää (ks. kohta 4. hyvältä puolelta)

3.) Suljettu filesystem/muut kummat rajoitukset

Käsittääkseni tämä aiheuttaa mm. sen, että esim. paljon rakastamani Sports Tracker ei tue Polarin Bluetooth -sykepantaa. Liekö sama syy siinä, että samainen softa ei myöskään tue valokuvien liiskomista treenireitille (en tiedä). Puhelin ei myöskään näy tietokoneessa siirrettävänä levynä, joten ainoa accessi on joko Winkkarissa Zunen kautta tai Macissa WP7 Phone connectorin kautta. Tämähän ei eroa mitenkään tietty iPhonesta, joten eipä tämä varsinaisesti ole ongelma. Ongelma (mulle) on toi Bluetooth pannan puute ja kuvien liiskonnan puute.

Nomutta tässäpäs tätä fiilistelyä näin ensihätään. Jatkan koneen käyttöä päivittäisessä HC käytössä ja raportoin lisää. Josko sais vaikka videota aikaiseksi. Noh..ei nyt lupailla liikoja  sentään. HessunKahvilassa tästä varmasti kuitenkin lisää. Pistähän kommentaaria niin jatketaan tarinaa.

2 thoughts on “Nokia Lumia 800 – Ensimmäiset fiilikset

  1. Pingback: Lumia 920 – Ensitunnelmia « blog.hessujarvinen.com

Leave a Reply