Ainiin! Aika on viheltänyt sen sellaista vauhtia, että on jäänyt (taas) eräs tärkeä asia kertomatta teille armaat blogini lukijat. ‘SOME -stalkkerithan’ tämän jo tietävät, mutta heille tässä yhteydessä todettakoon, että elämää on Facebookin ulkopuolellakin. On kuulkaa sellainen juttu kuin internet. Sitten on myös paljon sellaisia blogeja ja kaikenmaailman web-sivuja … HAHA … Olenpas hauskalla päällä! Pahoittelut siitä. Se on tuo kevätaurinko, joka saa minut näin hulvattomalle tuulelle.

Mutta asiaan! Muistat varmasti kun taannoin kerroin radiokipinäni jälleen 20 vuoden tauon jälkeen heränneen. Hommasin sittemmin radioamatööriksi opiskelua varten opiskelupaketin, ilmoittauduin OH6AD kurssille ja niin edes päin. Noh. Itsee kurssihan on vielä menossa, mutta koska minulla oli ‘hyvät pohjat’ aihealueen tietoihin aiemmasta radioaktiivisuudestani johtuen ja lisäksi pieni etukeno kurssia varten tilaamissani opiskelumateriaaleissa, näytti tilanne suotuisalta. Ehdin lukemaan materiaaleja jo hyvän matkaa ennen kurssia. Parin luennon ajan keräsin rohkeutta ja viimein päätin ottaa riskin / luottaa itseeni ja koittaa suorittaa RA tentit etuajassa kurssin aikatauluun nähden. Ensin ajatuksenani oli suorittaa vain K-modulin tentti (liikenne ja määräykset), mutta päätin sittenkin ottaa enemmän näkemystä (ja riskiä) ja suorittaa samalla rytinällä myös T1-modulin tentin (tekniikka).

Sain sovittua tenttipäiväksi Jyrkin (OH6VV) kanssa maanantain 7.2.2011. Otin hurjan loppukirin pänttäyksessä edeltävänä viikonloppuna ja jännityksestä hikisin kourin marssin Jyväskylän Radioamatöörien kerholle tuona helmikuisena maanantai-iltana. Enpä ollutkaan aikoihin päässyt tälläiseen pänttäysfiilikseen. Tuli ihan opiskeluajat mieleen. Frouwakin oli oikein ihmeissään, että minkä sätkyn se ukko on saanut, kun noin oppikirjaa innolla lehteilee ja kalkumalaattoriaan näppäilee. Etenkin tekniikan osioon tutustuin varsin kompressoidussa aikaikkunassa, joka varmasti vaikutti sivullisesta varsin intomieliseltä touhulta. Koska aihealue oli tosiaankin ennestään tuttua ja sanomattakin on selvää, että asia oli myös erittäin mielenkiintoista, tarttui tarinaa turbaaniin purkan lailla. Tentti jännitti silti kuitenkin, mutta minkäs teet.

7.2.2011 koitti ja näkemyksen ottaminen / itseluottamus palkittiin. Suoritin tentin molemmat osiot kirkkaasti (rima ei edes heilunut) ja minusta tuli 20 vuoden epämääräisen haaveilun jälkeen vihdoinkin oikea HAMI, eli Radioamatööri. Koska suoritin T1 ja K -modulit, saan perusluokan pätevyyden ja pääsen 120w lähetystehon voimin kaikille radioamatöörialueille. Mikäli myöhemmin suoritan T2 -modulin (edistyneempi tekniikan osio) ‘upgreidautuu’ lupani yleisluokan pätevyydeksi. Taajuusalueet pysyvät samoina, mutta tehoa saa puuskuttaa taivaalle noin 10 kertaisesti.

Mitä tästä opimme? Minä opin ainakin paljon. Opin / muistutin mieleeni asioita erilaisista opiskelutekniikoista (ja mm. muistiinpanomenetelmistä, niistä joskus lisää). Sain mielenkiintoisen kipinän radiotekniikkaan ja tekniikkaan ylipäätään. No niinkuin sitä ei olisi ollut ennestään…tarkoitan ehkä elektroniikkaa ja sähkötekniikkaa. Ymmärrykseni radiotekniikasta, radiokeleistä ja avaruudesta syventyi. Uskon, että sain tästä kokemuksesta hyvät eväät, erinomaisen kipinän ja lisää potkua elinikäisen oppimisen taipaleelle. Sillä saattaa olla arvaamattomankin suuria vaikutuksia. Oppiminen kun vissiin kannattaa aina. 🙂

Elinikäisestä oppimisesta puheenollen… OH6AD:n RA-kurssimme jatkuu. Allekirjoittanut istuu kurssilla edelleen mukana. Haluan syventää ymmärrystäni asioista edelleen. Oppiminen ei siis pääty tentin suoritukseen, vaan jatkuu. Pätevyystodistusta ja radioamatöörilupaa pitää vielä odotella saapuvaksi. Ficora tekee asiassa varmasti parhaansa, mutta yllättävän pitkään (ainakin odottavan mielestä) asia kestää. Noh..nyt on mennyt vasta noin viikko tentistä, joten eipäs nyt liiotella. Josko parin viikon sisään laput putkahtavat luukusta. 🙂

Kuulemisiin siis bandilla! Olen muuten suunnitellut omien radioamatööri-websivujen tekemistä, joten nämä Hami-höpinät siirtynevät sittemmin sinne. Tuumailen asiaa ja kuulen toki mielelläni Sinunkin näkemyksiä aiheesta (täällä vai siellä, höpinät). Sivuilla tulisi olemaan tulevia yhteyksiä varten vähän tietoja asemastani ja operaattorista. Lisäksi ehkä aiheeseen liittyvä blogi jne. Palajamme tähän, kun nyt ensin saa sen ‘koolin’ … tulis jo!

73 de Hessu 😉

 

 

34 thoughts on “Herra Radioamatööri, saako puhutella

  1. Onnittelut hienosta suorituksesta! Oppiminen on aina kivaa.Toki pitää ihmetellä onko Twitter rikki, vai onko sillä kanavalla vain muuten hiljaista 🙂 Sanoo mies joka pikkuhiljaa, ja varovaisin askelin, ihmettelee SOME-maailmaa…

  2. Oi kiitokset KPa. Oppiminen tosiaan on kivaa 🙂 Twitter kyllä taitaa toimia tällä hetkellä, mutta aamulla se ilmoitteli jotain API -virhettä mullakin. Eli pätkii välillä. Joskus voi olla myös hiljaista. Riippuu tietysti siitä ketä kaikkia seuraa 🙂

  3. Hehe. Eipä siinä Ficoralla tosiaan kauaa nokka tuhissut… Tänään tuli luvat postissa. SUUUUURKIITOS nopeasta toiminnasta!!! Olen nyt sitten OH6FXL 🙂

  4. Onnittelut tere tulemast bandeil kun rigit saat!73 Markus

Leave a Reply