HL9WE (me)

Photo (CC) by AA7JC

Eilisistä Wired UK:n uutisista osui silmääni mielenkiintoinen uutinen siitä, miksi Radioamatööriys elää ja voi hyvin edelleen, vaikka internetin ‘pimeät’ voimat yrittävätkin viedä ihmisten kaiken huomion nykyisin … ja Skype tarjoaa vähähäiriöiset yhteydet maapallon ympäri – “ilmaiseksi” ja nappia painamalla. Kuten pitkäaikaiset (ja viimeaikaisetkin) sekä kovakorvaiset HessunKahvilan kuulijat ovat huomanneet, olen puhunut ja pohtinut tätä samaa aihetta viimeaikoina myös itse. Päätelmissäni olen tällä hetkellä siinä vaiheessa, että kyseessä on kokonaisvaltaisempi kokemus teknologiasta, globaaleista ja rajoittamattomista yhteyksistä, luonnontieteistä ja 42. Ennen kaikkea kyse on myös ham spiritistä ja kollektiivisuuden koheesiosta. ūüôā (ns. Järvisen aksiooma / 2011)

Wiredin artikkeli on ihan hyvä, mutta mielestäni siinä on pari seikkaa, jotka tulee huomioida. Ensinnäkin a) kuvituskuvana käytetty QSL -kortti EI ole radioamatöörien käyttämä QSL -kortti, vaan CBC Radio Canadan International Servicen DX-kuuntelijoille suuntaama QSL -kortti. DX-Kuuntelija ei ole radioamatööri, vaan henkilö joka kuuntelee (yleis)radioasemia kaukaa (distant x). Radioamatöörejä kuunteleva ei-radioamatööri taas on nimeltään kuuntelija-amatööri (SWL). Toisekseen b) artikkelissa ei ehkä tuoda riittävästi esiin harrastuksen monimuotoisuuden ilosanomaa (tekniikka, rätinpurenta, kaukoyhteydet, avaruusyhteydet, maailmankaikeuden asioiden liittyminen kaikkeen…ionosfääri…radioaaltojen eteneminen…you name it). Radioamatööriys on siis paljon enemmän kuin lyhenteiden ja slangin latelua radiotaajuuksilla. Toki artikkelin lopussa mainitaan, että radioamatööri ymmärtää langatonta viestintää, eikä vain käytä sitä. Se kyllä kiteyttää paljon, jos tietää mitä se tarkoittaa :-).

Näitä jäin miettimään artikkelin luettuani. Hauskaa huomata, että aihe puhuttaa myös nykymedian aallonharjalla. Lieneekö ham-trendi selvässä nousukiidossa…Johan John C Dvorakkikin suoritti tässä taannoin lisenssin… “in the morning to you and all the hams on the air..” (Viite:No Agenda) ja Kahvilassakin puhutaan tästä alvariinsa. Go HAM go!

Löysin oheisen Wiredin artikkelin muuten #hamradio Dailyä silmäillessäni.

Leave a Reply