Törmäsin mielenkiintoiseen videoon Antin blogissa. Videossa John Cleese kertoo, kuinka luovuus syntyy levon kautta. Videossa esitetty ajatus ajan ja paikan rajaamisesta ajattelulle on hyvä. Itsekin olen havainnut metodin toimivaksi. Kuten eräs toinen suuri ajattelija ystäväni kerran sanoi: Avokonttori on vain halpa tapa säilöä työvoimaa. Siksi kannattaakin välillä lähteä vaikka ulos, tai näin syksyn sateilla kahvilaan ajattelemaan. Kiire tappaa luovuuden, jota tarvitaan työelämässä. Enenevissä määrin.

Videon alkupuolella puhutaan myös kiinnostavia juttuja ideoiden käsittelystä. Itse aina tuskailen mahdollisimman tehokkaiden muistiinpanotapojen kanssa. Liekö se sittenkin turhaa. Jos esim. en muista jotain viikolla löytämääni juttua enään esim. ohjelmaani tehdessäni, niin ehkä se ei ollut sen arvoista. Tai ehkä tarinasta tulisi parempi, jos kirjoittaisin sen uudestaan hävinneen muistiinpanon takia. Aivot ovat ihmeellinen kone. Niitä vissiin kannattaa käyttää. 🙂

9 thoughts on “Mistä luovuus kumpuaa?

 1. Kiitos maininnasta!

  Tuo muistiinpanojen turha stressailu on kyllä hyvä pointti! Ajatukset vaan jalostuu kun ne pyörii päässä eikä istu staattisena paperilla

 2. Eipä mithän! Kiitoksia itselles hyvästä videolöydöstä 🙂 Toi video vaan paranee loppua kohti. Hyviä ajatuksia.

  Toi muistiinpano juttu on tosiaan pyörinyt päässä pitkään. Moninaisten vaiheiden jälkeen on päätynyt käyttään Evernotea. Sinne voi nakkoa kaikenlaista nopeesti ja helposti. Ne jää sitten myös päähän pyörimään.

  Vilkaisu Evernoteen virkistää sitten muistia aina viikon päätteeksi. Näin mielessä pyörinyt juttu joko kirpoaa tarinaksi tai sitten ei. Töissä sama juttu. Tosin siellä kaikki ei mene ihan luovan prosessin mukaan, joten joutuu vähän Get Things Done suoritusmeininkiin myös. 🙂

 3. Niin. Piti myös jatkamani lyhyesti tuosta avokonttori-ajatuksesta. Se liittyy siihen, mitä videossa sanottiin keskeyttämisestä. Olen itse erittäin herkkä myös tuolle keskeyttämisen häiritsevälle vaikutukselle. Ajatuksen juna pysähtyy ja moodi muuttuu. Siksi olisi hyvä rajata sitä aikaa ja mahdollisuutta, jos tarvii ajatella. Videossa viitataan tähän useammankin kerran. Vissi perä siinäkin.

  Loistava pätkä myös se, jossa John kertoo mistä hän saa ideansa 😀 Voisiko tuota enään paljon hauskemmin sanoa. Yksinkertaista huumoria, joka puree ainakin muhun tukevasti 😀

 4. Mulla toi evernote ei oo ikinä kolahtanut, nyt käytän Simplenotea (http://simplenoteapp.com/) – jolta löytyy hyvät applikaatiot ja simppeli webbihärpäke. Toi ei sovellu hirveeseen määrään muistiinpanoja vaan tavallaan niihin akuutteihin juttuihin.

  Ollaan tuota keskeyttämisjuttua mietitty töissä ja pääsääntönä on ettei häiritä ihmisiä kuin chatin kautta ellei ole varma ettei kaverilla ole mitään kesken. Ei toimi täydellisesti, mutta jo pelkästään asian tiedostaminen on tuonut hyötyjä.

  Toi Johnin video on kyllä erittäin hyvä 🙂 Pitänee katsoa uudelleen 😛

 5. Hyvä kirjoitus, Hessu!

  Video oli entuudestaan tuttu ja sen ajatukset ehdottoman hyödyllisiä.

  Luovuuden löytämiseen kunkin täytyy kai löytää oma tapansa. Jollakin se saattaa olla kahvila, toisella lenkkipolku. Itse saan aina parhaat ideani saunassa. Välillä saunominen onkin sitä, että mennään tietoisesti keittelemään ideoita! 🙂

  “Tunne itsesi.”

 6. Antti: Simplenote vaikuttaa kans mielenkiintoiselta. Erityisen hyvää siinä on myös se, että se on ilmainen 🙂 Tosin Evernote on myös..tiettyyn rajaan asti.

  Chat on hyvä. Etenkin kun siinä on ne “liikennevalot”. Microsoftin Office Communicatorissa, jota me käytetään duunissa, on vielä ominaisuus että jos oot “ei saa häiritä” tilassa, chatit ohjautuu sähköposteiksi. Sama käy myös vastaamattomille chateille. Se on hyvä vehje.

  Ville: Kiitos 🙂 Video oli kyllä loistava. Piti katsoa se oikein muutamaan kertaan.

  Toi on totta. Jokaisella oma tapansa luovuuden kirvoittamiseen. Mulla toimii kanssa tosi hyvin pitkäkestoinen liikunta tässä apuna. Pyöräily- tai hölkkälenkki ratkaisee ongelmat usein kuin itsestään. Saunassa ja suihkussa tapahtuu myös näitä havahtumisia. Ilmeisesti niitä tulee aina kun aivot on jotenkin idlenä hetken aikaa, eikä ärsykkeitä tulvi joka tuutista…

  Kokoushuoneista pitää siis konvertoida saunoja! Sillä Suomi nousuun 😀

 7. Pakko vielä lisätä Simplenote-judansseihin et Notational Velocity (http://notational.net/) on ehkä yks parhaista applikaatioista. En ollut sitä vielä pari päivää sitten käyttänyt kun en ollut ymmärtänyt sen parhautta 🙂 Kokeile hessu sitä simplenote syncin kanssa. Ihan loistava. Evernote on bloattia ja hidas 🙂

  Ville: Meidän pitäis tavata 🙂 Oon seurannut sua internetissä jo vuosia, mutta ei olla missään vaiheessa törmätty. Hessuun tulee törmättyä liiankin usein 😉

 8. Antti: NV vaikuttaa mielenkiintoiselta, täytyy itsekin tutkailla tarkemmin.

  Ja ehdottomasti, olisi kiva tavata!

  Hessu on tollanen kaikkialle ehtivä. Its en tunnu ehtivän mihinkään — edes täällä Turussa 😀 Mutta vakavasti ottaen, pitää järkätä aikaa seuraavalta länsi-Moskovan kiekaukselta 🙂

  Rokrok.

 9. Ha! Todellakin kaikkivoipa ja kaikkialle ehättävä 😀

  Evernote ei ole hidas, eikä bloattia…No ei ainakaan hidas. Sen kryptaus -ominaisuus on erittäin tarpeellinen ja etenkin AUDIO -note ominaisuus on loistava. Harmi vaan, että kaikki clientit ei taida sitä tukea. iPhonessa ja iPadissa se löytyy ainakin

  Mutta ei sillä, noi molemmat tässä mainitut vaihtoehdot vaikuttaa kyllä mielenkiintoisilta. Etenkin tuo Notational Velocity sai silmäni.

  Eilen palaverissa just yks kaveri käytteli jotain MindMapping -softaa muistiinpanojen tekoon. Siinä oli aika kiinnostava ajatus myöskin muistiinpanojen kirjoittamiseen. Noh..onhan näitä tehty jopa Microsoft Visiolla…mutta web-ulottuvuus, kryptaus, audio ja moniplatformius…siinäpä ne mun tarpeet. MindMapping kiva plussa.

  Mutta morjestellaan kun tavataan. Ville on tosiaan Webin reliikki, jota harvoin näkee livenä. Otan kyllä kuvan, kun seuraavan kerran saan sut kiinni. 🙂 Antin väännän siltaan…tai no ehkä en sittenkään 🙂

Leave a Reply