Törmäsin jälleen erittäin mielenkiintoiseen ja ajankohtaiseen videoon Andrea Vascellarin blogissa. Thank you very much Andrea for sharing this magnificent video!! Very interesting and acute topic!

Video on kuvattu Ruotsissa järjestetyssä Media Evolution konferenssissa. Lauteilla on itse herra Long Tail, Chris Andersson. Aiheena on ilmaisuuden paradoksi ja bisnesmallit.

Asia on siksi ajankohtainen, että törmäsin tähän samaan aiheeseen Tero Lehdon Tietoja Koneesta blogissa muutama päivä sitten otsikolla “Sisällön jakaminen ilmaiseksi voidaan lopettaa“. Aihe kirvoitti kielenkantani ja intouduin puhmaan siitä hieman myös HessunKahvilan jaksossa #131. Rinnastin ohjelmassa aiheeseen myös softan kehityksen ja äimistelin avoimen koodin bisnesmalleja.

Mielestäni Chris Andersonin puheenvuoro on loistava. Siinä käydään kiehtovalla ja mukaansa tempaavalla tavalla läpi internetin kehityshistoriaa, sosiaalisen median / käyttäjien luomien sisältöjen logiikkaa sekä bisnesmallien kehityspolkuja. Puheenvuorossa perustellaan eri kulmista sitä miksi kaikki digitaalinen on tarkoitettu vapaaksi.

Videon pituutta ei kannata säikähtää. Ensimmäinen tunti sisältää puheen ja stydeimmän asian. Loppu on paneelikeskustelua. Suosittelen vilkuilemaan ainakin tuon ensimmäisen tunnin verran. Time well spent, sanoisin.

On mielenkiintoista huomata, kuinka samoista asioista keskustellaan eri paikoissa ja koko ajan. Ilmainen on tullut jäädäkseen. Ilmaista ei voi soveltaa bisnesmalleihin, vaan bisnesmallit on sovitettava ilmaiseen. Kuten kahvilassakin jo sanoin; adaptoituuko maailma malliin vai malli maailmaan. Veikkaan, että maailma malliin. Mediatalojen kannattaa harkita vielä “parikin kertaa” Tietoja Koneesta -blogissa mainittuja suljettuja uutissivustoja. Pitää keksiä parempia malleja, kiukuttelu ei nyt auta.

6 thoughts on “OVH 0 eur

 1. Kirjoitat mielenkiintoisesta asiasta Hessu.

  Luin hiljattain Chris Andersonin päivitetyn version Long Tail-kirjasta, nyt uudella nimellä “Longer Tail” joka on mielestäni hyvin mietitty kuvaus/teoria median saatavuudesta nykyaikana ja miten internet on vaikuttanut ihmisten ostokäyttäytymiseen.

  Herran uusin laitos Free ei saa minulta varauksetonta hyväksyntää. Vaikkakin Anderson ei sano että kaiken tulee olla ilmaista niin silti minua hymyilyttää kirjaan läimäisty £12.79 hintalappu 😉

  Malcolm Gladwell on kirjoittanut kolumnissaan samasta:

  http://www.newyorker.com/arts/critics/books/2009/07/06/090706crbo_books_gladwell

  Hauskan sivujuonteen keskusteluun tuo The Timesin kirjoitus jossa kirjoittaja myötäilee Gladwellin ajatuksia. Timesin omistaa News Corp jonka omistaja Rupert Murdoch on kommentoinut erittäin kovasanaisesti sisällön ilmaisuutta internetissä. Tämä on tietysti pelkkä yhteensattuma…

  http://timesonline.typepad.com/technology/2009/06/malcolm-gladwell-vs-chris-anderson-a-very-intellectual-bust-up.html

 2. Morjens Teemu!

  Mielenkiintoista indeed. Kiitos vinkistä ja mielenkiintoisista pointeista. Pitääkin etsiä käsiin jostain tuo Longer Tail (kiiti vinkistä). Ehkä siinä on muuten hintalappu, koska se ei ole digitaalinen..hmm. Siinä se bisnesmalli lieneekin. Höpisee ilmaisesta netissä ja myy sitten kirjaa samasta aiheesta 🙂

  Ristiriitaisia ovat tosiaan nuo tsuurnalismin tiet suhteessa kapitalistiin, elikkäs omistajaan…(vrt. Murdoch vs. Timesin tarina). Hyvä pointti.

  Jotenkin vaikea aihe ja vaikea bisnes. On jotenkin vielä niin kovin vaikea hahmottaa tätä ilmaisuuden olemusta ja bisneksen rakennetta siinä. Vaikka miten yrittää, niin aivo kääntyy helposti oldskool asentoon. 🙂

 3. Totta töriset, aihe on vaikea koska mielestäni kyse ei ole nykyisten toimintamallien muuttamisesta vaan kokonaan uusien luomisesta. Ja tässä mennään usein vipuun kun esimerkiksi yritetään pakottaa internetpalvelut seuraamaan samaa paradigmaa kuin perinteinen printtijournalisimi.

  Nähtäväksi jää miten menestyksekkäästi News Corp. pystyy kääntämään tuotteensa maksullisiksi. Esimerkiksi itsenäinen Financial Times antaa rekisteröitymistä vastaan 10 ilmaista ns. “teaser” artikkelia ja tämän jälkeen veloittaa sisällöstä. Miten hyvin sama uppoaa iltapäivälehti The Sunin lukijakuntaan on aivan toinen juttu.

  Oletko muuten huomannut että TED-tapahtuma rantautuu myös Suomeen. Viime heinäkuussa seurailin tiiviisti TEDGlobalia (http://conferences.ted.com/TEDGlobal2009/). Mielenkiintoista settiä – tosin hiukan korkealentoista välillä…

 4. Hep,

  TEDx oli tosiaan … ja meni. En ehtinyt mukaan, mutta koitin seurailla juttuja netistä. Vastaanotto oli kaiketi vähän ristiriitainen, mutta hyvä että hommaa väännetään täällä pohjolankin perukoilla 🙂

  Notta ei muutakun miettimään taas noita internetbusineksen kiemuroita. Palataan asiaan 🙂

Leave a Reply