Väkersinpä sitten eilenpäivänä pienen testivideon ja oikein ‘viimesenpäälle’ HooDeenä. Totesin näin, ihan itsekin tehden, että aikas hyvää matskua pystyy jakelemaan nykyään jopa YouTubessa. Sisällöstä en nyt niin tiedä, mutta kuvanlaatu on huimaavaa. Eipä siitä niin kovin kauaa ole, kun YouTubenkin videot olivat vielä oksennusta muisttuttavaa pikselipuuroa. Video ei vielä tätä kirjoitettaessa muuten ole Blip.tv:ssä, mutta tullee myös sinne piakkoin.

Koska HessunBlogi on teknologiatirkistelijän paratiisi ja kertoo aina lukijalleen asioiden syvän ulottuvuuden ja tekniset yksityiskohdat, ei se tee siihen tälläkään kertaa poikkeusta. Eli miten kaikki oikein sitten tehtiinkään … ja eritoten mitä laitteita käytettiin? 🙂

Noh..minäpä kerron: Kuvaus suoritettiin Canon HF-S10 ja HF-200 HD -kameroilla, niiden täydellä resoluutiolla (1920×1080) ja AVCHD -formaatissa. Valaisussa käytettiin kahta Elinchrom Minilite -valaisinta. Äänitys tehtiin Audio Technican ATR 3350 mikrofonilla suoraan pääkameran ääniraitaan. Koska mikrofoni on monofoninen, jouduttiin ääniraita panoroimaan molemmille äänikanaville jälkituotannossa.

Varsinainen videon jälkituotanto ja editointi tehtiin MacBook Pro 15″ koneella, jossa 4gb muistia ja 2.8GHz prosessori sekä 500gt 7200rpm levy. Lisämaininnan arvoisena seikkana sanottakoon, että koneessa on myös uusi antiglare -näyttö.

Editointiohjelmistona käytettiin FinalCut Studion uusinta versiota. Editoinnissa AVCHD video konvertoitiin (automaattisesti) Applen ProResin parhaaseen formaattiin, koska AVCHD -formaattia ei voi suoraan editoida (ainakaan Finalcutilla). Editoinnin yhteydessä 2. kameran valotusta hieman korjattiin ja pääkameran kuvaan lisättiin pieni efekti Motion -ohjelmalla.

Valmis video pakattiin suoraan Final Cutp Pron Quicktime exportilla 1280×720 resoluutioon, joka johti noin 30 megan tiedostokokoon. Video uploadattiin YouTubeen, jossa se näyttää tältä:

Sanoisin, että lopputulos on kohtalaisen onnistunut. Pientä haparointia on vielä havaittavissa ja editoinnissa oli aika paljon opiskelua ja säätöä Motionin sekä valotuskorjailujen kanssa, koska niitä on tullut aikaisemmin käytettyä vain vähän. Siksi onkin hyvä muistaa vanha kompanjanpäällikön viisaus Tikkakoskelta: mestariksi tulee vain harjoittelemalla ja mestari harjoittelee aina.

Kuulisin jälleen mielelläni kommentteja, vinkkejä ja ideoita aiheeseen liittyen. Kommenttilootikko on vapaa …

6 thoughts on “Mutta kuinka käy Hessulta HooDee

 1. Hyvältä näyttää HD-jälki! Mutta mitä tuolle pöytälampulle tapahtuu n. 0:18 – 0:20 kohdalla? Jälkikäsittelyefekti?

  Videotuotannosta tai -valaistuksesta mulla ei sinällään ole kokemusta, mutta itse valo lienee samaa kuin valokuvauksessakin 🙂 Sen pohjalta tuo päävalo kannattaisi sijoittaa ylemmäs, niin välttyisi jättiläisvarjolta seinällä ja nenän varjolta silmän ympärillä. Katto kuitenkin taitaa tulla vastaan aika nopeasti kuvan yläpuolella..

  Muita kokeilemisen arvoisia juttuja voisi olla valon heijastaminen seinän/katon/verhon kautta tai softbox, jotta saisi valosta isomman ja siten pehmeämmän. Voin lainata 60×40 kokoista softboxia hyvään tarkoitukseen 🙂

 2. @Mikko: Pöytälampulle tapahtuu nimen omaan jälkikäsittelyefekti 😀 Kokeilin vähän Motionilla erilaisia juttuja ja jätin lopulliseen tuotokseen tuon. Se ikäänkuin alleviivaa N97 tarinaa 😀

  Tosiaankin: Valo mikä valo, oli kuvia peräkkäin tai yksi kerrallaan. Ihan totta! Toi lampun nosto on se juttu mitä mietin. Kiitos vinkistä! Silleenhän toi varmaan hoituis.

  Mulla oli ylälamppu 45 asteen kulmassa alaspäin ja sitten päävalo alempana suoraan kohteeseen. Siinä se virhe varmaan tapahtuikin. Olis pitänyt olla se päävalokin ylempänä.

  Softboxi olis kyllä erinomaisen hyvä idea. Satteenvarjoheijastinta oon miettinyt kanssa. Sellainen setuppi kuitenkin, jota voi kuljettaa mukana.

 3. Ihan hieno aloitus, vähän on kaverikin laihtunut =) Mikko jo kaiken oleellisen kertoikin. Tosin tuo antiglare näyttö herättää täällä vähän kateutta.

 4. Kyllä materiaali näyttää HD:ltä pitkin suomee. Eli todella hyvältä 🙂 ! Hyvillä laitteilla saa kyllä todella hyvää tavaraa. Ei varsinaisesti mitään kehittävää sanottavaa, mutta hyvää sanottavaa sitäkin enemmän.

 5. @Hannu: Kiitos kiitos … strateginen valaistus ja sopivat värit vaatteissa saavat ihmeitä aikaan 😀 Antiglare on myös ihan hieno, joskin kone näyttää erilaiselta kuin kirkkaalla. Ei ole lasia, eikä mustaa väriä niin paljon. Aikalailla “vanhan” Macbookin näköinen.

  @JussiJ: Annan kitaran laulaa vaan …. hehe. Kiitosket kiitosket. 🙂

 6. Joo, kyllä tuo mainiolta näyttää! Eipä olis oikeastaan edes uskonut, että kotivideokameralla saisi juo tuollaista aikaan. Tietysti Hessun oma käden jälki näkyy tässä myös, hienoa työtä!

Leave a Reply