En yleensä kyylää blogini kävijä ja tilaaja statistiikkoja jatkuvasti (enpä!). Viimepäivinä olen kuitenkin tavannut itseni silmäilemässä niitä lähes päivittäin. Tämä johtuu siitä, että havaitsin taannoin (omasta mielestäni) erikoisen seikan blogin RSS-syötteen tilaajamäärissä. Lukumäärä oli puolittunut, eli vähentynyt puolella. Koska en ollut mielestäni tehnyt mitään tason nostoa tai laskua sisältöjen osalta, enkä sen kummemmin kai myöskään postien julkaisutaajuuden suhteen, olin ymmälläni. Mikään ei ole muuttunut, mutta tilaajat vähenevät huomattavasti. Voihan olla, että taisteluväsymys alkaa vaivaamaan lukijaa, kun vuodesta toiseen yrittää sinnitellä tarinoideni parissa 🙂 Tai sitten…tämä on vain tekninen virhe. Niin juuri…se sen täytyy olla. Näin ainakin itse haluan uskoa. Tätä ajatusta tukee myös se seikka, että sivujen latausmäärät ovat kuitenkin pysyneet samana, elleivät jopa kasvaneet viimeaikoina. Eli trafiikkia on ja tarinoita haetaan, mutta ei tilata.

Olisiko tämä sittenkin trendi? Onko RSS-lukijoiden aikakausi mennyt ja on taas palattu suoraan web-sivuilla vierailuihin blogeissa? Nop…podcastien suhteen tämä trendi ei ainakaan ole totta, mutta josko blogeissa. Hmm. Vai olisivatko syynä kesälomat? Kuka sitä nyt joutavia törinöitä ja teknohöpötystä kesälomalla…paitsi minä. Vai onko kansalaismedia ja blogit kadonnutta kansanperinnettä?

Mistä näistä tietää, tavallinen ihminen. Onko sulla samoja oireita? Kyyläätkö statistiikojasi päivittäin? Onko trendiä havaittavissa? Oi bloggaaja -veljet ja siskot…kertokaa. Auttakaa miestä mäessä. Uskonvahvistusta nyt!

Minä juon nyt kahvia.

4 thoughts on “Omituiset statistiikat ja kansanperinne

 1. Älå huoli. Sama ilmiö vierityspalkissa. Rss-tilastot heittelehtivät muutenkin aika paljon. Mun arvio on että kyse on kesästä. Syksyllä taas uudet ennätykset otetaan koska ei rss minnekään ole häviämässä.

 2. Voisiko tässä näkyä myös se, että nykyään on kätevää lukea omien kontaktien noukkimia helmiä, jota kautta itsekin tätä blogia seurailen.

 3. @perttuT: Kiitos rohkaisusta 🙂 Tuo on muuten mielenkiintoinen trendi myös teknologisesti ja sosiaalisestakin näkökulmasta. Eli lopettavatko ihmiset RSS-syötteiden tilauksen kesäksi, vai eivätkö vain käytä readereitaan? Eli jos ihmiset eivät käytä/pidä readereitaan päällä, eivät ne myöskään “pingaile” fiidejä ja näin ollen statistiikat laskevat. Mikä lopulta on tilajaamäärän todellinen merkitys, tai mitä se kertoo.

  Tuskinpa RSS tosiaan vielä on häviämässä. Sen verran kätevää se on. Vaikkakin mietin tuota samaa, kuin sinä @arongas. Eli voisiko sosiaalisen median uudet keinot johtaa siihen, että suorat blogifiidien rss-syötteiden tilaajamäärät voivat vähentyä, vaikka itse sisällön kuluttaminen kasvaa. Eli juuri kuten sanoit: meillä on uusia käteviä tapoja jakaa sisältöjä esim. tuon “word of mouthin kautta”, johon lukisin mm. Google Readerin -jako toiminnon ja sen syndikoinnin eteenpäin vaikka Friendfeediin ja sieltä vaikka mihin. Näin verkostot näkevät henkilöidensä jakamia sisältöjä ja poimivat @arongas :n mainitsemat helmet.

  Hmm..mielenkiintoista. Voisiko tässä sittenkin olla jokin uusi trendi. Eritoten lukemalla kulutettavan sosiaalisen median osalta? Ääni-/Video -podcastien osalta fiidin tilaajamäärät kun eivät ole muuttuneet (ainakaan alaspäin). Se kertonee sen median kuluttamisen teknologiasta ja habituksesta. Sitä matskua kun ei voi muutoin saada iPodiin tai muuhun soittimeen, kuin RSS:n kautta. Se on tilattava … ja sta(t)sit pysyvät suorassa.

 4. Kyllä siinä varmaan taisteluväsymystäkin on ilmassa taviksilla, mutta ei tietenkään meillä pioneerihenkeä omaavilla =D

  RSS- statistiikat heittelevät melkoisesti (esim Feedburnerin monivuotisena käyttäjänä olen havainnut tällaista), ilmeisesti tilastointiakin (=laskutapaa) välillä muutellaan kun sen luonne on ollut alustalähtien liioitteleva ja jostakin syystä sen suosio ilmoitetaan esim monen saitin kohdalla ihan tuhansia yläkanttiin.

  Ja kun tunnet mut, niin eikä kuulosta jotenkin omalaatuiselta että kun tein mobiilikäyttöwidgetin aikoinaan blogilleni, niin sille ilmaantui käsittämättömästi 250 lukijaa päivässä. Epärealistista! 😀

Leave a Reply