Tänään oli geokätköilyn ilta. Luettuani ystäväni @jiii:n blogista, kuinka auvoisaa geokätköily kunnon vehkeillä onkaan ja päätin itsekin jälleen yrittää. Olinhan kerran jo onnistunut mainiosti ja homma vaikutti kivalta. Kaivoin siis venenavigaattorina käyttämäni Magellan Explorist XL -navigaattorini kaapista ja latailin tietokoneelleni netistä löytyvän ja Macissa toimivan GeoCache Manager softan, MacCachingin. Halusinhan nimen omaan koettaa hommaa GPS-navigaattorin kanssa.

Innoissani latailin GeoCaching.comista kätköjen koordinaatteja koneeseeni ja sieltä gps-laitteeseen. Ja kas kummaa..hommahan jopa toimi. No osittain… Nimittäin hommassa kohtuu tärkeät kätköjen vihjeet ja muu kätkön kuvaustieto eivät laitteeseen MacCachingista siirtyneet. Tämä seikka ja se, että laitteessani on vain Suomen järvien tarkat kartat, koituivat etsinnän kohtaloksi. Tietenkin.

Lähdin kauppareissulla GPS tanassa ja intoa puhkuen etsimään uutta kätköä. Valitsin kohteeksi helpon, tien levikkeellä olevan kätkön. Koordinaatit ja nimi löytyivät GPS -laitteestani helposti. Reittipisteen etsintä autolla oli lasten leikkiä…kunnes koitti se viimeisten metrien kirous. Ruokaostosten lämmitessä kassissa kävelin edestakaisin levikkeellä. Hypin ojan penkalle ja keekoilin kallion seinämällä. Kätköä ei löydy mistään. Vitperksaat! Totesin. Nyt olisivat kätkön vihjeet tarpeen, muttakun….

Ajoin kotiin. Viskasin GPS:n takaisin laatikkoon odottamaan veneilykauden avausta. Navigaattori per tarve mumisin ja latasin puhelimeeni (E61i..kyllä SE antiikkinen) uusimman version GeoCaching LIVE -ohjelmasta. Ajattelin sen olevan hyvä, koska edeltäjäversion avulla löysin sen ensimmäisen kätköni aiemminkin. Heti alkoi lyyti kirjoittamaan tälläkin kertaa. Kartta ja waypointit latautuivat lennossa ilman yli GPRS-yhteydellä puhelimeeni. Lenkkireitiltä löytyi useita kätköjä. Eipä siis muuta kuin lenkkarit jalkaan ja baanalle.

Nyt olivat mukana kaikki. Kartta, vinkit, edellisten löytäjien loggaukset ja kaikki. Ensimmäinen kätkö häämötti. Kuvaus oli selvä ja kommentit toitottivat, että helppoa on. Puoli tuntia kätkön liepeillä pyörittyäni päätin luovuttaa. Ei löydy, niin ei löydy. Johan nyt on hitto. Noh… ei muutakuin eteen päin, sanoi se mummo siellä lumessa. Seuraava kätkö pitäisi olla VIELÄ helpompi. Sehän on siinä yhdessä risteyksessä. Ei muutakuin sinne.

Ohikulkevien autojen ja kävelijöiden ihmettelevien katseiden alla toikkaroin keskellä risteystä. Ryntäilin edestakaisin liikenteenjakajalle ja ojaan. Tässä sen pitäisi olla, huutelin vaimolle useaan otteeseen. Ihan just tässä. Näyttää tonne päin 5 metriä..eikun tonne 6 metriä. Taas puolituntia myöhemmin päätimme jatkaa lenkkiä.

Paluumatkalla päätimme vielä kertaalleen etsiä sitä ensimmäistä kätköä. Olihan se matkan varrella. Noin 25 metriä ennen kätköä bluetooth GPS:stä loppui akku…olihan sitä käytetty jo usealla lenkillä Nokia SportsTrackerin kanssa, eikä sitä tässä innon puuskassa tietenkään ehtinyt ladata. Noh..kaikki Geokätköilyä kokeilleet tietävät, miten vaikeaa homma on ilman GPS:ää. Ei sitten löytynyt uudemmallakaan etsinnällä.

Ilmeisesti hieman liian helposti aikoinaan alkanut kätköilyharrastukseni törmäsi tänään karuun todellisuuteen. Kätköjä on ilmeisesti aika monen sorttisia. Toiset vaikeampia ja toiset helpompia. Pitänee tutustua ohjeisiin ja kätköjen luokitteluun sittenkin tarkemmin. Vaikka periaatteessa ohjeita ja manuaaleja ei lueta.

Sen verran pitää vielä sanoa, että kyllä on hieno ohjelma tuo puhelimeen tuleva softa. Se tekee geokätköilystä aika “instanttia”. Etenkin puhelimilla, joissa on GPS sisään rakennettuna. Suosittelen lämpimästi. Muuta “instanttia” kätköilyssä ei sitten näköjään olekkaan. Hieno laji…paska…hieno…paska…hieno…näin Jope Ruonansuuta lainatakseni. 😀

11 thoughts on “Geo pysyi kätkössä…

 1. Laitas tähän ne kätköjen tunnisteet, niin saapi kukin katsoa, millaisia etsitte. Siis se GCxxxxx -rimpsu.

  Ne vihjeet tulevat usein tarpeeseen, samoin muiden saman kätkön ympärillä pyörineiden kommentit!

 2. No sais kyllä ruveta löytymään…Tais tulla vähän vaikeita kätköjä heti kärkeen. Vaikkakaan ei kyllä speksien mukaan oo vaikeeta. Liekö joku rullannut kätköt? Ainakaan eka kätkö ei ollut vaikea luokitukseltaan. Just nimen omaan noi vinkit ja kommentit on hyviä auttamaan. Siksi on hyvä, että ne on laitteessa matkassa 🙂

  Emmää mitään GCxxxx rimpsuja mistään löydä?? w000t??

 3. No katos..niinpäs onkin. Kun ottaa silmän käteen ja katsoo. Ei ihme, etten löytänyt edes niitä varsinaisia kätköjä 😀

  Se, missä pyörin pitkään oli: GC1KKVN
  Risteyksessä ryntäily oli: GC1KNNB

 4. Noni, varmaan luitkin jo muiden tarinat. Eli eka purkki on magneetilla kiinni sillan rakenteissa, mentävä siis sillan alle pällistelemään. Otsalamppua päähän ja silleen… =)

  Toinen kätkö on varmaankin tuon vieressä kulkevan pyörätien(?) varressa, jonkin kaapin kylkeen tai koloon piilotettu? “48 metriä suuntaan 215 astetta” noista kätkökuvauksessa olevista koordinaateista. Retkikartta.fi -palvelun mukaan pyörätielle oli matkaa risteyksestä 51 metriä, eli lähellä ollaan…!

  Löytykö? Tuunko kaveriksi? Mennäänpä joskus porukalla hämmästelemään noita purtiloita…

 5. Vai kätköjen miehet täällä jakaa tietouttaan. Määkin tuon softan joskus vuosi sitten kännykkääni latasin, hienosti kyllä latautu vihjeet ja ohjeet ja muutenkin hieno softa. Ei vaan onnannu mulla sillon laisinkaan se kätkön löytäminen, piti olla magneetinen mikrokätkö. Vaarallisia sellaset varmaanni. Mutta ei löydetty ei ja sitten mentiin seuraavalle ja ei löydetty. En tiä onko ne täällä mänttässä nyysästy vai oliko puusilmä oikeassa paikassa oikeaan aikaan, kun ei löydetty. On se vaan aikamoista harrastamista.. hihih ;-D Ei o lenkilläkään kiire mihkää.

 6. Spoiler warning….hih 😀 Tää postaus on linkitetty myös Geocaching sivulle tän kätkön kommentteihin…

  Juu..luin toki kommentit. Kaikki hehkuttivat, että helepoa on 🙂 Hokasin kans, että purkki on varmasti siellä alla, mutta arvaa kävinkö siellä 8 kertaa…enkä löytäny.

  Hyvää analyysiä tosta 2. kätköstä. En ollenkaan ajatellut sitä noin hienosti. Lähdin vaan säntäileen suuntanuolen kanssa. 🙂

  Ei muutakun pakkaat Navigaattorin mobiiliin ja tuut jeesaan. Kartotetaan Jyväskylän kaikki purkit kimpassa 😀

 7. Kätköjenpä miehet hyvinkin 😀 Latasikko muuten ton uuden version? Lähetin sulle kutsun. Se on ilmainen. Eikös se vanha ollu joku kokeiluversio, joka toimi vain vähän aikaa?

  Toi on kyllä marvellous softa. Suosittelen lämpimästi. Noi on kyllä hankalia kätköjä joskus. Ehkä ne vaatii vähän paneutumista. Ei pelkästään *naps* GPS päälle ja kävely kätkölle 🙂 Ihan hauskaa hommaa. Ei muutakun uusiks vaan hakeen niitä lootia. Kyllä ne sieltä löytyy. Voitas pitää joskus kimpassa @jiiin kanssa sellanen kätkö-camp siellä Mänttässäkin. Etsitään kaikki purkit sieltäkin 🙂

  Nyt kun tämä tajunta alkaa pikkuhiljaa kehittymään tämän aiheen ympärillä, niin joskos ens kesänä virittäis sen HeKa -kätkönkin. Mulla olis jo hyvä pikkusaari tiedossakin sille. Sinne pääsee vain veneellä, joten vois olla aika hankala toisaalta….hmm. Pitää miettiä 🙂

 8. No itselläni taitaa olla 58 purkkia plakkarissa, Siltojenlenkki 2 ei meinaa löytyä, sijaitsee Rovaniemellä. Nimimerkki on thejoni

 9. Itellä ollut käytössä Geocache Navigator, se on ollut hyvä. Geocaching Liven asensin juuri mutten ole käyttänyt vielä. Puhelin on gps-varustettu N95. Kyllä jämpti on niin, että parasta on jos tarvittavat edellytykset on aina mukana ja puhelin aina on.

Leave a Reply