Hooh. Innoitin itseni jälleen kerran ajattelemaan iPhonea. Kävin testaamassa laitetta läheisessä Veikon-Kojeessa ja ihastuin…taas. On se vaan niin sleekki, nopee ja hiano…niin APPLE. Mitäs muutakaan sitä Apple-mies voi enään toivoa. Aivan älyttömän smoothi selailukokemus mobiili Safarilla ja kaikkea.

Nooh. Tunnettuahan on, että ko. puhelin ei tue kuvaviestejä (kuka niitä käyttää enään), eikä videopuheluita (kuka NIITÄ nyt käyttää). Puhelimen kamera on hidas, eikä sillä voi kuvata videota. Se kyllä harmitti. Tottapuhuen…kyllä määkin lähettelen kuvaviestejä aina välillä. Videopuheluitakin on tullut kokeiltua…nimen omaan KOKEILTUA. Eipä niille paljon tarvetta ole ollut. Skype hoitaa sen puolen paremmin… ja ilmaiseksi.

iKiilto silmissäni sain itseni suggeroitua unohtamaan nuo edellä mainitut puutteet. Totesin myös taasen kerran, että puhelimen hinnoitteluhan on todellakin järkevä nykyään. Ja nimen omaan Soneralla. Ne “operaattorivapaat” yli 700e (yli)hintaan myytävät laitteet voi saman tien unohtaa. Soneran “osamaksulla” saa puhelimen muutaman euron erotuksella saman myyjän käteishintaan. Minun Sonera pakettia siis kehiin…mutta. Jailbreikkauksenhan se vaatii. Haluain näet käyttää Elisan liittymää. Veikon-Kojeen myyntiveikko kertoi sen olevan helppoa, joskin disclaimerina lisäten, ettei tiedä siitä mitään..mutta on kuullut. Uskoin häntä. Päätin kuitenkin miettiä hetken ja tutkia asiaa lisää.

Alkoi hurja netin selailu. Tutustuin lukuisiin aiheisiin, joista ensimmäisenä termeihin Jailbreikkaus ja Unlocking. Opin, että puhelin pitää Jailbreikata, että sen voi unlockata…uuh. Disclaimer: EN haluaisi tehdä kumpaakaan, mutta kun olisi pakko jos mielii iPuhelinta käyttää muunakin kuin iPodina. Selailin läpi netin valtavaa keskusteluiden vuorta aiheen tiimoilta (ja sitähän nimittäin riittää). “Kuulin” argumentteja puolesta ja vastan: “Hackeroitu puhelin mahdollistaa kaiken maailman hienot sovellukset (mm. sen videoiden nauhoituksen kameralla) ja vaikka mitä”. “Muttakun se hidastaa puhelinta” väittivät toiset. “Ja sitten ei voi asentaa Applen päivityksiä”…säätö…säätö…säätö. Himoni murtautua iPhonen maailmaan alkoi hiipumaan. Vanha kulunut Nokiakin alkoi taas näyttämään hyvältä. On tämä jahkausta -ajattelin.

Tulin lopulta (jyrkkä: toistaiseksi) siihen tulokseen, että ei kannata. Applen lähtökohta on toimivuus ja nimen omaan se houkuttaisi iPhoneen (toki katu-uskottava design myös). Se nopeus ja helppous, millä asiat puhelimessa tapahtuvat on vain niin ylivoimaista. Toisaalta siitä syystä puhelimesta myös puuttuu tiettyjä asioita (moniajo, copy-paste, video…). On myös totta, että Nokialla on pidempi kokemus puhelimista, kuin Applella ja se myös näkyy ja kuuluu (esim. kuuluvuden suhteen iPhone on huonompi…väitetään…ja nyt puhutaan radiokuuluvuudesta…kolmegee ja niin edelleen). Hardis on taitolaji sekin.

Haluan siis iPhonen iPhonena. En halua sen sisään mitään keltaista lunta, enkä muutakaan sotkua. Haluan kuitenkin käyttää luurissa työliittymääni (Elisa). Enkä missään tapauksessa ole niin fanboy, että maksaisin puhelimesta järkyttävää ylihintaa vain operaattori lukituksen takia (Vrt. Jyväskylässä myytävät yli 700e operaattorivapaat iPhonet). Vaihtoehdoksi jää siis odottaa, että Elisa alkaa myymään iPhonea. Toivottavasti tämä tapahtuu pian. Toivottavasti silloin olisi myös kaupan jo uusi iPhone (uusi rauta). Toivottavasti.

Taas kerran jäi siis yksi kauppa tekemättä ja innokas ostaja nuolemaan näppejään. Mielenkiintoinen bisnesmalli tuo operaattorilukko. Toimii varmaan jossakin tapauksissa. Ei kuitenkaan tässä.

Sit mä heräsin. Luin kymmenen Ave Mariaa, avasin koneen ja katsoin videon…Jälleen kerran. WOW..se on HIENO. 🙂

Liikaa hienoja gadgetteja ja liian vähän aikaa (ja rahaa)…sellaista on Rock’n Roll.

6 thoughts on “iPhone you Jane

 1. Mielestäni jailbreakkauksessa ei ole mitään pahaa. En ole lukenut koskaan että se hidastaisi… Ja siitä päivityksettä että kyllä voi päivittää, mutta se poistaa jailbreakin eli kun päivittää, jailbreak täytyy laittaa uudestaan… Yleensä täytyy odottaa jonkun aikaa uusimman version päivitystä, koska että sille voidaan päivittää jailbreak-ohjelma uusimpaan versioon. Myöskin ohjelmat katoaa, ellei hanki ennen päivitystä Appbackupin Cydiasta ja backuppaa.

  Jailbreakissä on se hyvä että ei voida rajoittaa tekijöitä niiden ohjelmilla. Applellä on myöskin hyviä rajoituksia mitä ei ohjelmiin laittaa, mutta toisaalla aivan järjettömiä, mitä en voi käsittää että miksei? Itselläni on btw iPod Touch (1. gen) oikeastaan, mutta se on lähes sama asia kuin iPhone.

  Oikeastaan, jos hankit iPhonen kannattaa oikeasti harkita jailbreakin hankkimista, tulee paljon “out of the box” toimintoja.

  Tässä tietoa joista jailbreak-ohjelmista

  http://www.readwriteweb.com/archives/top_10_apps_worth_jailbreaking_your_iphone_to_get.php

  Sen lisäksi suosittelen Clippyä (copypaste-ohjelma), iMobileCinema (mahdollisuus katsoa flash-videoita webissä), SBSettings (tietynlainen asetusohjelma) ja Backgrounderia (pistää ohjelmat “taustalle”, esim. voit kuunnellaa vaikkapa Last.fmiä samalla kun teet jotain muuta. Normaalisti kun menet home-napista pois Last.fmistä musa päällä, niin musa loppuu. Siihen se on hyvä)

  Pitkä pitkä teksti, mutta toivottavasti ymmärrät jotain 😉

  – krisu

 2. Puhut kyllä totta Krisu, mutta… Mä en haluais ruveta säätään hulluna. Haluaisin, että puhelin toimii out-of-the-box niin kuin pitää. Jailbreikkaus on tosiaan kyllä ihan hauska optio, mutta se ei saisi olla ainoa vaihtoehto käytölle. Jailbreikin hajoaminen päivityksessä hoituu periaatteessa varmaan kuvaamallasi tavalla, mutta tästä on kaiketi muitakin kokemuksia. Eli jailbreikki hajoaa kun Apple tekee uuden päivityksen. Sitten joutuukin odottelemaan jonkin aikaa uutta breikkiä, koska vanhan toiminta on estetty Applen päivityksessä. Mutta pointtinsa molemmissa. Haluaisin kuitenkin tuollaisen “iisimmän” tavan käyttää tuota hienoa puhelinta.

  Toinen asia, joka puoltaa taas iPhonea: Nokian tämän päiväiset YT-uutiset pistävät kyllä ajattelemaan. Tekisi yhden miehen hiljaisena protestina mieleni vaihtaa puhelimen merkki Nokiasta Appleen…mutta toisaalta sehän vain huonontaa Nokian jo ennestään huonoa asemaa…Karuja leikkauksia kuitenkin. Voimia vaan kaikille Jyväskylän Noksulaisille. Uutinen on iso kolaus kaikille teille ja myös koko talousalueelle.

  http://www.ksml.fi/uutiset/talous/nokia-lopettaa-jyv%C3%A4skyl%C3%A4ss%C3%A4/358707

 3. http://support.apple.com/kb/HT1937

  Tuolta vaan tutkimaan tulevia lomakohteita: Belgia, Tsekki, Kreikka, Hong Kong, Italia, Venäjä… Kaikissa näissä operaattorilukitsemattomat iPhonet. Ja matkakulut meneekin sitten jo matka- eikä teknolelubudjetista 😉

  Tosin nythän uumoilevat jo uudesta raudastakin, joten jos vielä hetken malttaisi.

 4. Itse tilasin operaattoririippumattoman iPhone 3G:n tutun kautta Italiasta, hintaa tuli jotain 650 euroa kaikkine kuluineen ja toimii nätisti Elisan verkossa. Ihan hintansa arvoinen laite julkisilla kuljettavia duunimatkoja ajatellen, vaikkei toki mikään jeesustuote.

  Mitä tuohon N97-videoon taas tulee niin tuon käyttöliittymäproton nopeus ja sulavuus on kyllä märkä uni – ja nimenomaan vain uni 🙂

 5. Heh. Toi onkin mielenkiintoinen lista noista un-lock myyntipaikoista. Josko tosiaan iPhonen uusi rauta tulis pian ja myyntiin sitten vaikka Elisalla…uusin ehdoin myöskin.

  iPhone on kyllä erittäin kiinnostava juttu….vaikka N810:n ja puhelimen kaikkien muiden gadgettien lisäksi omistaakin… Ja mitä tohon N97 nopeuteen tulee, niin TOTTA. Videolla kaikki on mahdollista, mutta käytännössä voipi olla, että hieman hitaammin sutii. Josko vaikka HessunKahvila pääsis tota testaamaan joskus, niin sitten nähdään. 🙂

 6. Pingback: hessujarvinen.com » Blog Archive » iLaskelmointia

Leave a Reply