Web, sellaisena kuin me sen tunnemme, saattaa muuttua huomenna! Google nimittäin julkaisee tuolloin kohutun Chrome Browserinsa…vai pitäisikö sitä kutsua ennemminkin “ikkunaksi maailmaan”. Ihan pelkältä selaimelta se ei kuitenkaan enään vaikuta. Toisaalta: Mikä oikeastaan onkaan se käsite, jota kutsumme “selaimeksi”? Ja miksi näin teemme?

Kuten tiedettyä, Internet alkoi yleisesti ajatellen “selailusta”. Selailimme alkuun ihmeissämme hypertekstidokumentteja. Niissä pystyi hyppimään linkistä toiseen, se teki niistä “hyperiä” ja erotti ne esim. Word -dokumenteista…wooo. Mitäpä internet on nyt? Se on paljon muutakin. Se on mediaa, kommunikaatiota ja verkostoja. Me emme enään vain passiivisesti selaa vaan käyttämme nettiä ja sen sovelluksia. Vietämme yhä enemmän aikaa tehden asioita netin kautta. Me soitamme puheluita, ja videopuheluita, selaamme ja julkaisemme valokuvia, videoita ja ääntä. Osallistumme, kaupustelemme ja verkostoidumme. Netistä on sanalla sanoen tullut kiinteä osa yhteiskuntamme infrastruktuuria.

Miten tämä kaikki on sitten mahdollista? Yksinkertaista: Me kaikki käytämme sovelluksia, jotka mahdollistavat näitä asioita. Sovellukset vain sattuvat sijaitsemaan asiassa nimeltä internet ja niiden käyttöä varten tarvitaan selain tai muu client-sovellus, joka on asennettu paikalliseen työasemaamme. Tämä sovellusten internet (keskuskone?) asennus on sinällään kätevää, koska näin sovellukset muodostavat palveluita, joita samassa verkossa olevat koneet voivat käyttää…niin ja ihmiset. Internethän on lopulta vain joukko koneita, piuhalla yhteen kytkettynä.

Google on nyt julkaisemassa client-sovellusta, selainta, ikkunaa…you name it… joka tarkastelee tätä edellä kuvattua kehystä uudella tavalla. Onko Google sitten keksinyt jotain mullistavaa? Ainakin se näyttää siltä. Lähestymiskulma asiaan on jälleen kerran tuore ja aplikaatio-web…tai web3.0 -kylki edellä mennään ja vahvasti. Googlen browseri (sanotaan sitä nyt yksinkertaisuuden vuoksi vaikka siksi) on ainakin juhlapuheissa nopea, yksinkertainen ja palveluorientoitunut. Sen avulla voimme tulevaisuudessa ajaa näitä mainioita sovelluksia yhden käyttöliittymän kautta turvallisesti, nopeasti ja uusin eväin. Kyseessä on siis: “yksi paikka, sieltä kaikki” -tyyppinen ratkaisu…kuten eräänkin Web 1.0 aikakauden nettikaupan tunnuslause aikoinaan kuului. Jään odottamaan innolla huomista julkistusta…vaikkakin se julkaistaan ensin vain Windowsille. Mac ja Linux -versiot ovat tulossa..sittemmin.

Onko tässä mielestäsi uuden aikakauden alku?

7 thoughts on “Web 3.0 alkaa huomenna?

 1. No kyllä! Tämä ihkauusi Googlen kromiselain vaikuttaa erittäin lupaavalta! Käyttöliittymä on raikkaasti pantu kokonaan uusiksi. Miksi tätä ei ole keksitty aikaisemmin?!!?!

 2. Tosi hyvältä tosiaankin vaikuttaa tuo Chrome. Joitakin ongelmia, kuten Flickr uploadin toimiminen, on ilmentynyt. Tosin sekin voi olla vika Flickrissä, koska sitä on ilmentynyt kaiketi muillakin selaimilla tänään.

  Tosi erikoinen kohta tosiaankin tuo käyttöikeussitoumuksen kohta. Luin siitä kanssa ja siitä tuntuu olevan polemiikkia maailmalla. ReadWriteWeb kirjoittaa aiheesta ja mainitsee samanlaisesta ongelmasta aikoinaan Google Docsin kanssa. Tämä oli kuitenkin oikaistu sittemmin.

  http://www.readwriteweb.com/archives/does_google_have_rights_to_all.php

 3. Kaskas, “iso G” pyörsi sitten eulansa (yleisön painostuksesta?) kommentilla “vahingossa käytettiin geneeristä eulaa” 😉

  Itse sitä alkaa vain olla jotenkin niin kyynisen skeptinen noiden “web-ansaintalogiikoiden” kanssa että alkää nähdä “revitään kaikki mitä irti saadaan” mentaliteettia ehkä liian helpostikin.

 4. Ottakaas google Chromesta TTYÖKALUT valikko eli se jakoavain tuossa oikealla ylhäällä. Sieltä tietoja GToogle Chromesta… Sitten odotelkaa, että kertooko se teille päivityksen olevan saatavilla… Minulle ainakin juuri kertoi 🙂

 5. Heps!

  KPa: Näinpä näytti isogee pyörtäneen sanansa. Sinällään on tosiaan outoa tuo “geneerinen eula”. Taitaa tosiaankin vuotaa, kuten seula…kuten eräässäkin podcastissa sanottiin 🙂

  Totta tuokin, että webin ekosysteemin ansaintalogiikoissa on välillä havaittavissa pieniä viitteitä outoiluunkin. Uskoisin kuitenkin, että google vielä haluaisi pysytellä “do-no-evil” osastolla. 🙂

  HiskiBoy: Eipä muuten mulle vielä tarjonnut päivitystä. Mulla on versio 0.2.149.29 käytössä.

Leave a Reply