Pahus. Menin sitten eilen illalla yrittämään temppua, jota ei ilmeisesti olisikaan kannattanut kokeilla. Yritin näet korjata jotain, mikä ei ollut rikki. Yritin palauttaa vaimon iPod Nanon tehdasasetuksiinsa iTunesin “palauta” -toiminnolla. Ajattelin, että tämä voisi parantaa laitteen yleistä toimintaa ja kenties jopa akkukestoa. Tulisihan tuossa prosessissa koneeseen uusi käyttöjärjestelmän versio, firmware. Ajatuksissani ei edes häivähtänyt mahdollisuus mistään ongelmista. Onhan Nano yksinkertainen Flash -soitin ja iTunes taattua Apple -laatua, etenkin Macintosh -alustalla…Ja BS, sanon minä.

Palautus lähti käyntiin hienosti. iTunes kysyi pääkäyttäjän salasanaa ja “formatointi” alkoi. Potkaisin jalat pöydälle ja silmäilin Apple-lehtiä, Apple -tuolissani.. PLIM… Yht’ äkkiä kesken touhun iTunes ilmoitti, että iPod on varattu, eikä sitä voida palauttaa. MITÄ HELL..tuumailin. Otin iPodin irti  Mac Ministä, jossa se tällä hetkellä oli kiinni. iPod boottasi itsensä. Bootin jälkeen se sanoi eri kielillä ruudussaan (jopa Japaniaksi) että iPod on palautustilassa ja tulee palauttaa iTunesilla. No älä hemmetissä, ajattelin. On se “fiksu vekotin”. Ihan kun en tuota tietäisi. Mrr! Kytkin laitteen uudestaan digitaalisen elämäntyylini pyhättöön, mediahubiini, Mac Miniin. Hetken kuluttua iTunes totesi jälleen löytäneensä laitteen, joka ikävästi on kuitenkin palautustilassa ja se tulisi palauttaa ennenkuin sitä voidaan käyttää jälleen iTunesin kanssa. No johan ovat rakettitieteilijöitä siellä Applella, ajattelin, ja kytkin laitteen takaisin Mac Miniin. Tämä kaikki vain todetakseni hetkeä myöhemmin, että sain jälleen saman ilmoituksen: Herra iPod on nyt niin kiireinen, että sitä ei voida päivittää…

Paria kirosanaa myöhemmin, naaman jo punoittaessa, kytkin iPodin irti Mac Ministä. Ajattelin, että nyt pistetään laite kiinni “kunnon tietokoneeseen” ja kytkin sen samaisella pöydällä lojuvaan hopean hohtoiseen MacBook Pro -laitteeseeni, jossa onnekseni oli myös hieman vanhempi iTunes versio. Muutaman kiinnitä-irroita-harjoituksen jälkeen sain kuulla uuden ajatuksen. Tällä kertaa iTunes pysähtyi tuntemattomaan virheeseen (1418). MITVIT!! Hermostuksesta hikoilevin sormin suuntasin nettiin ja päivitin MacBookin iTunesin. Ajattelin, että nyt lähtee ongelma, kuin kuppa Töölöstä. Katin kontit. Uudempi iTunes oli kyllä sen verran sofistikoituneempi, että se osasi kertoa herra iPodin olevan jälleen niin varattu, että häntä ei nyt sovi päivittää.

Viimeisenä oljenkortenani (ja hieman vastahakoisesti) hamusin lattialla lojuvan olkalaukkuni pohjalta työkoneeni. Tuon pienen Akuankka -lehden kokoisen IBM X60s -kannettavan. Varovasti, mutta sadatellen kytkin iPodin tuohon mustanpuhuvaan työjuhtaani. Ja katso…homma näytti luonnistuvan. Nyt herra iPod ei ollutkaan enään varattu, vaan päivitys meni läpi..tästä ei sitten kerrota Apple -kavereille -ajattelin. Tanssin jo ilon tanssia työhuoneeni lattialla, kunnes älysin katsoa koneen ruutua…iTunes tunnisti laitteen päivityksen jälkeen, mutta vain todetakseen että Herra iPod on jälleen palautuksen tarpeessa. No eihän tässä hätää…”onko kiire, vai tehdäänkö tietokoneella” -ajattelin. Pistin palautuksen pyörimään jälleen kerran ja hain kupposen kahvia.

Muutaman palautuskierroksen ja kahvikupillisen jälkeen pupillini olivat jo lautasen kokoiset kaikesta siitä kofeiinista, jota olin nauttinut prosessin aikana. Tajuntaani alkoi myös häilyvästi piirtyä muistikuva Applen osoitteesta… Infinite Loop, Cupertino, CA… INFINITE LOOPVOI VITT…. Olin luupissa. Että semmonen easter egg…ei olisi tarvinnut Apple!

Muutaman tunnin googlettelun jälkeen saatoin todeta, että tuossa samassa, ikuisessa luupissa, on ollut aika moni muukin iPod Nanon ystävä. Että semmoisen featuren ovat sitten Cupertinon pöllöt luoneet meidän käyttäjäparkojen iloksi. Kiitos tosi paljon. Laite oli ihan ehjä, ennenkuin aloin korjaamaan sitä. Prk!

Mitä tästä opimme… No ainakin sen, että älä korjaa laitteita, jos ne eivät ole rikki. Apple on silti maailman paras ja toimivin systeemi…suorastaan ylivertainen…windows on huono…oikein huono…ja sitten mä heräsin. Kyllä niitä ongelmia, mysteereitä, on kaikilla alustoilla. Trust me. Jos sinulla on tietoa tästä iPod ongelmasta tai olet kohdannut sen itse, olisin erittäin kiitollinen jälleen kerran vertaistuesta kommenteissa. Siitä olisi varmasti myös iso apu ongelman ratkaisussa.

Eikä muuten taaskaan niin huonoa, etteikö myös jotain hyvää. Kaikila mustillakin pilvillä on kultareuna..ja muuta sellaista BS:ää..Tätä ongelmaa selvitellessäni löysin kasapäin mielenkiintoisia saitteja, joissa kerrotaan mm. miten iPodin saa jännään diagnostiikka tilaan. Lisäksi löysin tietenkin lukuisia keskusteluita saman aiheen ympärillä. Tulipa taas todettua, että onpa ihmisillä paljon ongelmia iiPottiensa kanssa. No kun laitetta paljon myydään, tulee paljon ongelmia. Kaiketi tässäkin pätee joku mittakaava disadvantage tai joku muu kumma teoria, jonka juuri keksin..Luulisi, että noinkin yksinkertainen laite, kuin iPod Nano toimisi kuin se Junan Vessa, mutta ehei. Kyllä softateollisuuden mikro-orjat saavat sinnekin bugin tai pari sujautettua. Hih. Pata kattilaa soimaa.

 

3 thoughts on “Nano – Loop da infinite!

  1. Hmm..mielenkiintoinen ajatus. Mitähän frouva siihen sanoisi…ja sitten ei toimi ne Applen DRM -suojatut rallit enään…muuten hyvä..ehkä. 🙂

  2. Pingback: iPod -luuppi korjattu!!

Leave a Reply