Puuh…Nyt kun eilinen Appleuutisten ilotulitus on jo hetken aikaa ollut taaksejäänyttä elämää ja isoimmat  hikikarpalot otsalta ovat kuivaneet, lienee paikallaan lyhyesti analysoida eilisen illan julistusta näin blogissakin.

Kuten tarkkasilmäisimmät ja kovakorvaisimmat lukijat ovatkin jo saattaneet huomata PuhujainKulma -podcast ehätti jo tekemään viiltävää analyysiä aiheesta jaksossaan numero #45. HessunKahvila tulee varmasti jatkamaan tästä aiheesta tulevissa jaksoissaan vielä piiiitkään, kuten kaikki blogit ja podcastit ympäri maailman. Sen verran merkittävästä uudistuksesta on kuitenkin kyse.

Mistä siis olikaan kyse. No… iPod linjasto meni uusiksi. Jokainen malli muuttui. Mallit näet tietenkin osoitteesta www.apple.fi tai tällähetkellä vielä vain osoitteesta www.apple.com. Suomen sivut päivittynevät pikapuoliin. Merkittävin uutuus julkistuksessa oli mielestäni kuitenkin uusi iPod Touch. Eli SE ON NYT SE PUHELIMETON IPHONE! Juhuu! Merkittävin iPod uudistus vuosikausiin ja kerta laakista kohdalleen….vai menikö?

Koska aihe on jälleen kerran valtava ja sitä ei yksinkertaisesti pysty kattavasti puimaan lyhyesti, tyydyn sanomaan vain, että iPod Touch on erittäin hyvä, ellei täydellinen. Ihan 100% heti-mulle-kaikki-tänne-nyt -efekti siitä ei tullut, mutta 99,8% kylläkin. Miksi näin? No… Jos sitä vertaa esim. N800 -internet tablettiin, niin mitä eroa niissä on? Aplella parempi design, mutta jos N800:lle v i h d o i n k i n  tulisi kunnollinen mediasoitto-ohjelmisto, niin sepä olisikin paha isku tälle uutuustuotteelle. 18gigan flash muisti iPod Touchissa ei paljon tälläisen 80gt iPodin (lähes täynnä) omistavan päätä paljon huimaa. Sellaisia läpyköitä saa myös N800:een, jos ei nyt, niin ihan kohta. Sehän käyttää muistikortteja. Missään ei ole halaistua sanaa, voiko Touchiin asentaa 3rd party softaa? Se on mielestäni yksi merkittävimpiä asioita minkä tahansa PDA:n menestymiselle. Haksorit ja nörtit ne tätä bisnestä pyörittävät, corporaatiot vain luovat kiinnostavia alustoja. Suljetut alustat eivät juuri sellaisia ole.

Applen hyväksi on kuitenkin laskettava saumaton integraatio iTunes kauppaan (nyt myös SUORAAN iPodista WiFin kautta!!) sekä maailman paras mobiili selain, Safari..ja sen kontekstin hallinta web -sivuilla (tästä vaikka myöhemmin podcastissa lisää). Mutta toimiiko esim. jo yön aikana paljon kyselty podcastien tilaus tästä WiFi iTunesista? Siitä ei sanota mitään missään. Puhutaan vain musiikin ostamisesta suoraan iPodiin sekä Starbucks -yhteistyöstä, jonka avulla näet 10 viimeisintä biisiä jotka ovat soineet Starbucksissa, jossa satut juuri olemaan. Voit ostaa ne suoraan iPodiisi. Hieno idea, mutta ei paljon lämmitä Suomalaista.

Onko siis taas kerran kyseessä juttujen ujuttaminen markkinoille. Keino, jolla meiltä intomielisiltä nörteiltä viedään rahat, vuosi toisensa jälkeen. Eikai niin hölmöä firmaa olekkaan, joka kerralla tekisi laitteen, joka löisi kaikki muut laudalta (itsensä mukaan lukien) vuosiksi. Entäpä jos Laite-piru vielä kestäisi monta vuotta. Pthyi olkoon! Kuka hullu nyt sellaista suunnittelisi. Miten makrotaloutemme sitten toimisi, saatika mitä sanoisivat omistajat.

Mutta, mutta. Kaikesta huolimatta ja ehkä juuri sen takia sanoisin, että: Laite on erittäin HIENO, edistyksellinen ja ällistävän mullistava. Täyttääkö se HiFi -nörtin päiväunien kaikki vaatimukset, onkin sitten jo toinen juttu. Jos kuitenkin olet etsimässä uutta soitinta ja tarvit hyvän soittimen, diggaat iTunesia, digitaalista elämäntyyliä jossa homma toimii (ála Apple) sekä Applen award-winning-desgin hivelee silmääsi … tai olet yksinkertaisesti muuten vaan jyvällä hommista, ostat iPhonen…eikun iPod Touchin. Jos olet yybernörtti omaat iPodin, iPod Touchin, Nokia N800, Nokia Nxx-whatever-puhelimen sekä kaikki muutkin gadgetit ja widgetit. Weapon Of Choisea, joka kattaisi kaikki tarpeet ei ole, eikä tule. Se on näköjänsä markkinain laki. Ugh!

2 thoughts on “iPod Touch(e)

  1. Pahoittelut siitä. Sitä sattuu, kun nopeasti kirjoittaa…tai ei vain osaa. Pitänee ryhtyä käyttämään jotain oikolukua.

Leave a Reply