Halipat suipat! Ne on ensimmäiset testituotannot sitten tehty HessunKahvilan mediaverstaalla. Uusien studioiden alkutaipaleen kunniaksi testasin tänään pariakin eri juttua. Näitä olivat 1) CastBlaster -podcasttuotantohärveli sekä 2) Podshow -mediajulkaisualusta. Ensin lienee paikallaan kertoa pari sanaa yleisellä tasolla, mistä ihmeestä oikein taas on kyse…

CastBlaster

CastBlaster on Windows -ohjelma…kyllä, kuulit oikein…Windows ohjelma, joka on tehty yksinomaan Podcast -tuotantoon. Sen ovat yhdessä suunnitelleet CastBlaster-Mike (ohjelman kehittäjä) sekä The Podfather Adam Curry. Ohjelman idea on yksinkertainen. Sillä voi tehdä kätevästi “live-tyyppistä” -podcastia ja julkaista sen verkkoon. Eli ohjelma osuu juuri siihen tarpeeseen, jonka podcast mahdollisuutena on luonut. Kuinka siis tehdä ja julkaista hienoja podcasteja kätevästi.

Mitä sitten tarkoittaa “live-tyyppinen” -ohjelma. No se selviää kuuntelemalla ko. ohjelmallani tekemäni tuotos. Kyseessä on kuitenkin lyhyesti sanottuna live-radion kaltainen ohjelmatyyppi, jota ei editoida, vaan ohjelma julkaistaan alkuperäisessä tuotantoasussaan nettiin. Ja koska nettijulkaisukin on integroitu CastBlasteriin, voidaan sanoa kyseessä olevan käänteentekevän sovelluksen.

Eli jos mielit tuottamaan ohjelmaa ihmisten iloksi podcast-aalloille ja käytössäsi on Windows -kone, jonkinlainen mikrofoni ja pääsi pulppuaa ideoita, niin miksipä et lataisi CastBlasteria oitis. Sen ilmaisella demoversiolla voit tehdä 10 minuutin mittaisia ohjelmia, hyödyntäen sen kaikkia ominaisuuksia. Mikäli ohjelma soveltuu käyttötarkoitukseesi, voit ostaa sen muutaman kympin hintaisen täysversion netistä. Suosittelen lämpimästi.

Macintosh -käyttäjille löytyy saman tyyppien ohjelma nimeltään ÜberCaster..Kyllä…ääliö nimi, mutta ihan hieno softa, joskin buginen kun sitä viimeksi testasin. Uudemmat versiot ohjelmasta voivat olla jo huomattavasti paremmalla tasolla. Oma testaukseni kun ajoittuu lähes vuoden taakse.

Podshow

Koska CastBlaster ja sen testaaminen oli väikkynyt mielessäni jo pitkään, oli toinen looginen testauksen kohde Podshow.com -podcast- ja videojulkaisualusta. Onhan Adam Curry, The PodFather, näiden molempien tuotteiden taustalla. Integraation luulisi siis olevan vahvan.

Lyhyesti sanottuna: CastBlasterin oli tarkoitus osata julkaista tuore podcast-tekeleeni kätevästi Podshown serverille ja sitä kautta internettiin ja RSS-syötteeksi. Tämä testini ei kuitenkaan onnistunut, jostain kumman syystä. Ohjelma herjasi vain “publish” -nappia painaessani “invalid show name”. Muutamien yritysten jälkeen päätin luopua kokeesta. Ehkä vika oli käyttäjän, ehkä ohjelman…mene ja tiedä. Julkaisin ohjelman testisyötteessäni kuitenkin lopulta “manuaalisesti”. Eli uploadasin ohjelmatiedoston Podshown serverille web-käyttöliittymää käyttäen ja kirjoitin lyhyet shownotesit (ohjelmatiedot) web-lomakkeella. Homma hoitui sangen sutjakkaasti myös tällä tavoin. Ei FTP-konfigurointeja, linkityksiä..mitään. Vain tiedoston liittäminen lomakkeelle, ohjelmatietojen kirjoitus ja boom: Ohjelma oli verkossa. Toimii, tuumailin.

Koska olen näpertelijä-nörtti ja pseudo-pro-mestari, loin Podshown oman härvelin ja syötteen lisäksi testisyötteelleni “aliaksen” myös FeedBurneriin. Sekin onnistui erittäin helposti. Näin testisyötteeni olisi aina “puolueettomalla maaperällä”. Tämä siksi, jos alkuperäinen syöte joskus muuttuu paikasta a, paikkaan b, ei mahdollisten tilaajien tarvitse koskaan muuttaa osoitettaan (siinäpä muuten Feedburnerinkin periaate pähkinän kuoressa…). Ihan niinkuin sillä nyt olisi mitään väliä, kun kyseessä on TESTI -syöte…mutta tulipahan tehtyä 😀

Summary

Mitä tästä kaikesta sitten jäi käteen? Aikaa meni muutama tunti videoita ja äänijuttuja väsäillessä sekä tutkiessa. Hauskaa oli ja toivottavasti tästä on jotain hyötyä myös Sinulle. Puristin tämän kaiken vielä näin blogiinikin, joten hoppas at det lyckas..tai jotain..

Ja sitten asiaan: Lyhyesti todettakoon, että todellinen kansalaismedia tarvitsee yksinkertaiset tuotantolaitteet. Piste. Kun tekniikka ei enään ole asian päätarkoitus ja asiansa saa verkkoon helposti, voivat kansan syvät rivit todella ryhtyä tuottamaan sisältöä verkkoon. Tästä kunnianhimoisesta syystä ja auttamisen halusta, itselläni on jo pitkään ollut ajatuksena ryhtyä kehittämään tälläistä palvelua Suomen kansalle. Ja kuten aina, ajan puute ja oikeat työt ovat sen toistaiseksi estäneet. Testin jälkeen voin kuitenkin todeta, että onneksi meillä on Podshow, tuo Amerikan lahja maailman kansalaisjournalisteille. 🙂

Olkoonkin, että Podshown käyttöliittymä on harvinaisen sekava (sitä parannellaan koko ajan), on kyseessä merkittävä kansalaismedian sanansaattaja ja äänitorvi. Ja olkoonkin niin, että Podshown kautta julkaistuihin podcasteihin liimataan jälkikäteen mainoksia (äänimainoksia ohjelman eteen ja jälkeen) on mielestäni kaikesta huolimatta kyseessä erinomainen palvelu. Näin siis, jos englanninkieli taipuu ja mikrofoni pysyy kädessä…tai telineessä. Podshown käyttäjänä kuka tahansa voi antaa ajatuksensa lentää ja tuottaa sellaista materiaalia koko maailmalle, kuin omassa ajatuspajassa syntyy. Tylsät asiat, kuten julkaisutekniikka, kaista tai levytila eivät ole luomisen tiellä oleva ongelma.

Onko järjestelmä siis täydellinen? En oikeastaan keksi hirveästi syitä, miksi järjestelmää ei ainakaan kannattaisi kokeilla. Jos kieli ja asenneongelmat sivuutetaan, voivat mainokset olla joillekin asia, joka estää järjestelmän käytön. Silloin on ehkä kuitenkin syytä miettiä, kuka viulut maksaa. Ja jos vielä ahdistaa, niin sitten on parempi tyytyä oman rahapussin rahoitukseen ja ostaa domain, levytila ja kaista. As simple as that. Mainoksien “karmivan todellisuuden” kuulet kuuntelemalla ohjelmaani Testisyötteestä tai linkistä tämän postauksen tekstissä. Ei se nyt niin paha asia ole 🙂 Pahempi synti on jättää podcastaamatta.

Aloittavat podcastaajat, tsekatkaa Podshown tarjonta ja tehkää päätöksenne. Podcastaaminen kannattaa aina! Ja minulta voitte kysyä lisää asiasta. Kuulen erittäin mielelläni myös kommentteja ja mielipiteitä tästä(kin) asiasta. Keskustellaan keskustellaan…kyllä tästä vielä hyvä tulee. Kommentit tähän blogiin tai soittamalla HessunKahvilaan 03 – 7411 8559 (jätä viesti)

Juttuun liittyvä testi syötteeni löytyy osoitteesta: feeds.feedburner.com/hekatest

Tässä Podshown kautta upotettu videolinkki, syötteestäkin löytyvästä testivideostani:

Notta Castailemisiin 😉

2 thoughts on “Podcast ja miten se tehdään…

Leave a Reply