Nonni. Nyt se on sitten taas asennettu koneille… Nimittäin tuo legendaarinen Last.fm -palvelu. Olenhan siellä jo keikkunut varmaan vuoden päivät hessunkahvila -nimellä, kun Tuija sinne minut aikoinaan kutsui. Se kun bonjaa nämä uudet jutut heti..toisin kuin me hitaat hämäläiset… 🙂
Nyt rakensin äkikseltään sitten tajuamisen kunniaksi itselleni jopa uuden profiilin. Henkilökohtaisemman. Onhan kyse kuitenkin henkilökohtaisesta musan soitosta ja soittolistojen julkaisusta yleisölle. Niin todellakin. Siinäpä tuli muuten pullautettua tietoosi tuo Last.fm:n ydin ajatus.
Nimittäin… Nyt kun ollaan Web 2.0 -aikakaudella, on kaikki tieto voitava jakaa kavereille tai edes johonkin internetin syövereihin. Niin myös musan kuuntelun tiedot. Tätä dataa voidaan sitten kätevästi louhia, yhdistellä ja kääntää och vääntää. Näin voidaan luoda mitä ihmeellisimpiä palveluita, kuten: musasuosituksia, “radioasema” joka soittaa toivemusaasi ja niin edelleen. Voidaanpa jopa “mätsätä” ihmisiä ja heidän musiikkimakujaan toisiinsa. Ehkäpä joskus joku vielä tapaa siippansa tai elämänkumppaninsa musiikkimakunsa avulla. Heh. Siinäpä oiva lisäpalvelu last.fm:ään, jos sitä ei siellä vielä ole.
Aiemmin en oikein älynnyt tätä palvelua. Nyt alan hieman pääsemään jyvälle. Löysin jopa mielestäni loistavan lisäpalikan Last.fm -palveluun. Sen nimi on iScrobbler. Scroblaaminen on muuten sitten sitä musan soittotietojen julkaisua Last.fm -kielessä. Normaalistihan Last.fm toimii tylsästi vain iTunesin tai muun tietokoneen soittorasian kanssa. Tämä iScroblaaja on lisäpalikka last.fm -systeemiin, joka lukaisee myös iPodin sottotiedot (ilmeisesti synkronoinnin yhteydessä iTunesissa) ja kilauttaa ne tiedot last.fm -syötteeseeni ja mm. widgettiini (tuossa alla). Tämä on aikamoinen “killer-app” tähän palveluun, ainakin minulle. Itse kun tulee niin vähän kuunneltua mitään koneella. Toivottavasti last.fm muuten kehittää lisäpavelun lähiaikoina AppleTV:lle, jos vaikka sellainen tulisi hankittua. Kuka sitä nyt koneen ääressä kököttää ja kuuntelee..
Hassuja soittotietoja pullahti muuten mun syötteeseen asennuksen yhteydessä. Asensin nimittäin last.fm -palikan sekä “audiotyökoneeseen” (=MacBook Pro) sekä MacMiniin (=media hubi) ja imuroin niiden soittohistoriatiedot suoraan syötteeseen. Tuolta em. audiotyöasemalta tuli mm. Peter Gabrielin “Shock the monkey” biisin raidat, sellaisina kuin ne on studiossa joskus äänitetty.. Biisi kun oli yhden miksaus kisan puitteissa kerran netissä jaossa…no ehkä nämä statistiikkavirheet kuuluvat asiaan. Mun kuunteludata kun ei ole ihan sitä tavanomaisinta aina..heh.
Mutta hauskoja ovat web-2.0 -jutut ja hauskemmaksi vain käyvät. Hienoa!
|
En väitä Last.fm:ää turhaksi, minä en vielä vielä hiffaa sen imua. Ehkä se johtuu siitä, etten osaa asennoitua mihinkään seuraavista:
a) minua kiinnostaa mitä minä kuuntelen
b) minua kiinnostaa mitä muut kuuntelevat
c) minä kuvittelen, että muita kiinnostaa mitä minä kuuntelen
Oi Erkka, sinä vääräuskoinen! 😀 Miksi lopulta mikään kiinnostaisi ketään? Ja toisaalta kaikki kiinnostaa joitakin. Musiikki vaikuttaa syvälle ihmiseen rakennettuihin mekanismeihin ja kuuntelutiedon jakaminen voi joskus olla jopa säväyttävämpää yhteisöllisesti, kuin liirum laarum, jota esim. Jaikussa jakelemme.
Kuten joskus onkin tullut todettua, voi olla, että kaikki web2.0 -hössötys onkin vain alkusoittoa ja proof-of-concept, jolle naureskelemme joskus tulevaisuudessa. Tai sitten emme vain vielä hahmota sen hienoutta, koska näemme vain palasia emmekä koko kuvaa.
Eli lyhyesti: Samasta tyrkkymediasta ™ ja syndikoinnistahan tässä on kyse, kuin muussakin jaikutuksessa tai twitteröinnissä…noin metafyysisellä tasolla…tai jossain 😀