Jaiku!

Originally uploaded by Hessuj.

Haeskelin tietoja ympäriinsä…koska se olikaan, kun ensimmäisen kerran kuulin Jaikusta. Siitä täytyy olla aikaa. Tuntuu, että ainakin vuosi. Taisi olla viime kesän lopulla. Onkohan palvelua edes ollut niin pitkään, tuumin. Heinäkuussahan tuo näyttää alkaneen. Joku valistunut HessunKahvilan kuulija siitä kuitenkin minulle aikanaan taisi kertoa.

No oli miten oli. Unohdin sen sittemmin. Rikas olemuksesi (presence) matkapuhelimesta frendeille…hoohhoijjaa. Muistilokeroni väläyttelevät kyllä, että huomioni kiinnittyi jo tuolloin mielenkiintoisena pitämääni bluetooth -ominaisuuteen. Sen verran anti-web2.0 ja presenssisanssimies olin tuolloin, että painoin sen kuitenkin unholaan.

Aikaa kului ja vettä virtasi Vilppulan koskessa, vaikka en kertaakaan Vilppulassa tuona aikana käynyt. Sitten yhtäkkiä, muutamia viikkoja sitten tuli Twitter. Karmea kohina alkoi..Kaikkien piti heti asentaa Twitter. Jokaisen piti päästä jakamaan “rikas olemuksensa” verkossa. Minä tietenkin syöksyin päätä pahkaa messiin.

Tämän jälkeen alkoi korviini jälleen kajahtelemaan kaikuja…vai pitäisikö sanoa Jaikuja tuosta internet ajassa mitattuna pitkään unholassa olleesta tuotteesta -Jaikusta. Aika oli kohdellut minua hyvin. Olin vanhentunut arvokkaasti ja saanut siinä matkalla ehkä myös hieman älyä ja oivallusta tarttumaan muutoin niin liukkaaseen pääkoppaani. Muutamien viikkojen “Twiittauksen” jälkeen olin valmis tutustumaan Jaikuun.

Kaboom!! Silmäni avautuivat sukellettuani Jaikun syövereihin. Jösses, miten paljon tämä olikaan monipuolisempi ja kehittyneempi tuote, kuin tuo hypetetty Twitter. Olin jopa aistivinani Eurooppalaista sofistikoitunutta otetta, kehittyneempää toimintaa, kuin Twitterissä. Ehkäpä siksi, että käsitykseni mukaan Ameriiikan Yhdysvalloissa, tuolla lupausten suuressa maassa, missä Twitter on ollut suurin hitti, ihmiset vasta opettelevat kirjoittamaan SMS-viestejä ja käyttämään näin puhelintaan muuhunkin kuin puhumiseen. Meillä täällä Euroopassa ja peräpohjolassahan nämä sijaistoiminnot, kuten SMS, MMS ja muu hössötys ovat olleet jo pitkään täysin “mainstreamia”. Siksi palvelut, kuten Jaiku ovat voineet kehittyä paremmiksi ja hienommiksi, koska yleisö on ollut jo valmiiksi kultivoitunutta ja koulittua tähänn outoiluun. Ainakin pienen aivovoimistelun jälkeen. No on kai Jaikulla Ameriikkalaisiakin käyttäjiä ja ei kaikki ole niin mustavalkoista, mutta ei voi väittää, etteikö tämä “rikkaan olemuksen jakaminen” olisi ponnahtanut vahvimmin otsikoihin vasta nyt, kun Twitter iski fiidinsä saveen.

Jaikulla käyttäjä voi, paitsi jakaa rikasta olemustaan, myös jakaa muita RSS-syötteitä(än), tutkailla lähiympäristöä bluetoothin avulla, josko lähellä olisi kavereita tai muita jaikuilijoita, joihin tutustua. Voi jakaa valokuviaan flickristä…ja mikä hauskinta voi vaikka Jaikuttaa omat Twiittauksensa Twitteristä. Heh.

Aivan mahtavaa. Muistelen kylläkin, että Ecyrd (Janne) taisi haukkua juuri Jaikun lyttyyn omassa blogissaan…mutta minä tulenkin perässä tässä suhteessa. Hämeen hitaita kun olen. Vai haukkuikohan se sen..hmm. Pitänee käydä tsekkaamassa.

Mikä lie sähköhäiriö päässä ollut viimepäivinä, mutta niin on hienot palveut vain avautuneet minulle piiiitkän tyhjäkäynnin jälkeen. Kuten tämä Jaiku ja toinen tajuamani juttu (vasta nyt) on del.icio.us. Jumaleissön. Siinä on hieno vehje kanssa. Melkeen sanoisin, että vetää vertoja tietyssä mielessä jopa Diggille. Nyt kun on tila päällä, niin pitää varmaan mennä taas tutustumaan Last.fm -palveuun. Jokohan on tarpeeksi Fengshuita Kahvilassa virrannut, että tajuaisin senkin syvimmän olemuksen 😀

Huh! Ja N800…se se vasta… No Hehkumista on siis jälleen luvassa HessunKahvilassa. Se on varma 😀 Kiitos myös Sinulle mystinen Kahvilan kuulija, joka minulle tästä Jaikusta joskus kerroit. Kukahan olit? Olisi hauska muistaa. En jostain syystä löytänyt tätä tarinaa mistään.

EDIT: Kirjoituksen kiihkossani unohdin tästä jutusta pointin, jos toisenkin. Yksi niistä oli kuitenkin Second Wave ja First Mover (Dis)advantage. Eli tämä on hyvä esimerkkitarina edistyksellisten palveluiden nerokkuudesta, mutta vahvasta aikaansa edellä olosta ja sen tuomasta ongelmasta (edelläkävijän tuska, first mover disadvantage). Mistä on kyse?. Tästä: Jengi kehittää aivan loistavia palveluita, joita kukaan aikalainen ei kuitenkaan tajua. Kehitys maksaa ja pankinjohtaja kolkuttelee jo ovella. Sitten tulee toinen aalto (Second wave) ja korjaa potin. Samoja palveluita kehitetään ehkä paremmin just-on-time. Maaperä on otollista ja menestys on taattu. Jengi on päässyt tasolle, niin sanotusti. No onneksi porsaanhäntä -efekti(tm) jeesaa toki alkuperäisenkin palvelun lentoon, jos se on vielä olemassa. Näin se vaan on.

4 thoughts on “Rikkaan olemuksen jakaminen!

  1. Minä perustin Jaiku-tilin joskus kesällä, mutta aktivointiposti meni spämmifiltteriin ja unohdin koko jutun. Hiljattain sain kaiveltua tilin avaimet takaisin ja nyt ollaan linjalla.

    Kännykkä softa kaikkine ominaisuuksineen vaikuttaa ihan kivalta. Pitäisi vain hankkia se kiinteähintainen mobiilidatapaketti…

  2. Terve,

    Näin siinä käy. Toinen aalto tulee ja täräyttää homman käyntiin 🙂 Tuo mobiilihärveli on kyllä kieltämättä mielenkiintoinen. Pitäis vaan olla vielä vähän monipuolisempi. Olis hauska nähdä myös Jaikujen kaikut, eli kommentit.

    Bluetooth feature on kanssa hauska. Odotan sitä tilannetta, kun pääsen eka kerran toteamaan, että joku frendi on tulossa kulman takaa…ja sitten kun se tulee, niin muut pitävät minua meediona…heh.

  3. Kirjoitin pitkän kommentin, joka katos /dev/null/iin koskapa blogi herjaa et matikka ei ole mun laji. 0 ja 7 summa on 7, eiks? Hä? GRRR.

  4. No voi himputi himputti!!! I hate when that happens!! Pahoittelut, syvimmät. Olisin niin mielelläni kuullut kommenttejasi. Pahkeinen sentään. En tiedä, mikä tuolle spämmirobotille aina välillä tulee. Prk!!!

Leave a Reply