Teknologian huuma on jälleen käsinkosketeltavan vahva. Kirjoittelin tänään aiheesta jo pitkät löpinät tänne blogiin ja sitten tuhosin sen. Vahingossa. Arvaa harmittiko. No yritetäänpäs nyt uudestaan. Otsikossa mainitut teknologian riemut ovat nimittäin teettäneet aktiivista tutkimustyötä jälleen viimepäivinä. Mistä oikein onkaan kysymys?

Twitter
Henrik vinkkasi eilen linkin uuteen ja mielenkiintoiseen Twitter -palveluun. Lyhyesti sanottuna palvelussa on kysymys jonkinlaisesta tilatietojen välityksestä ja yllätys yllätys..linkittymisestä toisiin Twitter -kavereihin. Tilatietoja voi kertoa palveluun web-liittymästä, pikaviestimellä (Google-Talk) ja jopa matkapuhelimella (SMS). Kaverit voivat seurata tilatietoja ja tietoja voi välittää esim. omille web -sivuilleen ihmeteltäväksi. Minun Twitter -tilatietoni näkyvät tämän blogin web-sivun oikeassa reunassa. Mitä tällä sitten tekee? No sitä ihmetellessä kannattaa käydä rekisteröitymässä palveluun ja linkittymässä…öö..vaikka minuun 🙂

Pipes
Internet on sarja putkia…niinhän se sanonta kuuluu. Nyt se on myös käytännön tosiasia. Googlen laboratoriossa jo varmasti harotaan hiuksia ja salamat sinkoilevat. Yahoo on nimittäin kehittänyt erittäin mielenkiintoisen uuden palvelun nimeltään Yahoo Pipes. Se on palvelu, jonka avulla koko internet muuttuu yhdeksi suureksi tietokannaksi. Tietokantaan voi tehdä “kyselyitä” hienon graafisen käyttöliittymän avulla. Hakuja varten voi kehittää jopa text -input käyttöliittymiä, joihin voidaan syöttää putken käynnistysparametreja. Hauissa voi yhdistellä, parsia ja sulauttaa tietoa joka löytyy netistä. Esimerkkinä mainittakoon vaikka New York Timesin sivuilta tietoa hakeva putki. Se parsii uusimpien uutisten tiedot avainsanoiksi ja sinkoaa ne Flickriin ja suoltaa lopputulokseksi kuvia. Näin putken käyttäjä saa uusimpiin uutisiin liittyvät valokuvat suoraan Flickristä, amatöörien ottamina. Todellista Web 2.0 -touhua sanon minä. Erittäin mielenkiintoinen uusi palvelu, josta varmaan tulemme kuulemaan lisää. Kerron tästä lisää myös Podcastissani. Tere tulemast kuulolle 🙂

FON
Entäpä sitten FON? So last season, toteaa valistunut lukija. Minulta tämä vapaan WLANin messu on vilahtanut lähes kokonaan ohi korvien. Onneksi “Phäärs-Janne” eli ButtUgly muistutti tämän(kin) asian olemassa olosta blogissaan. Hän kertoi Series 60 puhelimille löytyvästä client -ohjelmasta, joka osaa hakea avoimia FON -verkkoja tausta-ajona. Aivan loistava idea. Lyhykäisesti sanottuna kyseessä on idea: jaa verkkosi ja käytä toisten samanlaisten verkkoja. Fonin sivuilla on Frappr -kartta, josta voi tarkastaa ilmaisten hotspottien sijainnin. Googlettelin myös ympäriinsä ja löysin viitteitä mm. Linksysin routterin firmware päivityksestä, jolla ns. FON -ominaisuuden voisi päivittää nykyiseen routteriini. Tästäkin aiheesta tulee lisää tarinaa varmasti seuraavassa HessunKahvilassa, joten ei muutakuin RSS-virta sieltä tilaukseen.

Mielenkiintoisia teknologia uutisia jälleen. Kerrassaan!

Leave a Reply