Tänään ilmestynyt bines.fi lehti kertoo mainostajien löytäneen blogit. w00t!? Ehkä, mutta eikö se ollut jo jokin aika sitten. Ei kai vasta nyt? “Isot blogit tahkoo rahaa, kuten boingboing…miljoonan kuussa”. Jos joka minuutti ilmestyy maailmassa uusi blogi, niin voidaan kai todeta, että harvat menestyy. Mutta mitkä harvat. Mikä erottaa blogin toisesta. Mitä on tällä hetkellä listakärjessä esim. Suomessa?

1. Salakuunneltua.fi [i]
2. Pinseri [i]
3. mitvit [i]
4. Lehti [i]
5. Turisti [i]
6. SchizoBlog [i]
7. Elämää ratin takana [i]
8. Linko [i]
9. ei sinutella [i]
10. Nainen ratissa [i]

Siinä kymmenen suosituinta blogia blogilista.fi -palvelusta. Otsikot noista ei kerro ainakaan mulle mitään. Tsekkaa ihmeessä sisältö blogilistan kautta.

Yksittäisen tyypin/ihmisen tarinat ei voi oikeasti jaksaa kiinnostaa ketään kovin pitkään. Mitkä ihmeen blogit sitten oikein pärjää ja mitä kukin jaksaa kirjoittaa, kun suurin osa kuitenkin on juuri sitä user generated kontenttia userista itsestään. Missä blogissa sitten kannattaa mainostaa? Kaikki firmat kun ei halua pelkästään “any publicity is good publicity” -tyyppistä mainosta…

Ihmiset kuulema seuraa uskollisesti kuitenkin jotain blogeja. Aha. Eikö blogit ole jo vähän pasé ja Podcasting (ääni ja video) on se juttu??? Entä sosiaaliset verkkosaitit, jossa ihmiset voivat kertoa löydöksistään webissä tjms. paikoissa ja jossa toiset voivat ottaa kantaa asioihin. Eikö se ole blogi, jota vain sattuu kirjoittamaan useampi tuhat ihmistä…mitä…mistä on kyse? Eikö tendenssi ole kuitenkin kollektiivisen julkaisun suuntaan, eikä yksittäisen “totuuden torven” hölinäkanavaan?

Miten erottua? Mainonta on avain? Pitää mainostaa omaa blogia. Kuinka moni sitä esim. Suomessa tekee ja miten? Vai onko tärkeintä kuitenkin sisältö? Pitää olla sisältöä. Mutta mitä sisältöä. Pornoa!? Sosiaali- vai ihan sitä normaalia? Ei kaikki voi kirjoittaa faktaa, sitä ei vain riitä kaikille. Tai riippuu faktasta. Ehkä nettineutraliteetti (tai sen puute) todellakin pitää huolen jatkossa siitä, että todellinen totuus on luettavissa isojen talojen “blogeista”. Mutta kai sitä voi kopioida? No voihan sitä, mutta miksi? Miksi on Suomenkielistä mediaa olemassa?

Vai onko kyseessä sittenkin vain vapaan julkaisun sietämätön kauneus. Media, jota kuka tahansa voi toimittaa ja jossa voi sanoa mitä tahansa. Kuten esimerkiksi juuri tässä, juuri nyt. Eikö se ole mielenkiintoista? Voit sanoa mitä vaan. Saman asian ihmiset voivat kokoontua koolle ja keskustella ennen näkemättömällä tavalla keskenään. Eikö siinä kannattaisi mainostajan olla vahvasti mukana ujuttamassa omaa mesitsiään sekaan? Sen aika on viimeistään nyt. Parhaat paikat ovat jaossa juuri nyt.

Jotain sanottavaa? Pistä kommenttia. Mikäli tämä meni yli hilseen, älä välitä. Kello on jo sata. Nyt nukkumaan. 😀

Ps. Mainostajat ja independent sisällöntuottajat. Ottakaahan yhteyttä 🙂 Kirjoitetaan yhdessä huomisen blogia, jossa on sisältöä ja joka tunnetaan. 🙂

Leave a Reply