Kuten tarkka- ja kovakorvaiset podcastini kuulijat ovat saattaneet todeta, on mulla ollut “hieman” säätöä podcastini RSS-syötteen kanssa. Kaikki säätö on johtunut vain ja ainoastaan siitä, että alunperin rupesin pykäämään omaa RSS-syötettä (ja teen sitä edelleen), mutta sittemmin halusin ruveta seuraamaan syötteen tilaajien määrää. Tässä vielä pieni tarina tästä tapahtumien kulusta, jos joku toinen vaikka painii samojen juttujen parissa…

Feedburnerhan se hoitaisi seurannan…
Todettuani Feedburner -palvelun hyväksi tätä seurantaa varten ja “poltettuani” itselleni uuden uutukaisen feedburner fiidin, oli minulla edessä kahden fiidin loukku. Oli se alkuperäinen, johon ohjelmat edelleenkin postataan ja siitä poltettu feedburner -fiidi, joka loggaisi kävijät…olin siis uuden haasteen edessä.

Uudelleenohjaus..tä?
Jonkin aikaa googlea räpläiltyäni totesin, että ainoa tapa selvitä tästä ongelmasta, sotkematta fiidiä, on aloittaa harjoitukset .htaccess -tiedoston käyttämiseksi. Tämähän on unix -ympäristössä käytettävä www-pyyntöjen uudelleen ohjaamiseen (ja muuhunkin?) käytettävä “systeemitiedosto”. Tiedostoon kun kirjailee kryptisiä lyriikoita, rupeaa erinäiset requestit omilla verkkosivuillla sinkoilemaan yllättäviin paikkoihin..yleensä tarkoituksen mukaisiin.

Kun sain selviteltyä palveluntarjoajaltani tämän rewrite tiedoston käyttömahdollisuuksista ja sain puoltavan vastauksen, oli aika väsätä sellainen tiedosto. Laiskahko mies kun olen, päädyin etsimään tähän käyttöön mahdollisesti jo löytyviä ratkaisuita. Käytinhän jo podcastissani, kuten tässä blogissanikin WordPress -julkaisualustaa, joka on tunnettu hyvistä plugineistaan. Ja kuinka ollakkaan löysin tähän käyttöön sopivan pluginin. No ihan näin helppoa se ei ollut, sillä .htaccess tiedoston luonti ei silti onnistunutkaan kuin tanssi. Jotta tästä tarinasta tulisi kuitenkin vähän edes lyhyempi, kuitataan tämä vaihe sanomalla. Se oli sitten siinä. Vanhan fiidin kyselyt rupesivat muutaman tunnin urakoinnin jälkeen sinkoilemaan uudelleenohjattuina tuonne feedburneriin. Kaikki näytti hyvältä…

Top-100 bye bye…
Kunnes kauhukseni totesin, että olin pudonnut tämän seurauksena iTunesin Top-100 podcasts -listalta, jossa olin ansiokkaasti keikkunut jo pidemmän aikaa ja jopa osan aikaa jo top 10 paremmalla puolella. Tällä listalla on ihan merkittävä mainosarvo, ainakin iTunesin käyttäjien osalta. Itunesin kävijät kun näkevät aina silmiensä edessä ne top-100 listan podcastit ja suurella todennäköisyydellä törmäävät niitä tilaamaan. Ja sehän tässä olisi itselläkin tarkoitus: Tehdä ohjelmaa, jota kuunnellaan…vaikka väkisin 🙂

No aikani tätä listatyhjiötä kummeksuttuani, löysin verkon perukoilta jonkinlaisen selonteon aiheesta (iTunesin dokumentaatiosta…yllättävä paikka :-)). Siellä kerrottiin siitä miten fiidin uudelleen ohjaus kaikkien taiteen sääntöjen mukaan iTunesissa pitäisi hoitaa. Fiidin uudelleenohjauksen yhteydessä piti alkuperäiseen pyyntöön antaa ns. 301-vastaus. Tämä on yhtäkuin suomeksi: permanent redirect. Fiidi olisi siis pysyvästi uudelleen ohjattu ja iTunes tajuaisi poimia uuden fiidin kyytiinsä. Samaan hengenvetoon totesin, että uudelleenohjauskikkareen tekijä (sinne wordpressiiin se plugini) ei sitten ollut ottanut tätä asiaa huomioon. Huomasin tämän, kun tsekkasin minkälaisen .htaccess -tiedoston tämä “kikkare” (=PHP-skripti) oli tehnyt.

Luulin keksineeni ratkaisun: iTunes hävitti mut listalta, koska se luulee, että podcastini on edelleen siinä vanhassa fiidissä, eikä tässä uudessa feedburner -fiidissä. Heureka! Siispä taasen timpraamaan .htaccess -tiedostoa, tälläkertaa käsikopelolla, kun ei noista kikkareista ole mihinkään…kaikki pitää itse tehdä..hmph… 🙂

Uusi yritys uudelleenohjauksesta
Jokusen tovin ja kaljan myöhemmin sain kuin sainkin redirectin taas toimimaan. Nyt se palautti upeasti myös tämän mystisen 301-ilmoituksen iTuneisiin. Ja katso…iTunes päivitti heti HessunKahvilan fiidin tiedot omassa tilauksessani, kun menin sitä tietysti oitis omalla tilauksellani kokeilemaan. Ei siis muutakun uutta jaksoa fiidiin, kansa viihtymään ja statsit laulamaan….

P***EEN TOP -100..pitäkää listanne
No nyt on taas uuden jakson myötä kymmenet ja taas kymmenet tilaajat käyneet ruopimassa fiidiäni ja statistiikat hyrrää, fiidit päivittyy…MUTTA HK pysyy poissa iTunesin top-100 listalta…EIIII!!!….En mitenkään jaksa uskoa, että kyse voisi olla muusta, kuin tästä säädöstä, koska listalla on varmasti tilaa kahvilallekin. On sentään kyse “vain” suomen iTunesin listasta…eikä suomalaisia podcasteja niin kovin paljon ole, etteikö ne kiinnostusta aina herättäisi… Sen verran kauan aikaa on myös muutamien podcastien viimeisimmistä jaksoista, joita siellä keikkuu, että luulisi tilaajamäärien olevan jotain muuta. En jummarra. En mitenkään…

Piru irti…spämmiä..SPÄMMIÄ
Epätoivoinen listafriikki tekee mitä vaan…Tiedän nimittäin myös sen, että “spämmäämällä” tilauksia, eli klikkailemalla oman podcastinsa subscribe -nappia iTunesissa, pystyy oman podcastinsa sijoitusta listalla parantamaan. iTunes on näet niin hölmö, että se vain laskee noita subscription klikkauksia statistiikkansa perusteeksi. Eli vaikka vanhat tilaajat eivät vaakakupissa painaisikaan, niin uusia nyt ainakin tulisi…hinnalla millä hyvänsä :-). No tätäkin sitten koitin. Sormi kipeänä klikkailin harmaanpuhuvaan subscribe-nappia podcast sivuillani iTunesissa. Kylläpä on tilaajia, tuumin. Mutta ei auttanut.

Eikö tämä koe jo todista sen, että vaikka fiidi muuttui tilaajille tällä 301-ilmoituksella, ei se ilmeisesti muuttunut iTunes kaupan tietoihin…Miksi!? w00000t!!! Auttakee nyt miestä mäessä. Pistäkää viisaammat kommenttia tähän postiin. Siitä olisi hyötyä varmasti monelle myös jatkossa. Tavoitat mut myös maililla hessu ät hessujarvinen.com Tämä on mystistä. Taidan mennä klikkailemaan sitä subscribe -nappia tästä…

Leave a Reply